Warren Buffett - lecțiile unui...
Cancerul colorectal este o afecțiune gravă care poate fi prevenită prin schimbări în stilul de viață, în special prin alimentație. Dr. Carmen Gabriela Lamatic, medic primar în Gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR, recomandă o dietă mai bogată în crucifere, citrice, ceapă și usturoi, alimente care s-au dovedit a avea un efect preventiv în cazul cancerului colorectal. Aceste ingrediente sunt bogate în substanțe care pot ajuta la prevenirea formării celulelor canceroase și menținerea sănătății sistemului digestiv.
"Putem să prevenim cancerul colorectal având o dietă mai bogată în crucifere, citrice, ceapă, usturoi. S-au dovedit a fi în cancerul colorectal cu efect preventiv. Trebuie să avem o dietă bogată în seleniu, în vitamine și neaparat să influențăm prin administrarea de probiotice echilibrul tubului digestiv, a microbiotei", a explicat dr. Carmen Gabriela Lamatic, medic primar Gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR.
Pe lângă alimentație, Dr. Lamatic recomandă și adoptarea unui stil de viață activ. Mișcarea este esențială pentru prevenirea cancerului colorectal, având efecte benefice asupra întregului organism. Exercițiile fizice nu doar că îmbunătățesc circulația și metabolismul, dar reduc și riscurile de apariție a unor tumori, inclusiv cancerul colorectal.
"Mișcarea s-a dovedit a avea un efect benefic pentru prevenirea cancerului colorectal. Mișcarea mai are un efect important prin reducerea stresului. Cred în lucrul acesta, că stresul poate determina la nivel celular ruperea unor mecanisme de echilibru, de reparare celulară și creșterea apariției cancerului colorectal", a explicat dr. Carmen Gabriela Lamatic, medic primar Gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR.
Cancerul colorectal - FOTO: Freepik@endromen
Cancerul colorectal este o afecțiune complexă, influențată de mai mulți factori, printre care alimentația, stresul și lipsa de mișcare. Aceste elemente joacă un rol important în riscul de dezvoltare a bolii și pot influența și progresia acesteia.
Alimentația joacă un rol crucial în prevenirea cancerului colorectal. Dietele bogate în grăsimi saturate și carne roșie, dar sărace în fibre, vitamine și minerale, sunt asociate cu un risc crescut. În schimb, consumul de legume, fructe, fibre și alimente bogate în antioxidanți poate reduce riscul de apariție a acestei boli.
Stresul cronic poate afecta imunitatea și poate contribui la dezvoltarea inflamației în organism, un factor favorizant în multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal. De asemenea, stresul poate influența comportamentele alimentare și stilul de viață, cum ar fi alegerile alimentare nesănătoase sau lipsa de activitate fizică.
Mișcarea este un factor protector important. Studiile arată că persoanele care practică activități fizice regulate au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer colorectal. Mișcarea ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase, reduce inflamația și îmbunătățește digestia.
Împreună, o dietă echilibrată, gestionarea stresului și o viață activă pot contribui semnificativ la prevenirea cancerului colorectal și la îmbunătățirea sănătății generale.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Warren Buffett - lecțiile unui...
Crezi că schimbarea orei e doar o...
Sigur ai folosit dozatoarele de săpun...
Dr. Adriana Mihalaș a demonstrat cum...
Crezi că știi la ce folosește gaura...
Află de ce nu este recomandat să ții...