Alergia la detergent, cauze și simptome. Metode simple pentru a o preveni

alergia la detergent - FOTO: Freepik
Alergia la detergent poate cauza anumite neplăceri. Află ce poți face în cazul în care te confrunți cu o alergie la detergent.

Alergia la detergent se poate manifesta diferit. Detergentul de rufe poate mirosi a roua dimineții sau ploaia de primăvară, dar sunt șanse mari, să dezvolți anumite alergii. Nu este neobișnuit ca oamenii să experimenteze reacții adverse ale pielii la ingredientele din detergenții standard.

Parfumurile, conservanții, coloranții și alte substanțe chimice din detergentul de rufe pot provoca erupții cutanate atât la copii, cât și la adulți.

Detergenții de rufe pot declanșa o afecțiune numită dermatită de contact, care se prezintă ca o erupție cutanată roșie, mâncărime, care poate fi larg răspândită sau limitată la anumite zone, cum ar fi axilele și zona inghinală.

Alergiile sau sensibilităţile la detergentul de rufe se pot dezvolta prima dată când eşti expus sau după expuneri repetate. Majoritatea oamenilor pot preveni erupțiile cutanate ale detergenților de rufe folosind detergenți fără parfum și coloranți, potrivit Healthline.

Vezi și: Alzheimer - pensionarea factor de risc. Până la ce vârstă este indicat să lucrezi

Alergia la detergent, cauze comune

Alergeni. Detergenții de rufe conțin o varietate de ingrediente potențial iritante. La fel ca majoritatea săpunurilor, detergenții conțin un anumit tip de agent tensioactiv sau agent cu acțiune de suprafață. Agenții tensioactivi lucrează prin slăbirea murdăriei și a particulelor de ulei și permițându-le să fie spălate. Agenții tensioactivi duri pot fi iritanți pentru persoanele cu piele sensibilă.

Parfumurile artificiale sunt o altă categorie largă de substanțe chimice care pot provoca erupții cutanate și iritații. Companiile care produc detergenți de rufe folosesc de obicei amestecuri brevetate de parfumuri, ceea ce face dificil pentru clienți să știe exact ce este în ele.

Alți alergeni obișnuiți găsiți în detergenții de rufe includ:

- Conservanţi

- Enzime

- Parabeni

- Culori și coloranți

- Hidratante

- Dedurizatori ţesătură

- Agenți de îngroșare și solvenți

Emulgatori. Alergiile la alergenii ușori, cum ar fi cele găsite în detergenții de rufe, se dezvoltă de obicei lent după expuneri repetate. Odată ce ați dezvolta o alergie, cu toate acestea, este nevoie doar de cantități mici de substanță ofensatoare pentru a produce o reacție.

Vezi și: Alimentul care îți menține inima sănătoasă. Ce alte beneficii mai are

Dermatită de contact

Dermatită de contact este o afecțiune a pielii cauzată de ceva cu care intrați în contact, cum ar fi săpunuri, plante sau metale. Există două tipuri: dermatită de contact iritantă și alergică.

Dacă aveți dermatită de contact iritantă, puteți dezvolta o erupție cutanată chiar dacă nu sunteți alergic la nimic din detergentul de rufe.

Dermatită de contact iritantă este cea mai frecventă formă de erupții cutanate nealergice. Apare atunci când o substanță iritantă dăunează stratului superior al pielii, provocând o erupție cutanată mâncărime. Este posibil să aveți o reacție după prima dată când sunteți expus la un detergent sau după expunerea repetată.

Dermatită alergică de contact se întâmplă atunci când aveți o reacție alergică la o substanță. Când aveți o reacție alergică, corpul dumneavoastră produce un răspuns imun.

Dacă ești alergic sau sensibil la ceva din detergentul de rufe, este posibil să ai simptome imediat după atingerea hainelor proaspăt spălate sau multe ore mai târziu. Simptomele pot include:

- erupții cutanate roșii

- mâncărime ușoară până la severă

- beșici

- umflături

- piele uscată, crăpată sau solzoasă

- piele delicată

- umflătură

De obicei, dermatita de contact apare în anumite zone care vin în contact cu iritanți puternici, cum ar fi pielea de sub bijuterii. Cu toate acestea, atunci când simptomele sunt larg răspândite, ar trebui să luați în considerare detergentul de rufe ca o posibilă cauză.

Deoarece întregul corp intră în contact cu haine și lenjerii spălate, simptomele pot apărea oriunde. Unii oameni consideră că simptomele sunt mai grave în zonele în care îmbrăcămintea se udă cu transpirație, cum ar fi axilele și zona inghinală.

O față de pernă proaspăt spălată poate provoca iritaţii pielii sensibile de pe față.

Vezi și: Glanda pineală, al treilea ochi, rol esențial. Ce funcții îndeplinește și de ce este importantă

Dermatita de contact, cum se tratează

Cele mai multe erupții cutanate pot fi tratate la domiciliu cu remedii simple și schimbări ale stilului de viață. Dacă sunteți alergic sau sensibil la un iritant chimic, cum ar fi o anumită marcă de detergent, atunci cel mai important lucru pe care îl puteți face este să îl identificați. Apoi, puteți lua măsuri pentru a evita acest lucru. Pentru a vă ușura simptomele, luați în considerare următorii pași:

- Aplicați o cremă cu steroizi. O cremă de steroizi care conțin cel puțin 1% hidrocortizon care poate ajuta la ameliorarea mâncărimii și inflamației.

- Încercați o loțiune anti-mâncărime. Loţiunea poate calma pielea şi poate preveni zgârieturile.

- Luați un antihistaminic. Antihistaminicele pot opri reacțiile alergice.

- Faceți o baie de fulgi de ovăz. O baie rece de fulgi de ovăz poate reduce mâncărimea și poate calma pielea inflamată.

- Aplicați o compresă umedă. Un prosop înmuiat în apă rece poate calma pielea inflamată și poate reduce sensibilitatea

Vezi și: Femeile în postmenopauză, greșeli. Ce obiceiuri vă afectează sănătatea

Alergia la detergent, prevenție

- Folosește un detergent fără parfum și coloranți. Mulți oameni sunt sensibili la substanțele chimice din parfumurile și coloranții artificiali. Încercați o alternativă naturală.

- Clătiți hainele de două ori

- Utilizați bile de uscător în loc de dedurizator de țesături și balsam de rufe.

- Reduceți numărul de substanțe chimice pe care le utilizați sărind peste dedurizatorul de țesături și balsamul de rufe. Bilele de uscător, care sunt de obicei fabricate din lână, plastic sau cauciuc, pot ajuta la înmuierea hainelor și la reducerea statică fără a adăuga iritanți.

- Utilizați bicarbonat de sodiu și oțet

- Bicarbonatul de sodiu și oțetul fac o soluție naturală de curățare excelentă. Utilizați-le în loc de detergent sau în timpul unui al doilea ciclu de spălare. Aceste produse non-iritante pot ajuta la strălucirea și înmuierea hainelor în mod natural.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel