Arma secretă împotriva cancerului...
Vezi și: Aspirina în prevenția cardiovasculară. Studiul ASPREE, reevaluat
Potrivit Societății Alzheimer din Canada, unul din patru canadieni cu vârsta peste 85 de ani trăiește cu o formă de demență, boala Alzheimer (AD) fiind responsabilă de peste 60% dintre aceste cazuri.
Alzheimerul este frecvent asociat cu acumularea de proteine anormale în creier, care formează plăci și încurcături. Însă un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Calgary propune o perspectivă diferită: vasele de sânge ale creierului ar putea juca un rol esențial în dezvoltarea bolii.
Cercetarea scoate în evidență importanța unei proteine numite CD2AP, care ar putea oferi o nouă înțelegere a modului în care se dezvoltă Alzheimerul.
"Această descoperire ar putea schimba semnificativ înțelegerea actuală și abordările terapeutice", spune dr. Minh Dang Nguyen, coordonatorul studiului și profesor în Departamentul de Neuroștiințe Clinice la Cumming School of Medicine, membru al Hotchkiss Brain Institute.
Nguyen compară sistemul vascular cerebral cu un copac, în care arterele, capilarele și venele formează o rețea complexă, vitală pentru transportul nutrienților în creier.
"Sistemul cerebrovascular la pacienții cu Alzheimer nu livrează corect acești nutrienți. Boala Alzheimer ar putea fi mai strâns legată de afecțiuni ale sistemului vascular, precum arterioscleroza sau diabetul, decât am anticipat" afirmă autorul studiului.
Vezi și: Multivitaminele, efect asupra îmbătrânirii biologice. Suplimentarea zilnică, esențială
Studiul, publicat în revista Neuron, analizează modul în care creierul interacționează cu sistemul vascular și, în special, cu celulele endoteliale ale vaselor de sânge cerebrale.
Cercetătorii au observat că nivelurile de CD2AP sunt reduse în vasele de sânge ale creierului la pacienții decedați cu Alzheimer.
"Cu cât nivelurile erau mai scăzute, cu atât funcția lor cognitivă era mai afectată înainte de deces. Această corelație este deosebit de pronunțată la bărbați", explică Nguyen.
Un nou indiciu în Alzheimer. Boala ar putea fi legată de vasele de sânge, nu doar de creier - FOTO: Freepik@The Yuri Arcurs Collection
Echipa de cercetători a aprofundat analiza folosind modele experimentale pe șoareci, cu niveluri modificate de CD2AP.
"Am observat multe diferențe în modul în care funcționează sistemul vascular în funcție de nivelurile de CD2AP, cu impact direct asupra memoriei" spune dr. Milène Vandal, autoarea principală a studiului.
Potrivit acesteia, CD2AP ar putea avea un rol protector în cazul femeilor, ceea ce evidențiază importanța diferențierii în funcție de sex.
"Dacă încerci să îmbunătățești sistemul vascular pentru a reduce riscul de Alzheimer, este posibil să fie nevoie de strategii diferite pentru bărbați și femei, deoarece sistemul vascular al acestora nu reacționează la fel", afirmă Vandal.
Vezi și: Un ingredient comun al siropurilor de tuse ar putea trata o boală pulmonară gravă
Deși descoperirea poate duce, în timp, la tratamente care vizează direct CD2AP, drumul până la dezvoltarea unui medicament este lung. Până atunci, cercetătorii recomandă metode mai accesibile și imediate pentru reducerea riscului de Alzheimer și alte boli vasculare.
"Cred că strategia imediată este să ai grijă de tine și de stilul tău de viață – orice influențează sistemul vascular contează. O dietă bună, exerciții fizice, mai puțin stres și un somn de calitate – intervenții care funcționează pentru ambele sexe", subliniază Nguyen.
Această cercetare deschide o nouă direcție în înțelegerea bolii Alzheimer, punând în lumină rolul esențial al sistemului vascular și oferind speranțe pentru strategii personalizate în prevenție și tratament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Arma secretă împotriva cancerului...
Această combinație de medicamente...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru...
Pastila care ar putea revoluționa...
Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal...
Acestea sunt semnele hipertensiunii...
Drobul de miel este...
Zeci de doze contrafăcute de Ozempic,...