Vitamina D, toxică? În cazuri rare, excesul duce la insuficiență renală

Vitamina D
Toxicitate la vitamina D apare în cazuri rare, dar medicii trebuie să fie conștienți de riscurile aportului suplimentar de vitamina D pentru a limita complicațiile legate de hipercalcemie. În cazuri rare, surplusul poate provoca insuficiență renală, arată un studiu de caz publicat ieri în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene.

Vitamina D se știe că are o gamă largă de beneficii. Cu toate acestea, un studiu de caz publicat ieri în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene (Canadian Medical Association Journal) arată că aportul excesiv de vitamina D poate provoca afecțiuni renale la persoanele care nu prezintă deficit.

Lua zilnic cantități mari de vitamina D

Studiul prezintă cazul unui bărbat în vârstă de 54 de ani, care, după ce s-a întors dintr-o vacanță în Asia de Sud-Est, unde a petrecut o mare parte din timp de plajă, a prezentat niveluri crescute ale creatininei, sugerând daune renale sau disfuncționalități. După trimiterea la un specialist nefrolog și multe teste suplimentare, s-a descoperit că i-au fost prescrise doze mari de vitamină D de către un naturopat, care a recomandat o doză de supliment de câte 8 picături în fiecare zi. Timp de peste doi ani și jumătate, pacientul, care nu a avut o istorie a pierderii osoase sau a deficienței vitaminei D, a luat 8-12 picături de vitamină D zilnic, în total avînd un aport de 8.000-12.000 UI (unități internaționale). Ca urmare, el a avut niveluri foarte ridicate de calciu în sânge, ceea ce i-a provocat o afectare renală semnificativă.

„Scopul acestui studiu de caz este de a informa publicul larg că vitamina D la doze mari (10.000 UI pe zi) la pacienții cu niveluri normale de vitamina D serică pot duce la toxicitate", a explicat autorul principal al raportului de caz, dr Bourne Auguste, de la Universitatea din Toronto, Ontario, pentru Medscape Medical News.

Benefică doar în anumite condiții

„Publicul ar trebui să știe că luând mai multă vitamină D decât este recomandat nu duce neapărat la un beneficiu suplimentar. Mai degrabă poate duce la afectări mai mari și mai ales la insuficiență renală", a adaugat el.

Ghidul din 2010 de la Osteoporoză Canada recomandă 400-1.000 UI (unități internaționale) de vitamina D zilnic pentru majoritatea adulților și 800-2000 UI zilnic pentru adulții în vârstă și cei cu risc crescut de osteoporoză. În SUA, ghidurile recomandă consumul zilnic de vitamina D pentru bărbați și femei care au vârsta cuprinsă între 1 și 70 de ani, de 600 UI, și 800 UI pentru cei mai în vârstă de 70 de ani.

Deoarece vitamina D are o gamă terapeutică largă, toxicitatea este rară, notează Auguste și colegii săi. Cu toate acestea, fiind o vitamină solubilă în grăsimi, doze mari luate pentru perioade lungi de timp pot duce la acumulare.
„Mulți pacienți cred că vitamina D este un supliment simplu, fără efecte negative, probabil, din cauza beneficiilor exagerate de-a lungul timpului", a spus Auguste. „Din cauză că este atât de ușor de găsit în diferite formule „over-the-counter" și datorită percepției că are multe beneficii fără niciun efect rău, unii pacienți pot fi în pericol pentru toxicitate și potențială insuficiență renală".

Simptomele toxicității la vitamina D

Toxicitatea la vitamina D prezintă o gamă largă de simptome, ceea ce poate întârzia diagnosticul, atrage atenția medicul. Aceste simptome includ, printre altele, oboseală, tensiune arterială crescută, urinare frecventă, confuzie și mâncărime. Recunoașterea precoce a toxicității vitaminei D poate preveni leziunile renale cronice.

„Toxicitatea cu vitamina D poate rămâne nediagnosticată o perioadă lungă de timp, având în vedere simptomele nespecifice pe care pacienții le pot prezenta la consult. Pacienții pot lua suplimente fără prescripție completă", a explicat Auguste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel