Testul de 1 minut care îți poate spune dacă vei muri mai devreme. Îl faci acasă foarte simplu

test - FOTO: Freepik
Acest test de un minut îți arată dacă vei muri devreme.

Un test simplu de un minut ar putea indica dacă vei trăi mai mult sau mai puțin decât majoritatea celor de vârsta ta, susține un expert în sănătate.

Forța de prindere, indicator al sănătății fizice

Testul de prindere a unui obiect – care măsoară forța cu care cineva poate strânge un obiect – este o metodă ieftină și ușor de aplicat pentru evaluarea sănătății fizice. Forța de prindere a fost corelată cu un risc mai scăzut de a muri din cauza unor boli legate de vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, artrita și anumite tipuri de cancer.

Aceasta se datorează faptului că mișcarea implică forță din multiple grupe musculare și articulații ale întregului braț. Când forța de prindere scade, este un semn al pierderii musculare, ceea ce poate crește riscul pierderii mobilității și, implicit, al independenței.

Forța de prindere, semn al slăbirii corpului

Ed Jones, nutriționist din Statele Unite, susține că forța de prindere este un "indicator pentru cum se va slăbi totul în corp".

"Dacă nu poți să ții o ganteră care cântărește trei sferturi din greutatea ta timp de un minut, vei muri mai devreme decât ai muri dacă ai fi mai puternic", a explicat Jones în cadrul podcastului Nutrition World, potrivit Daily Mail.

El adaugă că acest test este un predictor mai bun al longevității decât alți indicatori, cum ar fi nivelurile de colesterol.

"Dacă poți face acest lucru cu greutățile corecte, totul în corpul tău este mai puternic", a afirmat el, subliniind că un corp mai puternic și mai rezistent îmbătrânește mai încet și are mai puține boli.

Cum să îți testezi forța de prindere

Pentru a efectua testul, Jones recomandă să apuci o greutate sau un obiect greu timp de un minut continuu – de exemplu, o ganteră care cântărește trei sferturi din greutatea ta corporală.

Pentru bărbații din Marea Britanie, acest lucru ar însemna ridicarea unei greutăți de 85 kg, iar pentru femei, 54 kg. Totuși, ridicarea unei greutăți atât de mari poate provoca leziuni ale spatelui.

Potrivit Executivului pentru Sănătate și Siguranță (HSE), greutatea maximă pe care un bărbat ar trebui să o ridice este de 25 kg, iar pentru femei, nu mai mult de 15 kg. O alternativă mai sigură este să te ții de o bară de tracțiune cât de mult poți, pentru a evalua forța de prindere.

Pentru bărbați, ținerea barei timp de 60 de secunde este un obiectiv rezonabil, în timp ce pentru femei, acest obiectiv este de 30 de secunde.

Testul de 1 minut care îți poate spune dacă vei muri mai devreme. Îl faci acasă foarte simplu - FOTO: Freepik@EyeEm

Corelația între forța de prindere și riscul de mortalitate prematură

Cercetările sugerează că bărbații care pot să se țină de bara de tracțiune doar 30 de secunde și femeile doar 15 secunde pot prezenta un risc mai ridicat de mortalitate prematură, conform unui studiu din BMJ din 2018.

Într-un studiu din 2016, realizat de University College London pe aproape 7.000 de persoane, s-a constatat că aceia care aveau o forță de prindere mai slabă la începutul studiului de 17 ani aveau o rată mai mare de deces prematur din orice cauză. Un alt studiu realizat pe aproape 140.000 de persoane a descoperit că forța de prindere slabă este un predictor mai exact al decesului timpuriu decât hipertensiunea arterială, conform cercetărilor publicate în The Lancet în 2015.

Cum îți poți îmbunătăți forța de prindere

Dacă nu poți să ții obiectul greu timp de un minut, Jones recomandă lucrul pentru dezvoltarea forței mâinilor și brațelor. Există numeroase dispozitive disponibile care sunt concepute pentru a îmbunătăți forța de prindere, prin întărirea mușchilor-cheie.

Experții recomandă utilizarea acestora timp de un minut pe zi pentru a obține beneficii.

Testul echilibrului: O altă metodă de evaluare a sănătății

Un alt exercițiu de longevitate pe care îl poți face acasă este testul echilibrului. Cercetările sugerează că cei care nu pot sta pe un picior mai mult de 10 secunde ar putea fi expuși unui risc semnificativ crescut de deces în termen de 10 ani.

Studiile recente susțin că durata minimă a echilibrului trebuie să varieze în funcție de vârstă. Potrivit cercetărilor NHS, dacă reușești să stai pe un picior mai mult de 40 de secunde, acest lucru indică o bună forță și mobilitate la persoanele între 18 și 39 de ani.

La cei între 70 și 79 de ani, acest timp ar trebui să fie între 18 și 19 secunde, iar la persoanele de peste 80 de ani, se recomandă un timp puțin mai mare de 5 secunde.

Atât testul forței de prindere, cât și cel al echilibrului, sunt indicatori utili ai sănătății generale și ai riscurilor de îmbolnăvire prematură. Îmbunătățirea forței musculare și a echilibrului poate contribui semnificativ la prevenirea unor afecțiuni grave, la menținerea mobilității și la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel