Un singur aliment care îți reglează...
Vulnerabilitățile prezintă riscuri pentru viața privată a persoanelor, integritatea științifică și securitatea națională, au declarat aceștia, potrivit Reuters.
Așa-numita secvențiere ADN de nouă generație - modalitatea rapidă și modernă de a determina secvența de substanțe chimice dintr-o moleculă de ADN - permite cercetătorilor să analizeze cantități mari de material genetic și să descopere variații asociate cu boli, tratamente medicamentoase și alte fenomene biologice.
Însă instrumentele, tehnologiile și software-ul extrem de specializate au multiple puncte de vulnerabilitate, au raportat cercetătorii în IEEE Access, după ce au analizat studiile publicate anterior. Și deoarece multe seturi de date ADN sunt accesibile online în mod deschis, există multe modalități posibile pentru infractorii cibernetici de a accesa și de a utiliza în mod abuziv informațiile pentru supraveghere, manipulare sau experimente rău intenționate, au spus ei.
Printre punctele slabe, de exemplu: biocipurile utilizate cu secvențiatoare ADN sunt susceptibile la atacuri malware, inclusiv troieni care se pot deghiza în software legitim, au spus cercetătorii. Un microcip infectat poate scurge date sensibile de secvențiere sau manipula informații genetice, introducând inexactități în datele genetice esențiale pentru diagnosticarea și cercetarea medicală, au adăugat aceștia.
Un alt exemplu citat de aceștia: atacatorii ar putea analiza regiuni ale ADN-ului care au fost „amplificate” - adică atunci când mai multe copii ale acelei regiuni au fost create în scopuri de cercetare - și să găsească modalități de comparare a acestor regiuni cu bazele de date genealogice publice pentru a deduce informații personale asociate profilurilor ADN, făcând legătura între probele de ADN și persoane.
„În ciuda importanței sale, securitatea cibernetică rămâne una dintre cele mai neglijate și mai puțin înțelese discipline de cercetare și lasă o lacună critică în biosecuritatea globală”, a declarat într-o declarație conducătorul studiului, Dr. Nasreen Anjum de la Școala de Informatică a Universității din Portsmouth.
„Pentru a ne asigura că informațiile noastre privind ADN-ul rămân în siguranță și sunt utilizate numai în scopuri bune, solicităm mai multă cercetare și colaborare pentru a găsi modalități de a menține această tehnologie puternică în siguranță”, a adăugat Anjum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un singur aliment care îți reglează...
Te simți epuizată, te îngrași fără...
Cum își creează creierul noi...
Consumul de ouă poate deveni o...
Conform cercetătorilor, cercetarea ADN accesibilă publicului este...
Franța acuză TikTok că promovează...
Site-ul Casei Albe susţine teoria...
Mii de oameni fac anual o operație...