Le iei ca să fii mai sănătos, dar îți...
O nouă cercetare de amploare asociază infecția cu virusul papiloma uman (HPV) cu un risc semnificativ crescut de boli cardiovasculare, ridicând întrebări esențiale despre inflamația cronică și posibilul rol protector al vaccinării.
Un studiu prezentat la sesiunea anuală a Colegiului American de Cardiologie (ACC.25) a analizat date provenite de la aproape 250.000 de persoane din întreaga lume, demonstrând că pacienții infectați cu HPV prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, inclusiv boala arterială coronariană.
"Studiul nostru arată clar că există o asociere între HPV și bolile cardiovasculare. Mecanismul biologic nu a fost încă determinat, dar se presupune că este legat de inflamația cronică. Ne dorim să investigăm dacă reducerea infecției cu HPV prin vaccinare ar putea reduce riscul cardiovascular", a declarat dr. Stephen Akinfenwa, medic rezident în medicină internă la UConn School of Medicine din Farmington, Connecticut, și autor principal al studiului, potrivit ScitechDaily.
HPV este o infecție virală comună, transmisă prin contact intim, fiind cunoscută mai ales pentru că provoacă cancere ale organelor genitale, anusului și gâtului. În prezent, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA recomandă vaccinarea anti-HPV pentru copii și adolescenți, însă mulți adulți nu au beneficiat de vaccin, deoarece acesta a devenit disponibil abia în 2006.
Meta-analiza a inclus șapte studii realizate între 2011 și 2024 în SUA, Coreea de Sud, Brazilia și Australia, cu perioade de urmărire cuprinse între trei și 17 ani. Cercetătorii au analizat relația dintre statusul HPV și incidența bolilor cardiovasculare, concentrându-se pe factori precum boala arterială coronariană și hipertensiunea arterială. De asemenea, au ajustat datele pentru variabile precum fumatul, diabetul și istoricul familial de boli cardiovasculare.
HPV, asociat și cu bolile cardiovasculare. Provoacă inflamație cronică - FOTO: Freepik
Rezultatele studiului au arătat că pacienții infectați cu HPV au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare și un risc de două ori mai mare de a suferi de boala arterială coronariană, comparativ cu cei neinfectați. Chiar și după ajustarea pentru factorii de risc tradiționali, pacienții HPV-pozitivi au prezentat un risc cu 33% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Totuși, studiul nu a identificat o asociere semnificativă între HPV și hipertensiunea arterială.
"Întotdeauna discutăm despre factori de risc cardiovasculari clasici, precum fumatul sau hipertensiunea, dar știm că aproximativ 20% dintre bolile cardiovasculare nu pot fi explicate prin acești factori convenționali. Este esențial să identificăm factori de risc non-convenționali, cum ar fi HPV, care ar putea deveni ținte pentru prevenție", a explicat Akinfenwa.
Autorii studiului subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine mecanismul prin care HPV poate influența riscul cardiovascular. De asemenea, vaccinarea anti-HPV ar putea deveni o strategie nu doar pentru prevenirea cancerului, ci și pentru reducerea riscului de boli de inimă.
În lumina acestor descoperiri, specialiștii sugerează ca medicii să ia în considerare monitorizarea mai atentă a pacienților cu HPV, așa cum se procedează cu cei care prezintă alți factori de risc cardiovascular bine cunoscuți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Le iei ca să fii mai sănătos, dar îți...
Dermatologii avertizează! Adevărul...
De ce zace aparatură medicală modernă...
COVID a avut un efect dramatic asupra...
În urmă cu trei ani, Gura Humorului...
Pe măsură ce anotimpurile se schimbă,...
Un pește se află în topul celor mai...
Alimentele care cresc riscul de a...