După 50 de ani, ochii tăi pot suferi...
Vezi și: Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Cercetătorii au descoperit că acționarea viselor în timpul somnului — o condiție cunoscută sub numele de tulburare de comportament în somnul REM (RBD) — ar putea fi un semn timpuriu al bolii Alzheimer sau Parkinson. Experții raportează că această legătură există "în aproape toate cazurile" de suferinzi de RBD.
RBD se caracterizează prin mișcări ale corpului, zbucium în pat, vorbire, râs, țipete sau chiar înjurături în faza REM a somnului. Aceste comportamente, adesea neobservate de persoana respectivă, pot duce la accidente sau pot deranja somnul partenerului.
Aproximativ 5% din persoanele care dorm suferă de această afecțiune. Spre deosebire de alte probleme de somn, diagnosticul RBD necesită un studiu specializat de somn, cunoscut sub denumirea de video-polisonografie, efectuat într-o unitate medicală echipată cu tehnologie avansată, potrivit SciTechDaily.
Cercetările au asociat de mult timp RBD cu inflamația în zonele creierului unde este produsă dopamina. Pacienții cu Parkinson și Alzheimer suferă adesea de un nivel scăzut de dopamină din cauza morții celulelor nervoase responsabile pentru producerea acestui neurotransmițător vital.
Visele neobișnuite - FOTO: Freepik
Acum, cercetătorii din SUA au dezvoltat un algoritm bazat pe inteligență artificială care ar putea revoluționa diagnosticul și managementul RBD. Prin analiza înregistrărilor video ale studiilor de somn, algoritmul identifică mișcările în timpul somnului REM și urmărește factori precum rata de mișcare, magnitudinea și imobilitatea.
Dr. Emmanuel During, profesor asociat de neurologie la Mount Sinai School of Medicine din New York, a subliniat potențialul acestui nou instrument.
"Această abordare automatizată ar putea fi integrată în clinici în timpul interpretării testelor de somn pentru a îmbunătăți și facilita diagnosticul și pentru a evita diagnosticele ratate", a subliniat dr. Emmanuel During.
Într-un studiu publicat în Annals of Neurology, cercetătorii au testat algoritmul pe 170 de pacienți, dintre care 80 aveau RBD. Tehnologia a atins o rată de acuratețe de 92% — cea mai mare înregistrată până acum pentru diagnosticul RBD.
Simptomele includ tremurături, dureri și dificultăți de mișcare. În același timp, demența afectează aproape 944.000 de persoane în Marea Britanie și 7 milioane în SUA, Alzheimer fiind responsabil pentru șase din zece cazuri.
Dr. During a menționat că algoritmul ar putea ajuta și la luarea deciziilor de tratament.
"Această metodă ar putea ajuta medicii să personalizeze planurile de îngrijire pentru pacienții individuali pe baza severității mișcărilor observate în timpul testelor de somn", a subliniat dr. During.
Alzheimer și Parkinson sunt boli neurodegenerative progresive, ceea ce face ca depistarea timpurie să fie esențială pentru gestionarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților. Tratamentele actuale se concentrează pe încetinirea progresiei bolii, dar metodele eficiente de screening sunt esențiale pentru a face față acestor provocări de sănătate în creștere.
Acest instrument de diagnostic bazat pe inteligență artificială oferă o cale promițătoare pentru identificarea mai rapidă și mai precisă a pacienților cu risc, având potențialul de a transforma modul în care abordăm îngrijirea acestor boli debilitante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
După 50 de ani, ochii tăi pot suferi...
Cum poți deveni un "super-senior"?...
Acest aliment îți oferă o doză...
Diagnosticarea și tratarea tumorilor cerebrale. Ce șanse ai în...
Medicul Vlad Ciurea a rupt tăcerea...
Metapneumovirusul uman, hMPV, atrage...
Elon Musk rescrie regulile medicinei....