Alimentele care dăunează inimii. Sunt asociate cu creșterea colesterolului

alimentele - FOTO: Freepik@yarunivstudio
Alimentele care dăunează inimii le consumăm în fiecare zi. Acestea sunt asociate cu creșterea colesterolului și totodată pot duce la boli cardiovasculare, diabet sau chiar cancer.

Un cardiolog a dezvăluit alimente populare care ar putea aduce vești proaste pentru sănătatea cardiovasculară și ar trebui evitate. Doctorul a avertizat că alimentele bogate în grăsimi saturate, sare și zahăr ar putea dăuna inimii tale. O dietă sănătoasă este fundamentul unei vieți sănătoase, dar accentul nu ar trebui să se axeze exclusiv pe lucrurile pe care trebuie să le incluzi în regimul tău alimentar.

Din fericire, alegerile alimentare inteligente ar putea contribui la reducerea riscului de dezvoltare a acestor probleme. Dr. G. Sunthar Kanaganayagam, consultant cardiolog la The Lister Hospital, parte a HCA Healthcare UK, a împărtășit sfaturile sale legate de alimentele care ne fac rău.

"Ca și cardiolog, am tendința de a evita alimentele bogate în grăsimi nesănătoase, sodiu și zaharuri adăugate. Acestea includ alimente procesate precum fast food, carne procesată (de exemplu, bacon, chorizo) și gustări ambalate, precum și băuturi zaharoase.

Sunt vegetarian, dar dacă nu aș fi, aș evita consumul excesiv de carne roșie și produse lactate integrale, deoarece acestea sunt bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans. O dietă bogată în grăsimi saturate este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, cancer și diabet.

Desigur, suntem cu toții oameni, așa că o îndulcire ocazională este în regulă, dar ar trebui să fie mai degrabă o plăcere rară decât parte a rutinei zilnice", a explicat dr. Kanaganayagam, potrivit Express.

Vezi și: Somnul corect pentru un creier sănătos. Poziția de dormit care duce la Alzheimer sau Parkinson

De ce sunt aceste alimente nesănătoase

"Aceste alimente pot fi dăunătoare sistemului cardiovascular din mai multe motive. Alimentele bogate în grăsimi nesănătoase, cum ar fi grăsimile trans și grăsimile saturate, pot crește nivelurile tale de colesterol rău (LDL) și scădea nivelurile de colesterol bun (HDL).

Acest lucru poate duce la acumularea depozitelor grase în artere, crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Termenul medical pentru acest lucru este ateroscleroza. Alimentele bogate în sare pot contribui la tensiunea arterială crescută, un factor cheie de risc pentru bolile cardiovasculare.

Mâncare nesănătoasă vs. mâncare sănătoasă - FOTO: Freepik@natusm

Și alimentele cu zaharuri adăugate pot duce la creșterea în greutate și la creșterea riscului de boli de inimă și diabet, având un impact asupra multor aspecte diferite ale corpului, inclusiv rinichilor, ochilor și inimii", a mai spus dr. Kanaganayagam.

Vezi și: Motivul pentru care te deranjează ochii noaptea la volan. Ce măsuri să iei să-ți protejezi ochii

Cu ce se pot înlocui aceste alimente

În locul alimentelor procesate, alegeți cât mai mult posibil alimente integrale și neprocesate. Acestea includ fructe, legume, cereale integrale, proteine magre și grăsimi sănătoase (cum ar fi avocado, pește și semințe).

În locul băuturilor zaharoase, încercați apă, ceai neîndulcit sau apă infuzată cu fructe. Puteți înlocui carnea roșie cu proteine mai slabe precum puiul și peștele sau să creșteți numărul de mese vegetariene.

În loc de unt sau margarină, încercați să folosiți ulei de măsline sau ulei de avocado. Uleiul de măsline a fost recent demonstrat că este foarte protector pentru sănătatea inimii, precum și pentru riscul de cancer (într-un studiu s-a arătat că reduce riscul de cancer cu 30%).

"Este benefic și să incorporați mai multe proteine ​​de origine vegetală în dietă, cum ar fi leguminoasele și tofu.

Cheia este să vă concentrați pe echilibru și moderare. Nu este vorba despre eliminarea anumitor alimente sau grupuri alimentare, ci despre a face alegeri mai sănătoase în cea mai mare parte a timpului", a mai spus medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel