Calitatea alimentației moderne: e necesară o educație a populației în ce privește alegerea alimentelor sănătoase

Prof dr ing Nastasia Belc. Foto: IBA
EXCLUSIV
Prof. dr. ing. Nastasia Belc, Director General al IBA (Institutului de Bioresurse Alimentare) a fost prezentă la emisiunea Academia de Sănătate, moderată de prof. dr. Irinel Popescu, unde a vorbit despre calitatea alimentelor pe care le găsim în comerț. 

Prof. dr. ing. Nastasia Belc, Director General al Institutului de Bioresurse Alimentare, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu, despre calitatea alimentelor pe carele găsim în comerț. Ea crede că e necesară o educație a populației în ce privește alegerea alimentelor sănătoase, dar și a producătorilor.

„Sigur că în varietatea aceasta de alimente care există pe piață, există alimente de calitate mai bună și altele de o calitate mai puțin bună. Și atunci, noi trebuie să știm să alegem. Pentru că, până la urmă, consumatorul determină calitatea alimentelor de pe piață: dacă știm să alegem ce trebuie, calitatea s-ar îmbunătăți. Dar, ca să putem să alegem, trebuie să fim educați în acest sens, să avem niște informații.

Informațiile le putem avea și din media, dar și din alte surse, dar trebuie să știm să alegem sursele bune de informare”, a menționat ea.

Sursele de informare sunt importante

„În primul rând este bine să alegem surse autorizate - autorități care au rolul de a informa consumatorul, reprezentanți ai institutelor de cercetări care pot să ne spună informațiile de care avem nevoie.

Dar pe de altă parte, calitatea alimentelor depinde și de mediul în care trăim. Alimentele trebuie să aibă un anumit conținut de nutrienți și care să fie biodisponibil organismului, după ce procesăm alimentul, că vorbim de industrie alimentară”, a mai spus ea în emisiune.

Procesarea alimentelor trebuie să fie corespunzătoare

Potrivit specialistului, nu este suficient ca pe eticheta unui produs sp fie o listă de ingrediente de calitate, ci e importantă și procesarea alimentelor.

„Ne uităm pe eticheta alimentelor, avem ingrediente bune, nu avem sare, nu avem grăsimi, ne uităm din ce în ce mai mult la asta pentru că suntem tot timpul atenți să mâncăm alimente cu mai puțin zahăr, mai puțină sare etc, dar, dacă procesarea nu este corespunzătoare, deci dacă industria alimentară nu-și joacă bine rolul, atunci alimentul poate să devină un non-aliment sau chiar poate deveni toxic.

Trebuie să încercăm să educăm pe mai multe paliere: și consumatorii - ce alimente să aleagă, și industria cu noile evidențe științifice care apar zi de zi; e o dinamică a informațiilor extraordinară. Ce am învățat eu la facultate acum mai muți ani, multe dintre informații s-au schimbat și avem o altă abordare și toate determină calitatea alimentelor. Calitatea alimentelor e un lucru foarte complex, dar trebuie să fie bună. Ce înseamnă bună: să avem alimente sănătoase. Ei bine, ce poate fi sănătos pentru mine, poate să nu fie sănătos pentru alt consumator, pentru că are nevoie de alți nutrienți”, a mai precizat ea.

Detalii despre acest subiect găsiți în materialul video atașat.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel