Pentru locuitorii din mediul rural,...
În fiecare gospodărie din România, uleiul de floarea soarelui este un element esențial al bucătăriei, folosit în mod frecvent pentru gătit sau prăjit. Însă, în spatele acestui obicei cotidian se ascund riscuri tăcute pentru sănătatea noastră, pe care mulți dintre noi nu le luăm în considerare.
Ce nu știm despre uleiul pe care îl folosim zilnic ar putea avea un impact semnificativ asupra organismului, iar un specialist avertizează că efectele consumului excesiv sunt mult mai grave decât ne-am imagina.
Dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog și expert în nutriție și boli metabolice, a explicat, într-ul clip postat pe Instagram, că uleiul de floarea soarelui nu este recomandat pacienților, nu din cauza conținutului său caloric sau a aptitudinii de a fi utilizat în gătit, ci din cauza conținutului ridicat de Omega-6. Aceste grăsimi, esențiale pentru organism, devin problematice atunci când sunt consumate în cantități prea mari.
"Nu cred că există român fără o sticlă de ulei de floarea soarelui în casă. V-ați întrebat vreodată cât de sănătos este? Personal, nu-l recomand pacienților sub nicio formă, nu din cauza conținutului caloric sau că nu ar fi bun la gătit, ci, mai degrabă din cauza conținutului ridicat de Omega-6.
Un aspect esențial de luat în considerare atunci când alegem un ulei este conținutul de acizi grași Omega-3 și Omega-6 și raportul dintre aceștia. Raportul ideal ar trebui să fie de 1 la 4, adică de maxim 4 ori mai mult Omega-6 decât Omega-3.
Din păcate, dieta noastră modern este mult mai bogată în Omega-6 decât în Omega-3, ajungând la un raport dezechilibrat de 20 la 1 sau chiar mai mult", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.
Vezi și: Balonarea, semn al unor afecțiuni multiple. Semnele care trebuie să te trimită la medic
Uleiul de floarea soarelui - FOTO: Freepik@chandlervid85
Acest dezechilibru în alimentație are consecințe grave asupra sănătății, creând un risc ridicat de inflamație cronică în organism. Inflamația este asociată cu o serie de afecțiuni, inclusiv boli metabolice, diabet și alte probleme de sănătate.
"Acest dezechilibru crește riscul de inflamație în organism. Revenind la uleiul de floarea soarelui, acesta conține până la 70% grăsimi Omega-6, iar un român consumă în medie aproximativ 10 litri de ulei pe an.
Acest lucru înseamnă pentru sănătate inflamație cronică și un risc crescut de boli metabolice", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.
Deși uleiul de floarea-soarelui are beneficii pentru sănătate, este important să evitați consumul excesiv sau utilizarea acestuia în moduri nesănătoase. Deși sănătos în sine, uleiul de floarea-soarelui este adesea un ingredient în alimente foarte procesate. Uleiul de floarea-soarelui prezintă și următoarele riscuri pentru sănătate, potrivit WebMd.
Toate grăsimile, inclusiv acizii grași benefici din uleiul de floarea-soarelui, sunt alimente bogate în calorii. Consumul excesiv de grăsimi poate contribui la obezitate și la riscurile asociate acesteia. Persoanele supraponderale, dar care nu sunt obeze, pot beneficia, de asemenea, de pierderea în greutate. În astfel de cazuri, este necesar să se monitorizeze aportul de grăsimi, inclusiv consumul de ulei de floarea-soarelui.
Grăsimile utilizate pentru prăjit emit vapori de ulei care conțin substanțe toxice numite aldehide, ce pot crește riscul de cancer. Prăjirea adâncă produce cele mai multe aldehide, însă uleiul de floarea-soarelui generează mai multe aldehide decât alte uleiuri, indiferent de metoda de gătit.
Experții recomandă utilizarea metodelor de gătit la temperaturi scăzute atunci când se folosește ulei de floarea-soarelui. Aldehidele au fost, de asemenea, găsite în alimentele prăjite și în uleiul rămas după prăjire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Pentru locuitorii din mediul rural,...
Alzheimer distruge creierul într-un...
Cum ar putea fi evitate anumite...
Acest lucru este esențial pentru...
Analiza de sânge care îți arată dacă...
Această greșeală pe care o facem când...
La sfârșitul vieții, indiferent de...
Chimioterapia înainte de operație -...