Cancerul orofaringian, cancerul care mutilează. Dr. Matei Bâră: La 2-3 luni după acest tratament, pacientul are o calitate a vieții destul de bună

cancerul orofaringian - FOTO: Freepik@chatchanan366
EXCLUSIV
În acest tip de cancer tratamentul poate mutila pacientul, chiar dacă îi salvează viața. Consecințele sunt majore. 

În cazul cancerului de gât, decizia de a interveni chirurgical depinde de operabilitatea tumorii, o problemă crucială în gestionarea acestor afecțiuni. Dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, a subliniat, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, importanța marginii de siguranță negativă în intervențiile chirurgicale, deoarece orice margine de siguranță pozitivă, fie ea microscopică sau macroscopică, afectează semnificativ prognosticul pacientului.

Cancerul orofaringian, situații punctuale

În lupta împotriva cancerului de gât, decizia de a opta pentru intervenția chirurgicală este una dintre cele mai critice. Aceasta depinde în mare măsură de operabilitatea tumorii, iar marginea de siguranță negativă joacă un rol esențial în prognosticul pacientului.

Dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, evidențiază faptul că, indiferent de stadiul bolii, fie el 1 sau 4, marginea de rezecție rămâne un factor decisiv în succesul tratamentului.

Sanador

"Aici, discuția este dacă pacientul este operabil sau nu. Foarte important în tumorile de cap și gât este faptul dacă se poate interveni chirurgical, chirurgul trebuie să fie sigur că are margine de siguranță negativă, pentru că orice margine de siguranță pozitivă, că este cu margine microscopică sau macroscopică, reduce foarte mult prognosticul pacientului doar din această privință. 

Nu contează cât a fost stadiul bolii, 1 sau 4, contează foarte mult marginea de rezecție. Atunci, am cam trecut pe partea de intervenții chirurgicale în stadii foarte avansate, pe partea de radiochimioterapie când pacientul poate să suporte și statusul clinic este unul bun pentru a putea livra acest tratament. 

Beneficiile acestui tratament sunt faptul că, de cele mai multe ori, putem să prezervăm organul. Dacă la intervenția chirurgicală, când e o formațiune foarte mare, linguală sau laringiană, hipofaringiană, când se intervine chirurgical înseamnă excizia întregului organ", a explicat dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Cancerul orofaringian - FOTO: Freepik@PrimeVectors

Cancerul care mutilează

Un aspect important al tratamentului este impactul asupra funcționalității pacientului. Dr. Matei Bâră subliniază că, în cazul tumorilor mari, cum ar fi cele linguale sau laringiene, excizia totală a organului poate afecta semnificativ alimentația.

"Dacă într-o tumoare de limbă dacă se excizează toată limba mobilă, pacientul are foarte mari probleme de alimentație. Nu vorbim de partea de supraviețuire, de ce se întâmplă după aceea, ci vorbim din punct de vedere funcțional. 

La ora actuală, au tot încercat să vadă dacă prin chimioterapie de inducție, reducând volumul tumoral avem un beneficiu, ca după aceea reducându-se volumul să se facă intervenția chirurgicală, în realitate nu au văzut niciun beneficiu. Adică doar pe partea funcțională există un beneficiu, pe partea de supraviețuire nu este un câștig. 

La ora actuală, tumorile foarte avansate care nu se pot exciza cu margine de siguranță liberă se merge pe un tratament non-chirurgical, radioterapie și chimioterapia de sensibilizare astfel încât concomitent în cadrul radioterapiei, care durează cam 7 săptămâni, pentru că s-a văzut că acest tratament aduce cel mai mare beneficiu și de control local și de control la distanță, cu efecte adverse care sunt destul de controlate. 

În aceste tipuri de tumori, la 2-3 luni după acest tratament, pacientul are o calitate a vieții destul de bună și acest lucru contează foarte mult pe lângă supraviețuire", a explicat dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism

Crossuri externe

pixel