Lucrul important pe care trebuie să îl știi despre fibromul uterin. Dr. Emel Nuraltay: Nu avem la dispoziție alt tip de tratament

fibromul uterin - FOTO: Freepik@ jofreepik
EXCLUSIV
Fibromul uterin este o afecțiune frecventă care poate provoca dureri, sângerări abundente și probleme de fertilitate. Deși benign, necesită un tratament personalizat, în funcție de dimensiune și simptome, pentru a preveni complicațiile.

Fibromul uterin este o tumoare benignă care se formează în peretele uterin și afectează un număr semnificativ de femei, în special în perioada fertilă. Deși adesea asimptomatic, fibromul poate cauza dureri pelvine, sângerări menstruale abundente și dificultăți de concepție. Dimensiunea, locația și numărul fibroamelor influențează tratamentul, care poate varia de la monitorizarea atentă până la intervenții chirurgicale, în funcție de gravitatea simptomelor. În ciuda naturii sale benigne, gestionarea fibromului uterin necesită o abordare personalizată, având în vedere impactul său asupra sănătății reproductive.

Fibroamele uterine reprezintă o afecțiune frecvent întâlnită în rândul femeilor, dar nu toate cazurile necesită intervenție chirurgicală imediată. În anumite situații, când fibromul este singular, mic și nu interferează cu funcțiile reproductive, se poate opta pentru o abordare mai conservatoare. Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, explică faptul că, în astfel de cazuri, se poate aștepta pentru a observa evoluția acestuia, fără a recurge imediat la o intervenție chirurgicală.

Fibromul uterin, intervențiile chirurgicale

Atunci când tratamentele conservatoare nu sunt suficient de eficiente sau când fibroamele provoacă simptome semnificative, intervențiile chirurgicale devin necesare. Totuși, dr. Nuraltay subliniază că, în ultimii ani, există o tendință tot mai mare de a opta pentru intervențiile laparoscopice. Acestea sunt mai puțin invazive, traumatizează mai puțin organismul și permit o recuperare mai rapidă pentru pacientă. Cu toate acestea, uterul rămâne cu o cicatrice, care are nevoie de câteva luni pentru a se vindeca complet.

"Sunt situații în care nu ne grăbim să eliminăm un fibrom dacă el este unul singur, dacă e singular sau dacă este poziționat în așa fel încât ne putem gândi adică nu încurcca ca o sarcină și sunt situații în care preferăm decât să avem un act chirurgical pentru că, fibroamele uterine au o singură conduită radicală și anume cea chirurgicală, nu avem la dispoziție alt tip de tratament care să elimine fibromul.

Intervențiile chirurgicale în cazul fibroamelor uterine pot fi intervenții clasice, dar din ce în ce mai mult se apelează la intervențiile laparoscopice care sunt mult mai puțin traumatizante, au o perioadă de recuperare mult mai rapidă pentru pacientă, dar uterul rămâne cu o cicatrice pe el, cicatrice care are nevoie de un interval de câteva luni șase luni, un an pentru refacere", a explicat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Fibromul uterin - FOTO: Freepik

Fibromul uterin și fertilitatea

În anumite situații, femeile care au fibroame uterine mici pot opta pentru încercarea de a concepe o sarcină înainte de a lua în considerare o intervenție chirurgicală. Dr. Nuraltay explică faptul că, în cazul fibroamelor mici și controlabile, nu există neapărat riscuri pentru evoluția sarcinii. De asemenea, o intervenție chirurgicală, în anumite condiții, poate afecta fertilitatea și poate crea riscuri pentru evoluția ulterioară a sarcinii, din cauza cicatricii lăsate pe uter.

"Există situații în care având un fibrom uterin sau mai multe, dar mai mici preferăm încercarea concepției unei sarcini în defavoarea intervenției chirurgicale pentru că putem presupune că acele fibroame care sunt mici și care pot fi ținute sub control nu vor interfera cu evoluția sarcinii.

Mai mult decât atât, o intervenție chirurgicală poate scădea potențialul fertil al pacientei reprezentând un risc chiar și atunci când sarcina se produce pentru evoluția ulterioară având în vedere cicatricea de pe uter", a explicat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă

Crossuri externe

pixel