Consumul de vin și riscul de cancer. Avertismentul unui medic oncolog

vin - FOTO: Freepik@ ilstock21
Consumul de vin, fie alb, fie roșu, poate crește riscul de cancer, avertizează un medic oncolog. Chiar dacă unii consideră vinul roșu mai sănătos, ambele tipuri pot afecta ADN-ul și favoriza apariția cancerului, inclusiv cancerul de piele la femei, în cazul vinului alb.

Mulți oameni se bucură de un pahar de vin la finalul zilei, considerându-l o băutură relaxantă și rafinată, potrivită atât pentru momentele de destindere, cât și pentru evenimentele sociale. Cu toate acestea, medicul oncolog Amit Garg avertizează asupra unor riscuri ascunse pe care consumul de vin le poate avea asupra sănătății.

Nu există un vin mai "sănătos"

Doctorul Amit Garg a explicat într-un videoclip recent pe TikTok că nu există o diferență semnificativă între vinul roșu și cel alb în ceea ce privește riscul de cancer.

"Un studiu recent contrazice ideea că vinul roșu este mai sănătos. Nu există diferențe în riscul general de cancer între vinul roșu și cel alb – ambele cresc acest risc", a explicat dr. Amit Garg, potrivit Surrey Live.

Mai mult, medicul subliniază că vinul alb a fost asociat cu un risc mai mare de cancer de piele la femei.

Consumul de vin și riscul de cancer. Avertismentul unui medic oncolog - FOTO: Freepik

Cum influențează alcoolul riscul de cancer?

Chiar dacă unele studii sugerează că un consum moderat de vin roșu ar putea avea beneficii pentru sănătatea inimii, toate tipurile de alcool cresc riscul de cancer. Printre mecanismele prin care alcoolul afectează organismul se numără:

Efectul etanolului: Alcoolul, în special etanolul, este un carcinogen cunoscut, ceea ce înseamnă că poate deteriora ADN-ul și crește riscul de cancer.

Descompunerea în substanțe nocive: Alcoolul este metabolizat în organism în compuși chimici care pot interfera cu semnalele celulare și favoriza apariția cancerului.

Creșterea riscului proporțional cu consumul: Cu cât o persoană consumă mai mult alcool, cu atât riscul de a dezvolta cancer este mai mare.

Totuși, este important de menționat că faptul că o persoană consumă alcool nu înseamnă automat că va dezvolta cancer.

Recomandările specialiștilor pentru un consum responsabil

Pentru cei care doresc să-și reducă aportul de alcool, medicii recomandă consultarea unui specialist pentru sfaturi personalizate. De asemenea, NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie) sugerează următoarele limite pentru un consum considerat mai sigur.

"Pentru a menține riscurile pentru sănătate la un nivel scăzut, atât bărbații, cât și femeile sunt sfătuiți să nu depășească în mod regulat 14 unități de alcool pe săptămână", notează NHS.

În termeni concreți, o unitate de alcool înseamnă:

- Aproximativ o jumătate de pahar de bere sau cidru cu tărie normală (ABV 3,6%)

- Un shot mic de băutură spirtoasă (25 ml, ABV 40%)Un pahar mic de vin (125 ml, ABV 12%), care conține aproximativ 1,5 unități de alcool

Dacă există îngrijorări legate de sănătate sau suspiciuni privind simptome ale cancerului, este esențial să se consulte un medic pentru investigații suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă

Crossuri externe

pixel