Transplantul de uter se va face în România. Intervenţia se practică în doar 10 ţări din lume

Sângerări postmenopauzale
Î n România, în curând, ar putea avea loc primul transplant de uter. E dorinţa unei echipe de medici români care se va specializa în astfel de intervenţii. La ora actuală, transplantul de uter se practică în doar 10 ţări din lume.

Între timp, la Bucureşti a venit primul medic din lume, dr. Shailesh Puntambekar, care a realizat un astfel de transplant, laparoscopic, în India. Operaţia a fost un succes, iar tânăra pacientă a devenit mamă.

În India, Rada e considerată un miracol. Mama ei s-a născut fără uter, aşa că medicii i-au transplantat organul. Procedura a fost una minim invazivă. 4 ore şi 20 de minute a durat, iar în sala de operaţie au fost 3 chirurgi, 3 obstetricieni, 2 asistente, dar şi un medic anestezist.

"Mama a donat uterul, așa că uterul a dat naștere fiicei ei și totodată și nepoatei. Acceași casă pentru fiică, aceeași casă și pentru nepoată", a declarat dr. Shailesh Puntambekar.

Care sunt condiţiile de îndeplinit?

Este important ca pacienta care primeşte uterul să nu aibă mai mult de 35 de ani, iar cel mai sigur donator este chiar cineva din familie.

Transplantul de uter, foarte posibil în România

Întrebat dacă o astfel de intervenție va putea fi posibilă în România, dr. Shailesh Puntambekar a răspuns: "Cred că este foarte posibil în România. Am operat în România în 2009 și 2011, facilitățile sunt excelente, aveți nevoie doar de pacienți".

În ianuarie, o echipă de specialişti va merge în India să înveţe să facă o astfel de procedură. 

Până acum, 10 femei au făcut un transplant prin procedură minim-invazivă, iar singurul risc e ca organul să fie respins.

Acest transplant le-ar oferi femeilor care s-au născut sau au rămas fără uter şansa de a deveni mame.

Primul transplant de uter din lume a avut loc în Arabia Saudită, în anii 2000. Însă abia după 2014, intervenţiile de succes s-au finalizat şi cu sarcini reuşite şi copii sănătoşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel