Demența, asociată cu reducerea speranței de viață. Pierderi semnificative în funcție de vârsta diagnosticării

dementa - FOTO: Freepik
Această boală îți fură 13 ani de viață. După diagnostic, speranța de viață scade considerabil.

Vezi și: Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate

Un studiu publicat în The BMJ arată că speranța de viață după un diagnostic de demență variază semnificativ în funcție de vârstă și sex. În timp ce femeile diagnosticate la 60 de ani pot trăi, în medie, încă 9 ani, pentru bărbați, speranța de viață este considerabil mai mică, ajungând la doar 2,2 ani în cazul unui diagnostic la 85 de ani. De asemenea, aproape o treime dintre pacienții diagnosticați ajung într-un cămin de îngrijire în primii trei ani de la diagnostic.

Speranța de viață, influențată de vârstă și sex

Analiza, bazată pe 261 de studii realizate între 1984 și 2024 și care au inclus peste 5 milioane de pacienți cu demență (vârsta medie de 79 de ani, 63% femei), arată că impactul bolii asupra longevității este semnificativ.

Pentru femei, speranța de viață după diagnostic este estimată astfel:

- 9 ani la 60 de ani

- 4,5 ani la 85 de ani.

În cazul bărbaților, speranța de viață scade mai rapid:

- 6,5 ani la 60 de ani

- puțin peste 2 ani la 85 de ani.

În general, demența reduce speranța de viață cu aproximativ 2 ani pentru cei diagnosticați la 85 de ani, cu 3-4 ani pentru cei diagnosticați la 80 de ani și cu până la 13 ani pentru cei diagnosticați la 65 de ani.

Vezi și: De ce femeile simt mai multă durere. Ce le face mai vulnerabile

Diferențe în funcție de tipul de demență și regiune

Studiul arată că pacienții diagnosticați cu boala Alzheimer au o supraviețuire medie cu 1,4 ani mai lungă decât cei cu alte forme de demență. Totodată, pacienții din Asia au, în medie, o speranță de viață mai mare cu 1,4 ani comparativ cu cei din alte regiuni.

Internarea în căminele de îngrijire

O altă constatare a studiului este că, în medie, pacienții ajung într-un cămin de îngrijire la trei ani după diagnostic. În primul an, 13% dintre pacienți sunt deja internați, procentul crescând la 35% după trei ani și la 57% după cinci ani. Totuși, cercetătorii avertizează că aceste estimări trebuie interpretate cu precauție din cauza variațiilor metodologice între studii.

Demența, asociată cu reducerea speranței de viață. Pierderi semnificative în funcție de vârsta diagnosticării - FOTO: Freepik@lucigerma

Limitări și implicații ale studiului

Autorii recunosc că diferențele dintre metodele de cercetare, precum și lipsa unor informații detaliate despre factori socio-economici, rasă, severitatea bolii și condițiile preexistente, ar putea influența rezultatele. Cu toate acestea, ei subliniază că această analiză oferă "potențial pentru informații prognostice individualizate și pentru planificarea îngrijirii".

"Studiile viitoare asupra prognosticului individualizat ar trebui să includă pacienții încă de la momentul diagnosticului, ținând cont de factori personali, sociali, stadiul bolii și comorbiditățile acestora, evaluând măsuri funcționale relevante dincolo de simpla supraviețuire", concluzionează cercetătorii.

Vezi și: Disparități în acuratețea pulsoximetrelor în funcție de pigmentul pielii. Pacienții în stare critică, la risc

Necesitatea unei mai bune înțelegeri a demenței

Într-un editorial asociat, cercetători din Norvegia subliniază că, deși înțelegerea supraviețuirii în cazul demenței a avansat, rămâne dificil de prezis momentul în care pacienții vor avea nevoie de îngrijire într-un cămin.

"Pentru a îmbunătăți serviciile de sănătate viitoare și pentru a optimiza calitatea vieții persoanelor cu demență și a familiilor acestora, este crucial să continuăm să căutăm perspective mai precise și mai adaptate contextului", concluzionează experții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Comisia Europeană a aprobat vaccinul Pfizer împotriva RSV

Crossuri externe

pixel