Această vitamină îți protejează...
Tigrul de platan ne înţeapă, deoarece confundă pielea umană cu frunza de platan. Micuța insectă nu hrăneşte cu sânge, însă atunci când acest lucru se întâmplă ea moare.
Dacă ai fost înțepat de tigrul de platan poți avea simptome precum mici umflături și mâncărime în zona afectată. În situaţii rare, se pot dezvolta dermatite şi reacţii sistemice generalizate. Cauzele acestor reacţii nu sunt foarte clar cunoscute, potrivit National Library of Medicine.
”Populaţia acestor insecte a crescut semnificativ în ultimii ani, fiind considerată specie invazivă în mai multe zone ale ţării. Deşi este un dăunător ce afectează arborii ornamentali, această insectă poate crea disconfort, prin înţepături şi iritarea uşoară a pielii. Din acest motiv, combaterea tigrului platanului vizează inclusiv sectorul de igienă publică.
Astfel, în zonele urbane, se recomandă ca aceste tratamente să fie efectuate de operatorii pest control specializaţi. Tratamentele se aplică cu insecticide utilizate în igiena publică, în zonele în care se observă prezenta acestui dăunător”, notează botanistii.ro.
Specialiștii ne recomandă să nu scărpinăm locul în care ne-a mușcat tigrul de platan. Există riscul de a provoca răni care se pot infecta. În acest caz este nevoie de administrarea unui tratament medicamentos.
Pentru a scăpa de senzația de mâncărime, primul pas este dezinfectarea zonei cu alcool medicinal. Apoi se aplică gheață, care ajută la diminuarea inflamaţiei şi te scapa de mâncărime.
În cazul în care mâncărimea este severă, medicii recomandă aplicarea unor creme antihistaminice şi pe bază de mentol, pentru calmarea inflamaţiei şi a mâncărimii. Dacă acestea nu trec în 24 de ore trebuie să consulţi un medic dermatolog.
Vezi și: Infecția cu Chlamydia, cauze și tratament. Poate duce la infertilitate
Acasă este ușor să ne ferim de tigrul de platan. Geamurile trebuie să aibă plase de protecție, fără spații prin care tigrul de platan să poată pătrunde. Deşi au doar 3-6 mm, tigrii de platan nu se pot strecura printre ochiurile mici ale plaselor de ţânţari.
Afară, trebuie acordată o atenție deosebită vestimentației. Specialiștii recomandă să ne îmbrăcăm cu haine deschise la culoare, vaporoase, dar care să-ţi acopere corpul cât mai mult. Ideal este să nu ai mâinile sau picioarele expuse, deoarece te vor “ataca” cu uşurinţă. Cu atât mai mult în cazul în care mergi în parcuri sau în spaţii verzi, este necesar să te protejezi.
Poţi apela şi la spray-uri anti-insecte, însă trebuie să ştii că în cazul tigrilor de platani, eficienta acestor produse este mai redusă decât în cazul ţânţarilor.
Vara, mai ales dacă stăm prost la capitolul dezinsecție, tot felul de insecte te pot lua drept țintă: țânțari, albine, viespi, tigrii de platan, căpușe și păianjeni sunt doar câteva dintre ele.
„Există o mulțime de legende urbane legate de ele", a arătat Dr. Christopher Heron, profesor asistent de medicină de familie și comunitate la Penn State College of Medicine. „Cel mai important lucru este să fii conștient și să înțelegi cum arată o înțepătură /mușcătură periculoasă".
Cele mai frecvente mușcături de insecte sunt de obicei cele mai inofensive - cele de la muște, musculițe și păianjeni mici de casă. Înțepăturile de albine și de viespi sunt frecvente vara, dar țânțarii și căpușele alimentează cel mai mult frica din cauza potențialului lor de a purta virusul West Nile (țânțarii) sau de a provoca boala Lyme (căpușele).
În realitate, spune Heron (care înainte de a face Facultatea de Medicină a lucrat și ca exterminator de insecte), majoritatea mușcăturilor/înțepăturilor provoacă iritații, mâncărime și o reacție alergică locală ușoară, pe care antihistaminicele orale sau cremele o pot liniști.
„Dacă pacienții vin la consultații, o fac de obicei din cauza unei multitudini de mușcături care sunt extrem de inconfortabile", a explicat el. „Sau pentru că au fost mușcați într-o zonă incomodă".
Medicul arată că dacă o mușcătura se comportă într-un mod care nu pare normal - adică se mărește în dimensiune, începe să supureze sau își schimbă culoarea - ar putea fi un semn de ceva mai grav. La mușcăturile de căpușe, spre exemplu, pericolos e când apare acea formă de „ochi de bou" care semnalează borelioza (boala Lyme).
Mușcăturile misterioase dar multiple ar putea ridica suspiciuni de infestare cu purici sau cu acarieni, și atunci e o problemă de igienă a casei.
Apoi, dr. Heron arată că nu trebuie de,oc ignorat faptul că „O mulțime de boli infecțioase la copii sunt prezente și ca erupții cutanate". E vorba de rujeolă, rubeolă, varicelă... și tocmai de aceea e bine ca un medic să consulte copilul dacă erupția e mare.
Dacă răspunsul la o mușcătură sau înțepătură trece dincolo de banală mâncărime și erupție, și ajungeți să aveți greață, amețeli, slăbiciune, febră, frisoane sau un sentiment iminent de ceva rău, Dr. Christopher Heron recomandă să sunați la Salvare.
Prevenirea mușcăturilor / înțepăturilor nu este întotdeauna posibilă, dar sunt câteva măsuri de precauție care pot fi luate, diferite de la caz la caz.
Spre exemplu, explică dr Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, se știe că țânțarii se înmulțesc în apă, în zone mlăștinoase, umede și în locuri cu probleme de drenaj. Or, țânțarii transmit virusul West Nile, extrem de periculos.
„Pentru a preveni infecției cu virusul West-Nile (transmis de țânțari, n.r.) populația poate:
- să evite expunerea la țânțari, prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lung şi pantaloni lungi;
- să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva țânțarilor;
- să împiedice pătrunerea țânțarilor în locuință prin plase de protecție montate la ferestre;
- să utilizeze substanțe insecticide în locuință / în jurul locuinței;
- să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
- să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer".
Dacă e vorba de parcuri, lacuri și păduri, pur și simplu e mai bine să evitați aceste zone sau să treceți pe lângă ele doar acoperiți corespunzător.
Mulți oameni nu știu seama că albinele înțeapă, de obicei, doar atunci când sunt amenințate în mod direct și pot înțepa doar o singură dată. Apoi, acul rămâne înfipt în locul unde a înțepat. Partea proastă e că mentalitatea de stup, dacă putem spune așa, le poate face extrem de periculoase. Vispea, în schimb, e mult mai agresivă, mai ales dacă îi ataci cuibul pe care și-l face de obicei vertical în locuri ferite de ploaie (streașină, crci de copac etc...) și poate înțepa de mai multe ori.
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic de Urgență, explică: „Albina nu atacă dacă nu este agresată. Albinele devin agitate și pot ataca când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii (din gama galben-potocaliu). Albinele nu tolerează mirosul de transpirație și de alcool dar sunt atrase de parfumurile florale (esențe dulci, fructate sau vanilate). Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului și înțeapă. Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice". Și e valabil pentru albine și viespi deopotrivă. Un alt sfat foarte bun ar fi să nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, legume și fructe.
Dr. Tudor Ciuhodaru spune că dacă ați fost înțepat de o albină sau o viespe pot să apară imediat 3 tipuri de reacții:
a) nicio reacție (la prima înțepătură, sunt necesare minim două contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism „imunizat" prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori);
b) reacție inflamatorie ușoară / moderată - locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar până la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;
c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic), cu apariție extrem de rapidă (minute) după înțepăturăși evoluție potențial letală.
„Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia. Dar în reacțiile severe adrenalina e regină (și dozele mari de corticosteroizi). O fiolă de adreanalină administrată sublingual poate fi soluția salvatoare", punctează dr. Tudor Ciuhodaru.
Vezi și: Ceaiul bun pentru sistemul nervos, dar și diabet. Lidia Fecioru: Secretul, să nu fie concentrat
Dr. Christopher Heron recomandă pacienților săi să folosească spray-uri repelante pentru insecte care să conțină până la 10% dietiltoluamid (cunoscut și ca N, N-diethyl-meta-toluamidă sau DEET). Este sigur pentru adulți și pentru copiii mai mari de 2 ani dacă evitați să-l dați pe față și pe mâini. Dar la copiii sub vârsta de 2 ani n-ar trebui să folosiți spray-uri sintetice. Medicul pediatru vă poate recomanda alternative, dar în principiu e bine să-i protejați de mușcături și înțepături.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...