Impactul pe termen lung al alcoolului asupra creierului. Provoacă declin cognitiv

alcool - FOTO: Freepik@vecstock
Ce se întâmplă dacă bei un pahar cu vin sau orice alt tip de alcool. Efectul pe care îl are asupra creierului.

Vezi și: Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați

Un nou studiu dezvăluie pentru prima dată cum alcoolul poate lăsa cicatrici adânci în creier, afectând capacitatea de a lua decizii chiar și după luni de abstinență. Cercetătorii au demonstrat că expunerea la alcool provoacă daune ireversibile în circuitele cerebrale.

Un nou studiu publicat în Science Advances aduce pentru prima dată dovezi concludente despre cum consumul excesiv de alcool poate duce la probleme comportamentale pe termen lung prin deteriorarea circuitelor cerebrale esențiale pentru luarea deciziilor. Experimentul a fost realizat pe șobolani și demonstrează cum alcoolul afectează capacitatea acestora de a lua decizii, chiar și după o perioadă îndelungată de abstinență.

Probleme în luarea deciziilor chiar și după perioade lungi de abstinență

În cadrul experimentului, șobolanii expuși unui consum ridicat de alcool au prezentat dificultăți semnificative în luarea deciziilor într-un test complex, chiar și după o perioadă de abstinență de aproape trei luni.

"Aceste rezultate oferă o nouă explicație asupra efectelor pe termen lung ale alcoolului asupra cogniției. Știm că oamenii care sunt dependenți de alcool pot manifesta deficite în învățare și luare de decizii, care pot contribui la alegerile lor greșite legate de consumul de alcool.

Aveam nevoie de un model animal pentru a înțelege mai bine cum abuzul cronic de alcool afectează creierul", a declarat Patricia Janak, autoarea studiului și neurocercetător la Universitatea Johns Hopkins.

Vezi și: Zona corpului pe care o ignori și poate duce la infecții grave. Mediu propice pentru bacterii

Impactul pe termen lung al alcoolului asupra creierului. Provoacă declin cognitiv - FOTO: Freepik@Flowo

Alcoolul influențează luarea deciziilor

În cadrul experimentului, condus de Yifeng Cheng, cercetător științific în laboratorul lui Janak, șobolanii au fost expuși la cantități mari de alcool timp de o lună. După o perioadă de abstinență de aproape trei luni, aceștia au fost supuși unui test bazat pe luarea deciziilor și recompense.

Șobolanii aveau de ales între două manete, una oferind o probabilitate mai mare de recompensă. Experimentul devenea mai complex prin schimbarea frecventă a manetei care aducea cea mai mare recompensă. Astfel, șobolanii aveau nevoie de memorie și strategie pentru a se adapta rapid.

În acest test, șobolanii expuși alcoolului au obținut rezultate mult mai slabe comparativ cu grupul de control.

"Când răspunsul corect se schimba constant, șobolanii din grupul de control luau decizii mai bune, mai rapid și mai strategic", a spus Janak.

Transformări dramatice în creierul șobolanilor expuși alcoolului

Cercetătorii au observat că dificultățile comportamentale ale șobolanilor expuși alcoolului erau legate de transformări semnificative în funcționarea striatumului dorsomedial, o zonă a creierului esențială pentru luarea deciziilor. Expunerea la alcool a deteriorat circuitele neuronale, făcându-i pe șobolani să proceseze informațiile mai puțin eficient.

Vezi și: Secretul longevității, dezvăluit de un profesor de la Harvard. Regula micului dejun care întoarce timpul

Implicarea pe termen lung a alcoolului asupra cogniției și a comportamentului

Unul dintre aspectele surprinzătoare ale studiului a fost durata efectelor negative ale alcoolului asupra cogniției și funcției neuronale, chiar și după retragerea alcoolului.

"Aceasta poate oferi o perspectivă asupra motivului pentru care rata de recidivă pentru persoanele dependente de alcool este atât de mare. Deficitele neuronale induse de alcool pot contribui la deciziile de a consuma alcool chiar și după ce au trecut printr-un proces de reabilitare", a subliniat Janak.

Diferențe între sexe în efectele pe termen lung ale alcoolului

Un alt rezultat interesant al studiului a fost faptul că deficitele comportamentale și neuronale au fost observate doar la șobolanii de sex masculin. Echipa de cercetători nu consideră că acest lucru sugerează că șobolanii femele ar fi imuni la efectele alcoolului, dar bănuiesc că există diferențe de sensibilitate între sexe în ceea ce privește efectele alcoolului asupra funcției cerebrale.

Vezi și: Utilizarea timpurie a statinelor, efecte cardiovasculare susținute

Următorii pași în cercetare

Cercetătorii intenționează să exploreze în continuare modul în care alcoolismul afectează alte zone ale creierului care interacționează cu striatumul dorsomedial și să analizeze mai detaliat diferențele observate între șobolanii de sex masculin și feminin.

Aceste descoperiri aduc noi perspective asupra efectelor pe termen lung ale alcoolului asupra creierului, oferind un model mai bun pentru înțelegerea tulburărilor cognitive întâlnite la persoanele cu tulburări de consum de alcool. Aceste rezultate pot ajuta la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente pentru dependența de alcool și la reducerea ratelor de recidivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel