La vârsta a doua, prevenția...
Prof. dr. Irinel Popescu a subliniat că chirurgia a avansat la fel de mult ca medicina și l-a întrebat pe medicul Radu Deac despre bolile care astăzi au o rezolvare chirurgicală și despre cât de mult a avansat totuși chirurgia cardiovasculară.
"Dintr-un punct de vedere, trebuie să separăm bolile în funcție de vârste. Bolile copilului sau o tinerețe precoce, acestea nu prea s-au dezvoltat. Mult mai mult a progresat pe grupa de vârstă a adultului.
De asemenea, nu s-au făcut progrese la timp pe vârsta înaintată, nu s-au cunoscut o serie de elemente care erau necesare pentru a fi aplicate. Oricum, la vârsta copilului s-a ajuns până la operația la nou-născut. Este celebră chirurgia transpoziției de vase mare care se face în primele zile după naștere, pentru că este un defect congenital în care arterele principale care pornesc de la inimă au origini greșite să zicem. Nu din cavitatea din care aparține. Deci dacă vorbim de artera aortă, principalul vas cu sânge arterial, care trebuie să pornească din ventriculul stâng, la copilul cu malformație pornește din ventriculul drept.
Dacă în mod normal, cele două circulații, circulația mică și circulația mare sau circulația sistemică din corp și circulația pulmonară sunt pasate într-un sistem cum ar fi cifra 8 culcată, la copilul cu transpoziție, aceste circulații sunt în paralel, sunt separate. Copilul poate trăi numai dacă are o altă malformație de comunicare între cele două sisteme, care să oxigeneze cât de cât partea arterială complet lipsită de oxigen.
Aceste operații nu s-au făcut până în ultimii ani la noi în țară, dar din fericire acum se fac. La Târgu Mureș, prof. Suciu are cele mai multe asemenea cazuri operate.
Ceea ce este cel mai important este că printr-o relativ simplă corecție, adică secționarea vaselor la același nivel și apoi coaserea lor la arterele care au originea în ventriculul corect, copilul devine un copil sănătos și poate să atingă vârsta adultă fără alte operații, așa cum se întâmplă în alte cazuri.
Aceasta este una dintre cele mai complicate malformații care se poate trata chirurgical cu succes și care face parte dintr-o categorie pe care cardiologia intervențională încă nu a inventat-o.
Există încă malformații de cord stâng, adică întreaga cale, de la ventriculul stâng care pompează sânge în corp, la aortă și în continuare... toate acestea sunt foarte slab dezvoltate. Sunt chiar într-un stadiu destul de inițial ca dezvoltare. Și totuși, și acolo se încearcă operații.
Sunt boli congenitale pe care le face copilul în prima perioadă și în adolescență și unele ajung până la nivelul adultului. În mod clasic, este perioada copilăriei când se întâmplă și se observă de cele mai multe ori la naștere", a declarat dr. Radu Deac, medic chirurg, considerat "cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii" din România, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.
Trebuie să VEZI ȘI: Povestea celui mai longeviv român cu transplant de inimă. Deac: Am adus inima în niște condiții meteo foarte dificile. A fost un succes
Un infarct miocardic apare atunci când una sau mai multe zone ale mușchiului cardiac nu primesc suficient oxigen. Acest lucru se întâmplă atunci când fluxul de sânge către mușchiul cardiac este blocat.
Blocajul este cauzat de o acumulare de plăci în artere, ateroscleroză. Placa este formată din depozite, colesterol și alte substanțe. Atunci când o placă se sparge, se formează rapid un cheag de sânge. Cheagul de sânge este cauza reală a infarctului miocardic.
În cazul în care alimentarea cu sânge și oxigen este întreruptă, celulele musculare ale inimii încep să sufere daune și încep să moară. Daunele ireversibile încep în 30 de minute de la blocaj. Rezultatul este că mușchiul cardiac afectat de lipsa de oxigen nu mai funcționează așa cum ar trebui.
"O a doua categorie sunt bolile valvulare, care chiar dacă apar și în copilărie, marea majoritate sunt la adolescenți și adulți în special, atunci când apare cu mai multă pregnanță tot tabloul, toate semnele bolilor valvulare. Unele merg până la vârsta mai înaintată, atunci când apar intervenții de înlocuiri valvulare fără operații, prin procedee de care putem să vorbim.
A doua etapă sunt aceste valve. În perioada adultă, în mod cert se dezvoltă bolile coronariene, adică depunerile de colesterol și substanțe grase pe vasele inimii, care determină o suferință precum angina pectorală, durerile și care pot evolua către obstruarea acestor artere, ceea ce înseamnă infarctul miocardic și necesitatea de a trata pacientul pentru a-i salva viața, pentru că altfel inima se oprește și nu se mai pot face alte proceduri. (...)
Au primit multe județe instalații care pot pune prin coronarografie, în evidență, acolo unde s-a produs obstrucția. Cardiologia intervențională, această nouă specialitate dezvoltată, împreună cu radiologia intervențională, permit diagnosticul promt și aplicare fie a unor procedee de cardiologie intervențională: când se introduce din vasele periferice, până în inimă ți vasele coronare un cateter special cu un balonaș, care pot dilata depunerea, stenoza. Aceste depuneri creează o limitare a fluxului sangvin către masa mușchiului inimii și care se poate, în faza cea mai evoluată, să se transforme în infarct miocardic.
Fie dilatarea, dar pentru că elasticitatea vaselor și a acestei stenoze coronariene are o anumită elasticitate, ea poate să revină. Acolo se introduc stenturile, niște dispozitive spiralate care mențin artera dilatată ca în continuare mușchiul inimii să fie hrănit cu sânge oxigenat.
Dacă vasele sunt puține, dacă e o singură stenoză chiar pe un vas principal, acestă aplicare de stent poate produce ameliorarea dramatică a simptomatologiei bolnavului și elimină într-o mare măsură, cel puțin atât cât știm în anii care au descurs de la primele aplicări, 5 - 10 ani, că trebuie să prelungească viața bolanvului.
Astăzi, procentele de deces la pacienții cu infarct miocardic, de la două cifre, au scăzut la o singură cifră. De la 30%, la 5%, ceea ce este o realizare pe care chirurgia nu a putut-o face. S-au făcut operații, dar ele nu au avut aceste rezultate foarte bune", ne-a mai spus medicul.
BINE DE ȘTIUT: Testul FIT. Cum se face testul FIT, ce trebuie să faci înainte și care e rezultatul normal. Cum poți scăpa de colonoscopie
Iată care sunt cele mai frecvente simptome ale unui infarctului miocardic. Dar fiecare persoană poate avea simptome ușor diferite.
Deși durerea toracică este principalul semn de avertizare a unui atac de cord, aceasta poate fi confundată cu alte afecțiuni. Printre acestea se numără indigestia, pleurezia, pneumonia, sensibilitatea cartilajului care leagă partea din față a coastelor de stern și arsurile la stomac, potrivit Hopkins Medicine.
- Presiune severă, plenitudine, apăsare, durere sau disconfort în centrul pieptului care durează mai mult de câteva minute
- Durere sau disconfort care se extinde la umeri, gât, brațe sau maxilar
- Durere în piept care se agravează
- Durere toracică care nu se ameliorează cu odihnă sau prin administrarea de nitroglicerină
- Durere toracică ce apare împreună cu oricare dintre aceste simptome:
- Transpirație, piele rece, umedă sau paloare
- Dificultăți de respirație
- Greață sau vărsături
- Amețeală sau leșin
- Slăbiciune sau oboseală inexplicabilă
- Puls rapid sau neregulat.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...