Ce au descoperit cercetătorii despre...
Deși orezul brun este adesea ales în detrimentul celui alb datorită conținutului mai mare de fibre și nutrienți, un studiu recent al Universității de Stat din Michigan ridică semne de întrebare asupra siguranței sale alimentare, mai ales pentru copiii mici. Potrivit cercetării publicate în Risk Analysis, orezul brun conține niveluri mai ridicate de arsenicic, inclusiv arsenic anorganic – forma sa mai toxică – comparativ cu orezul alb consumat în SUA.
"Această cercetare este importantă deoarece recunoaște nevoia de a lua în considerare atât siguranța alimentară, cât și valoarea nutrițională atunci când consumatorii își fac alegerile alimentare", a declarat Felicia Wu, profesor distins la Colegiul de Agricultură și Resurse Naturale din cadrul MSU.
Deși nivelurile de arsenic detectate nu reprezintă un pericol major pentru adulți, cercetătorii atrag atenția că infanții și copiii sub cinci ani pot fi mai expuși riscurilor, deoarece consumă mai mult raportat la greutatea corporală și sunt mai vulnerabili la toxine.
"Deși am constatat că alegerea orezului brun în locul celui alb duce, în medie, la o expunere mai mare la arsenic, nivelurile nu ar trebui să provoace probleme de sănătate pe termen lung decât dacă cineva ar consuma o cantitate enormă de orez brun în fiecare zi, timp de ani de zile", a adăugat Wu.
Arsenicul este un element natural din scoarța terestră, dar este extrem de toxic. Comparativ cu alte cereale, orezul absoarbe de până la 10 ori mai mult arsenic, mai ales pentru că este cultivat în condiții de sol permanent umed, favorabile absorbției acestui element din sol.
Cercetarea a fost realizată de echipa formată din Felicia Wu și Christian Scott, cercetător postdoctoral, utilizând date din baza de date What We Eat in America, pusă la dispoziție de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA și Institutul Comun pentru Siguranța Alimentară.
Vezi și: Un nou indiciu în Alzheimer. Boala ar putea fi legată de vasele de sânge, nu doar de creier
Rezultatele au arătat că proporția de arsenic anorganic – forma cea mai toxică – este mai mare în orezul brun: în cazul orezului crescut în SUA, 48% din arsenicul total în orezul brun este anorganic, față de 33% în orezul alb. Pentru orezul provenit din alte regiuni ale lumii, valorile sunt și mai mari: 65% în orezul brun și 53% în orezul alb.
Populațiile cele mai expuse includ copiii mici, imigranții asiatici și persoanele aflate în insecuritate alimentară, pentru care orezul reprezintă o componentă de bază în alimentație.
Orezul brun, riscuri ascunse. Conținut ridicat de arsenic - FOTO: Freepik
Cercetătorii subliniază că nu trebuie interpretat greșit rezultatul ca o condamnare a orezului brun. Acesta conține în continuare fibre, proteine și niacină, toate benefice pentru sănătate.
"Această evaluare a expunerii este doar o parte din ecuație când analizăm avantajele și dezavantajele consumului de orez brun versus orez alb. Chiar dacă nivelurile de arsenic sunt ușor mai mari în orezul brun, este nevoie de mai multă cercetare pentru a determina dacă riscurile pot fi compensate de beneficiile nutriționale oferite de tărâțele de orez", a subliniat Wu.
Vezi și: Aspirina în prevenția cardiovasculară. Studiul ASPREE, reevaluat
Expunerea cronică la arsenic, pe parcursul unei vieți, poate crește riscul de cancer. Acest studiu vine în contextul în care inițiativa Closer to Zero a FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) are în vedere stabilirea unor limite clare de arsenic în produsele alimentare, pe baza evaluărilor de risc pentru populația americană.
Cercetătorii propun realizarea unei analize cost-beneficiu la nivel societal, care să ia în calcul nu doar nutriția și siguranța alimentară, ci și prețul, impactul ecologic și comportamentele alimentare ale diferitelor grupuri de populație.
Pentru cei care doresc să mănânce sănătos, mesajul studiului este unul clar: alegerile alimentare trebuie făcute în cunoștință de cauză, ținând cont atât de valoarea nutritivă, cât și de eventualele riscuri ascunse. În cazul orezului, nu este vorba de o alegere între "bun" și "rău", ci despre găsirea unui echilibru între beneficii și posibile pericole.
Așadar, data viitoare când alegi între orez brun și orez alb, ia în calcul nu doar ce conține mai multe fibre, ci și pentru cine gătești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce au descoperit cercetătorii despre...
Arma secretă împotriva cancerului...
Această combinație de medicamente...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru...
Pastila care ar putea revoluționa...
Ce trebuie să știi dacă ai...
Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal...
Mănânci aceste 5 alimente? Îți...