Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați

superbacterie - FOTO: Freepik@vecstock
O superbacterie rezistentă la antibiotic a fost descoperită într-un spital. Duce la infecții grave. OMS a clasificat această bacterie drept un "patogen prioritar critic" din cauza răspândirii sale în spitale și a rezistenței ridicate la medicamente.

Vezi și: Secretul longevității, dezvăluit de un profesor de la Harvard. Regula micului dejun care întoarce timpul

O tulpină a superbacteriei Acinetobacter baumannii, rezistentă la antibiotice și capabilă să își dezvolte noi mecanisme de rezistență, a fost identificată într-un spital din Malaezia. Cercetătorii avertizează că această bacterie ar putea deveni o problemă globală de sănătate publică.

Un pericol pentru pacienți

Acinetobacter baumannii este cunoscută pentru capacitatea sa de a cauza infecții grave, în special la pacienții spitalizați. Aceasta poate duce la infecții ale pielii și rănilor, pneumonie, septicemie și infecții urinare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat această bacterie drept un "patogen prioritar critic" din cauza răspândirii sale în spitale și a rezistenței ridicate la medicamente.

Studiu: bacterie rezistentă la multiple antibiotice

O cercetare publicată în Microbial Genomics a analizat 126 de mostre ale bacteriei colectate între 2011 și 2020 la un spital din Terengganu, Malaezia. Rezultatele arată că majoritatea tulpinilor sunt rezistente la mai multe antibiotice, inclusiv la tratamentele standard utilizate în prezent.

Vezi și: Zona corpului pe care o ignori și poate duce la infecții grave. Mediu propice pentru bacterii

Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați - FOTO: Freepik@chawakorn2000

Avertismentul experților

Dr. David Cleary, de la Universitatea din Birmingham și coautor al studiului, a explicat cât de periculoasă este această bacterie.

"Studiul nostru oferă noi dovezi că aceeași familie periculoasă de bacterii A. baumannii continuă să se răspândească în spitale. Deși acest aspect este extrem de important, există foarte puține informații despre A. baumannii în țările cu venituri mici și medii", a spus dr. David Cleary, potrivit Surrey Live.

El a subliniat necesitatea unor instrumente mai eficiente de monitorizare și combatere a bacteriei.

"Înțelegerea evoluției bolii este esențială pentru prevenirea răspândirii acesteia, precum și pentru dezvoltarea și optimizarea tratamentelor. A. baumannii continuă să găsească noi trucuri pentru a deveni rezistentă, iar țările cu resurse limitate au nevoie de mai mult sprijin în acest sens", a mai subliniat medicul.

Vezi și: Antidepresivele, asociate cu riscul cardiac mărit. Duc la moarte subită

Cum poate fi prevenită infecția

Bacteria se transmite în principal prin contactul cu mâinile contaminate, motiv pentru care igiena riguroasă a mâinilor este esențială pentru prevenirea infecției. Simptomele includ febră, roșeață și durere la locul infecției, precum și secreții purulente cu miros neplăcut.

Potrivit recomandărilor NHS, persoanele sănătoase, personalul medical și apropiații pacienților infectați nu sunt în mod obișnuit expuși unui risc ridicat de îmbolnăvire. Totuși, în cazul apariției simptomelor, pacienții sunt sfătuiți să contacteze un medic pentru diagnostic și tratament adecvat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel