Deficiența de Vitamina K, impact asupra creierului. Duce la tulburări neurologice

vitamina k - FOTO: Freepik
Lipsa acestei vitamine îți afectează grav creierul. Duce la tulburări neurologice. Crește inflamația creierului.

Vezi și: Orezul brun, riscuri ascunse. Conținut ridicat de arsenic

Un studiu al Universității Tufts arată că lipsa vitaminei K poate afecta memoria și inflama creierul. Un nou studiu realizat de cercetători de la Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA), parte a Universității Tufts, atrage atenția asupra unui aspect mai puțin cunoscut: rolul vitaminei K în menținerea sănătății creierului. Deși această vitamină este cunoscută în special pentru contribuția sa la coagularea sângelui, cercetarea sugerează că un aport insuficient poate afecta funcțiile cognitive pe măsură ce îmbătrânim.

"Vitamina K pare să aibă un efect protector. Cercetarea noastră încearcă să înțeleagă mecanismele din spatele acestui efect, pentru ca într-o zi să le putem ținti specific", a explicat Tong Zheng, autorul principal al studiului și cercetător la HNRCA, potrivit Science Direct.

Studiul pe șoareci: inflamație, memorie afectată și scăderea neurogenezei

Cercetătorii au efectuat un experiment de șase luni pe șoareci de vârstă mijlocie, comparând performanțele cognitive ale celor hrăniți cu o dietă săracă în vitamina K cu ale celor hrăniți normal.

Rezultatele au fost alarmante: șoarecii cu deficit de vitamina K au prezentat inflamații cerebrale, dificultăți de memorie și o scădere semnificativă a nașterii de celule noi în hipocamp — o regiune a creierului esențială pentru învățare.

În special, a fost urmărită forma de vitamina K numită menaquinonă-4, predominantă în țesutul cerebral. În cazul șoarecilor cu deficit, nivelul acesteia a fost mult mai mic, fiind asociat cu performanțe cognitive slabe.

Vezi și: Acord istoric aproape de finalizare. Statele membre OMS, tot mai aproape de un tratat privind viitoarele pandemii

Deficiența de Vitamina K, impact asupra creierului. Duce la tulburări neurologice - FOTO: Freepik

Testele cognititive confirmă declinul

În testul de recunoaștere a obiectelor, șoarecii cu dietă deficitară au avut dificultăți în a distinge între obiectele familiare și cele noi — un semn clar de memorie afectată. Într-un al doilea test, destinat învățării spațiale, animalele au fost puse să găsească o platformă ascunsă într-o piscină. Cei cu deficit de vitamina K au avut nevoie de mult mai mult timp pentru a învăța sarcina.

La analiza țesutului cerebral, cercetătorii au constatat o reducere a numărului de celule în diviziune în girusul dentat al hipocampului, ceea ce înseamnă o neurogeneză diminuată.

"Neurogeneza este considerată crucială pentru învățare și memorie, iar afectarea acesteia poate contribui direct la declinul cognitiv observat în studiu", a explicat Zheng.

Neuroinflamația, factor agravant

Pe lângă impactul asupra memoriei, dieta săracă în vitamina K a dus și la creșterea inflamației la nivel cerebral. Cercetătorii au identificat un număr crescut de microglia activate — celulele imune ale creierului — ceea ce poate duce la inflamație cronică. Aceasta este din ce în ce mai recunoscută drept un factor major în bolile neurodegenerative.

"Am descoperit un număr mai mare de microglii activate, iar activarea excesivă a acestora poate avea efecte negative asupra sănătății creierului pe termen lung", a adăugat Zheng.

Vezi și: Aspirina în prevenția cardiovasculară. Studiul ASPREE, reevaluat

Mesaj cheie

Deși rezultatele sunt convingătoare, cercetătorii avertizează că nu recomandă, cel puțin deocamdată, suplimentele cu vitamina K. Accentul rămâne pe dietă.

"Oamenii trebuie să mănânce sănătos. Trebuie să-și mănânce legumele", a subliniat Sarah Booth, directoarea HNRCA și profesoară la Friedman School of Nutrition Science and Policy din cadrul Universității Tufts.

Aceasta a menționat și colaborarea cu Rush University Medical Center din Chicago, unde se desfășoară studii observaționale pe oameni privind sănătatea creierului, în timp ce echipa Tufts explorează mecanismele biologice prin experimente pe modele animale.

"Știm că o dietă sănătoasă funcționează și că oamenii care nu mănâncă sănătos trăiesc mai puțin și au performanțe cognitive mai slabe. Coordonând studiile pe animale cu cele pe oameni, putem îmbunătăți pe termen lung sănătatea creierului, identificând și țintind mecanisme specifice", a concluzionat Booth.

Vitamina K, unde o găsim

Vitamina K este prezentă în legume cu frunze verzi precum spanacul, varza kale, mazărea verde, broccoli și varza de Bruxelles. Aportul adecvat al acestor alimente ar putea fi o strategie simplă, dar eficientă, pentru protejarea creierului pe măsură ce îmbătrânim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Medicamentul care poate opri gonoreea rezistentă
Combinația de medicamente care previne infarctul
Doi medici rezidenţi au murit la interval de două săptămâni. Ce s-a întâmplat la Iași

Crossuri externe

pixel