Vorbitul în somn, somnilocvia, cauze și tratament. Cum te afectează

vorbitul in somn - FOTO: Freepik
Vorbitul în somn este o tulburare de somn. Cei care experimentează astfel de episoade nu sunt conștienți de faptul că vorbesc în somn.

Vorbitul în somn, în mod oficial cunoscut sub numele de somnilocvia, este o tulburare de somn. Persoanele care vorbesc în timpul somnului nu sunt conștienți că fac acest lucru în timp ce dorm. Vorbitul în somn poate implica dialoguri complicate sau monologuri, complet amețitor sau mormăieli. Vestea bună este că pentru majoritatea oamenilor este un eveniment rar și de scurtă durată.

Este obișnuit ca oamenii să experimenteze cel puțin un episod în care vorbesc în somn, făcându-l unul dintre cele mai frecvente comportamente anormale care pot apărea în timpul somnului. Cercetările au ajutat la clarificarea simptomelor și consecințelor vorbitului în somn dar există multe lucruri care rămân necunoscute despre cauzele și tratamentul acestei afecțiuni, potrivit Sleep Foundation.

Vezi și: Boala silențioasă de care a suferit actrița Kirstie Alley. La ce semne discrete trebuie să fii atent

Vorbitul în somn, ce este

Vorbitul în somn este un tip de parasomnie. Parasomniile sunt comportamente anormale în timpul somnului. Spre deosebire de cele mai multe parasomnii care se întâmplă numai în timpul anumitor părți ale ciclului de somn, vorbitul în somn poate apărea fie în timpul mișcării rapide a ochilor (REM) sau non-REM somn.

Vorbitul în somn este considerat a fi diferit de alte vocalizări care pot apărea în timpul somnului, cum ar fi catatrenia, o tulburare de respirație care provoacă gemete sonore, sau tulburări de comportament de somn (RBD), care implică o persoană care acționează fizic în visele lor.

Vorbitul în somn, simptome

Simptomul central al vorbirii în somn este expresia sonoră care apare în timpul somnului fără ca persoana să fie conștientă de acest lucru. Poate fi o mormăială sau ceva care seamănă cu vorbirea normală.

Un studiu lingvistic a constatat că aproximativ jumătate din persoanele care vorbesc în somn nu pot fi înțelese. În aceste cazuri, a fost vorba de mormăieli, discurs tăcut (se deplasează buzele cu zgomot limitat), sau a fost înăbușit de perne sau pături.

Cealaltă jumătate a grupului care vorbea în timpul somnului era inteligibilă, avea o serie de paralele cu conversațiile tipice. De exemplu, de obicei, a urmat standarde tipice de gramatică și a inclus pauze ca și cum ar vorbi cu o altă persoană.

Multe dintre discursurile înregistrate au fost negative, exclamatorii sau profane, ceea ce indică faptul că vorbirea în somn poate reflecta dialogul bazat pe conflicte care au loc în creier în timpul somnului.

Vorbitul în somn care este ofensator, sexual explicit, sau dezvăluie secrete poate provoca jenă sau rușine; cu toate acestea, oamenii sunt foarte rar conștienți de faptul că vorbesc în timpul somnului și nu au nicio amintire a episoadelor atunci când se trezesc.

Episoadele de vorbire în somn tind să fie scurte și rareori implică conversații lungi sau trase. Episodul total poate implica doar o mână de cuvinte sau câteva propoziții.

Cercetările sunt amestecate cu privire la sursa conținutului în timpul episoadelor de vorbit în somn. Este posibil ca vorbirea să nu aibă nicio legătură clară cu viața unei persoane, cu evenimentele recente sau cu conversațiile anterioare. Unele dovezi indică faptul că uneori poate fi legată de vise, dar nu toate discuțiile despre somn par a fi strâns legate de activitatea de visare.

Vezi și: Vizionarea filmelor de Crăciun, efect surprinzător asupra sănătății. Cum te afectează programul festiv și idilic din perioada sărbătorilor

Vorbitul în somn, cât de frecvent este

Studiile au descoperit că până la 66% dintre oameni au experimentat episoade în care au vorbit în somn, ceea ce face una dintre cele mai frecvente parasomnii. Acestea fiind spuse, nu apare frecvent, doar 17% dintre persoane raportând episoade de acest gen în ultimele trei luni.

Vorbitul în somn se întâlnește mai des la copii și se crede că afectează mai puțini adulții. Apare în mod egal la femei și bărbați.

Vorbitul în somn, există vreun pericol

Vezi și: De ce ne miros urât picioarele. 10 trucuri pentru a scapa definitiv. Cu ce trebuie să te speli

În majoritatea cazurilor, vorbitul în somn este inofensiv. De obicei, nu are un efect major asupra somnului persoanei și, în mod normal, nu apare suficient de frecvent pentru a provoca probleme grave.

Cu toate acestea, există unele situații în care vorbitul în somn poate provoca probleme:

În cazul în care o persoană vorbește în somn deranjează un partener de pat sau coleg de cameră, acesta poate întrerupe somnul lor și să contribuie la probleme cum ar fi insomnia sau somnolența excesivă în timpul zilei.

În cazul în care conținutul este jenant, aceasta poate crea stângăcie sau stres între persoana care vorbește în somn și partener.

Dacă vorbitul în somn apare alături de alte parasomnii, cum ar fi tulburarea de coșmar sau somnambulismul, acesta poate fi legat de dificultăți mai mari de somn care pot provoca somn fragmentat sau insuficient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel