Consumul de nuci ar putea reduce riscul de cancer. Elimină inflamația din corp

nuci - FOTO: Freepik
Gustarea delicioasă care previne cancerul. Reduce inflamația.

Un nou studiu realizat de UConn School of Medicine, publicat pe coperta ediției din aprilie a revistei Cancer Prevention Research, arată că nucile nu sunt doar o gustare sănătoasă, ci pot juca un rol important în reducerea inflamației sistemice și în scăderea riscului de cancer de colon.

Explicația stă în compușii naturali din nuci - elagitaninele - polifenoli care, odată metabolizați de microbiomul intestinal, se transformă în molecule antiinflamatoare puternice numite urolitine.

"Elagitaninele din nuci oferă în mod esențial proprietățile antiinflamatorii și anticancerigene observate la pacienții din studiul nostru clinic, în special prin conversia lor în urolitina A, un agent antiinflamator potent", a declarat Daniel W. Rosenberg, Ph.D., cercetător principal și profesor la UConn School of Medicine.

Dr. Rosenberg, HealthNet Chair în Biologie Cancerului și cercetător în cadrul Center for Molecular Oncology, studiază de peste un deceniu efectele nucilor asupra sănătății, concentrându-se în special pe proprietățile lor antiinflamatoare.

Cum a fost realizat studiul clinic

Studiul a inclus 39 de participanți cu vârste între 40 și 65 de ani, toți prezentând un risc crescut de cancer de colon. Aceștia au fost recrutați din cadrul Diviziei de Gastroenterologie de la UConn Health și evaluați la UConn John Dempsey Hospital. Participanții au completat un chestionar NIH privind frecvența alimentației, analizat de Ock Chun, Ph.D., epidemiolog nutrițional la UConn Storrs.

Pentru a elimina influențele externe, pacienții au fost rugați să evite toate alimentele și băuturile care conțin elagitanine timp de o săptămână, pentru a aduce nivelurile de urolitină din organism aproape de zero. Ulterior, aceștia au consumat nuci bogate în elagitanine timp de trei săptămâni, în cadrul unei diete atent monitorizate. La finalul studiului, participanții au fost supuși unor colonoscopii de înaltă definiție realizate de Dr. John Birk și Dr. Haleh Vaziri.

Consumul de nuci ar putea reduce riscul de cancer. Elimină inflamația din corp - FOTO: Freepik@stockking

Rezultate promițătoare

Printre concluziile-cheie, cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate de urolitină A în urina pacienților au corelat pozitiv cu nivelurile serice de peptid YY, o proteină asociată cu inhibarea cancerului colorectal. De asemenea, s-a observat o reducere semnificativă a markerilor inflamatori din sânge, mai ales în rândul pacienților obezi cu o capacitate mare de a produce urolitine prin microbiomul intestinal.

Tehnologia de imagistică spațială de înaltă dimensiune utilizată în studiu a permis echipei UConn să observe modul în care consumul de nuci influențează direct structura celulară a polipilor colonici. S-a constatat că pacienții cu niveluri ridicate de urolitină A prezentau niveluri reduse ale unor proteine asociate cu polipi precancerigeni.

Mai mult, proteina vimentină, asociată cu formele avansate de cancer de colon, a fost semnificativ redusă în țesuturile polipilor pacienților care au format cele mai ridicate niveluri de urolitină A.

Continuarea cercetărilor anterioare

Aceste rezultate noi se bazează pe cercetările anterioare realizate de Dr. Masako Nakanishi, asistent universitar în laboratorul Rosenberg, care demonstrase efectele benefice ale nucilor asupra coloniilor de șoareci predispuși la cancer, rezultate ce au stat la baza lansării actualului studiu clinic.

"Urolitina A are o influență foarte pozitivă asupra inflamației și, posibil, chiar asupra prevenirii cancerului. Studiul nostru demonstrează că suplimentarea dietei cu nuci poate crește nivelurile de urolitină la populația generală, mai ales în rândul persoanelor cu microbiomul potrivit, reducând semnificativ anumiți markeri inflamatori, mai ales la pacienții obezi

Studiul nostru oferă o justificare puternică pentru includerea elagitaninelor din nuci în dietă pentru prevenirea cancerului. Nutrienții din nuci pot contribui la reducerea riscului de cancer.

Beneficiile pe care le poți obține consumând nuci sunt multiple, cu riscuri minime, așa că un pumn de nuci în fiecare zi este un gest simplu pe care îl poți face pentru sănătatea ta pe termen lung" afirmă Dr. Rosenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Stresul din timpul sarcinii afectează creierul fătului
Infecția cu virusul H5N1: simptome clinice, risc zoonotic și potențial pandemic
Consumul de nuci ar putea reduce riscul de cancer. Elimină inflamația din corp
Toxina bacteriană, cauza pentru cancerul de colon la tineri
Valeriu Tabără a murit

Crossuri externe

pixel