Cancerul de sân: câmpurile electromagnetice ar opri răspândirea celulelor canceroase

Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Cancerul de sân ar putea fi oprit să intre în metastază cu ajutorul câmpurilor electromagnetice. Testele au fost făcute doar în laborator.

Un studiu a arătat cum câmpurile electromagnetice de joasă intensitate au împiedicat mobilitatea celulelor canceroase specifice sânului, oprind formarea de extensii lungi și subțiri la marginea unei celule canceroase care migrează. Cercetările au fost efectuate pe celule într-un laborator, iar conceptul nu a fost încă testat la animale sau oameni. Studiul a fost publicat astăzi în revista Communications Biology.

„O celulă canceroasă are tendința de a face cel mai distructiv lucru imaginabil”, a spus Jonathan Song, autorul principal al studiului. Song este profesor asistent de inginerie mecanică și aerospațială la Universitatea de Stat din Ohio și membru al programului de biologie moleculară și genetică a cancerului la Centrul Comprehensive Cancer State din Ohio.

Celulele canceroase simt prezența câmprilor electromagnetice

Această abilitate de a prolifera local și de ase răspândit în întregul corpul este ceea ce face cancerul atât de devastator - și ceea ce a determinat echipa de cercetare să examineze celulele canceroase individuale pentru a înțelege ce le face atât de dăunătoare, a spus Song.

„Un lucru foarte distructiv pe care îl fac aceste celule este să migreze în zone îndepărtate ale corpului. Și ceea ce am învățat aici este că se pare că, tratându-le cu o anumită categorie de câmp electric, modificăm, cumva, potențialul lor de a se răspândi”, a spus el.

Echipa de cercetare, care a inclus ingineri și biologi ai cancerului, a descoperit că celulele canceroase par să simtă atât prezența câmpurilor electromagnetice, cât și direcția din care veneau câmpurile.

Pentru a studia aceste efecte, cercetătorii au construit un instrument numit bobină Helmholz care le-a permis să aplice energie electromagnetică uniformă la diferite tipuri de celule canceroase ale sânului. În plus, cercetătorii au proiectat un aparat care le-a permis să urmărească continuu traiectoriile migrării celulelor canceroase de sân în timp ce le vizualizează la un microscop. Acest aparat, spunea Song, „recreează și imită ceea ce se întâmplă de fapt în corp, într-un mediu controlabil pe care îl putem testa și observa cu ușurință”.

Scopul lor a fost să vadă dacă și cum reacționează celulele la acea energie și ce rol ar putea avea câmpurile electromagnetice în tratarea cancerului de sân, în viitor.

Ei au descoperit că celulele canceroase de sân tri-negative metastatice - celule canceroase care, prin natura lor, nu răspund la terapia hormonală sau la tratamentele care vizează o genă exprimată în mod obișnuit în celulele canceroase ale sânului - au fost cele mai sensibile la câmpurile electromagnetice.

Testele, doar în laborator 

În testele lor, au descoperit că anumite terapii medicamentoase - și în special una care vizează o cale pentru cancerul numit AKT - ar putea spori capacitatea câmpurilor electromagnetice de a bloca celulele canceroase să se răspândească.

Deoarece această cercetare a avut loc într-un laborator, folosind un model pe care cercetătorii l-au conceput să imite mediul în care se formează celulele canceroase ale sânului, consecințele acestor descoperiri pentru pacienți urmează să fie validate.

„Dar ceea ce am arătat, din punct de vedere biologic, este că aceste celule canceroase devin semnificativ mai puțin metastatice, ceea ce este o constatare foarte importantă”, a spus Song.

Rezultatele lor reprezintă un pas semnificativ pentru cercetătorii care lucrează la izolarea modului în care celulele canceroase se cuplă cu alte celule și se răspândesc. Song a spus că cercetările viitoare s-ar putea extinde pentru a testa câmpuri electromagnetice și terapii moleculare țintite la șoareci și, dacă aceste teste se vor dovedi promițătoare, la oameni.

 

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel