Ce trebuie să știi dacă faci...
Un nou studiu a subliniat efectele benefice ale unei diete tradiționale din Tanzania, care a demonstrat o reducere semnificativă a inflamației, chiar și în doar două săptămâni. Cercetătorii au descoperit că dieta, care include legume, leguminoase, cereale antice și alimente fermentate, are efecte pozitive asupra unor condiții de sănătate grave, precum Alzheimer, artrită, tensiune arterială și boli de inimă.
Un studiu publicat în Nature Medicine a arătat că trecerea la dieta tradițională a Tanzaniei a avut efecte remarcabile. Cercetătorii sugerează că beneficiile acesteia sunt comparabile cu cele ale bine-cunoscutei diete mediteraneene.
Inflamația a fost identificată ca un factor esențial în dezvoltarea unor afecțiuni periculoase, inclusiv demența, iar dieta tanzaniană a avut un impact benefic asupra acesteia. Proteinele din sânge, care sunt legate de o serie de condiții, precum infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale și rezistența la insulină, au scăzut semnificativ.
Studiul a implicat 77 de bărbați sănătoși din zone urbane și rurale din nordul Tanzaniei. Participanții care obișnuiau să consume o dietă tradițională tanzaniană au schimbat regimul alimentar cu unul de tip occidental timp de două săptămâni. Mesele incluse au fost, printre altele, carne friptă cu piure de cartofi și ouă cu cartofi prăjiți.
Cei care au adoptat dieta vestică au prezentat o creștere a proteinelor inflamatorii în sânge și activarea unor procese biologice asociate cu bolile legate de stilul de viață.
În schimb, participanții care au revenit la dieta africană tradițională sau au consumat băuturi fermentate au arătat o scădere a markerilor inflamatori, iar unele dintre aceste efecte au persistat chiar și patru săptămâni mai târziu, ceea ce sugerează că schimbările dietetice pe termen scurt pot avea efecte pe termen lung.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii o recomandă - FOTO: Freepik@DoYoNo
Dieta testată în cadrul studiului este reprezentativă pentru tradițiile culinare ale poporului Chagga, care trăiește pe pantele Muntelui Kilimanjaro. Această dietă este în mare parte bazată pe plante și include ingrediente precum banane plantain, fasole, mei și sorg, alături de alimente fermentate și fructe și legume bogate în polifenoli.
Un preparat esențial din această dietă este kiburu — un terci preparat din banane plantain verzi și fasole roșie, care a fost inclus în meniul participanților.
Dr. Quirijn de Mast, unul dintre autorii studiului, a subliniat că alte diete tradiționale africane ar putea oferi beneficii similare.
"Dieta mediteraneană a fost studiată în detaliu, dar dietele tradiționale africane dețin un potențial neexploatat pentru promovarea sănătății. Aceste diete sunt diverse, bogate în fibre și includ produse alimentare unice care pot oferi avantaje specifice pentru sănătate", a afirmat el.
Urbanizarea rapidă și proliferarea alimentelor procesate au dus la o scădere a consumului de preparate tradiționale în multe părți ale Africii. În același timp, afecțiuni care erau odată rare în regiune, precum bolile inflamatorii intestinale și diabetul de tip 2, au început să devină mai frecvente.
Dr. De Mast a atras atenția asupra riscurilor legate de pierderea diversității dietetice tradiționale africane, care ar putea fi esențială pentru combaterea bolilor legate de stilul de viață.
"Principiul de bază este consumul de alimente neprocesate, bogate în fibre. Africa adăpostește o diversitate extraordinară de diete tradiționale, multe dintre care sunt încă sub-explorate în cercetarea științifică și riscă să dispară înainte ca să înțelegem pe deplin potențialul lor", a explicat dr. De Mast.
El a adăugat că cerealele africane antice, precum teff, ar putea avea beneficii deosebite pentru sănătate, merite pentru care ar trebui să fie studiate mai amănunțit.
Studiul subliniază cât de semnificative pot fi efectele unei diete sănătoase, chiar și după doar două săptămâni.
"Dieta africană include multe legume, fructe, fasole, cereale integrale și alimente fermentate. Studiul nostru evidențiază beneficiile acestor produse alimentare tradiționale pentru inflamație și procesele metabolice din corp. În același timp, arătăm cât de dăunătoare poate fi o dietă vestică nesănătoasă.
Aceasta constă, de obicei, în alimente procesate și bogate în calorii, precum cartofi prăjiți și pâine albă, cu exces de sare, zaharuri rafinate și grăsimi saturate. Inflamația este la rădăcina multor afecțiuni cronice, ceea ce face acest studiu extrem de relevant și pentru țările vestice", a spus De Mast.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce trebuie să știi dacă faci...
De ce e bine să pui puțin bicarbonat...
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor...
Aceaste alimente reduc inflamația în...
Ce se întâmplă cu vârstnicii. Linia...
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în...
Crezi că e inofensiv să porți ceasul toată ziua? Află ce efecte...
De ce este nelipsit tortul de la...