Acest truc simplu te scapă rapid de...
Stresul cronic și epuizarea au devenit etichetele generației tinere și a vremurilor actuale. Bruce Chatwin, un tânăr expert în artă, a trăit o experiență medicală care i-a schimbat viața.
Într-o dimineață, la doar 20 de ani, s-a trezit orb. Vizita la medic nu a scos la iveală nicio problemă organică, însă diagnosticul medicului a fost simplu și profund: "te-ai uitat prea mult la tablouri. Ai nevoie de un orizont larg".
Așa că Chatwin a plecat în Africa, iar până la aeroport, vederea i-a revenit.
Acest episod din viața lui nu este doar o poveste de călătorie, ci un simbol al vindecării pe care priveliștile vaste și orizonturile neobstrucționate le pot aduce în viața noastră.
Filosofi precum Emerson și chiar oameni de știință moderni, susțin că sănătatea ochilor și, prin extensie, sănătatea noastră mentală și emoțională, sunt strâns legate de conexiunea cu orizonturile largi.
Huberman, cercetător în neuroștiințe la Standford, explică faptul că "viziunea panoramică" este asociată cu calmul și reducerea stresului, în contrast cu "viziunea focală" care, deși eficientă în realizarea sarcinilor, poate duce la epuizare.
"Sănătatea ochiului necesită un orizont și cred că același lucru este valabil și pentru suflet", a spus Emerson, potrivit Psychology Today.
Această "viziune largă" se referă, de fapt, la natură, la spații verzi, la locuri liniștite, cu peisaje largi și deschise.
Potrivit psihologilor, liniștea încurajează la reflecție și introspecție. Un studiu recent spune că expunerea la peisaje largi și deschise ne poate extinde chiar capacitatea de a rezolva probleme.
O viziune mai largă duce la gânduri mai largi, iar aceasta ne poate ajuta să ieșim din rutinele cotidiene.
Efectul liniștitor al privirii asupra unor peisaje largi nu se limitează doar la ameliorarea stresului. Ele oferă și o reîntoarcere la esența umană, la dorința noastră de a ne simți parte din ceva mai mare decât noi.
Într-o lume în care totul este măsurat în productivitate și realizări, peisajele infinite ne oferă o pauză de la "povestea noastră locală", cum o nume;te psihologul Jean Houston.
Este o tranziție de la a face la a fi, de la competiție la contemplație.
Există câteva modalități de a vă reduce stresul și a culege beneficii pentru vedere:
- Priviți din când în când în sus sau către o fereastră
- Faceți o tură în jurul blocului, casei și priviți în orizont sau la o priveliște largă.
- Dacă sunteți în trafic, opriți mașina într-un loc permis, coborâți și priviți câteva minute în depărtare
Călătoriile în natură nu sunt doar o modalitate de evadare din rutină, ci un mod profund de a ne reconecta la universul din care facem parte.
Freud spunea că civilizația ne apără de natură, dar "spiritul uman urăște să fie închis și devine dement din cauza claustrofobiei".
Când ne expunem la orizonturi nesfârșite, acest spirit se eliberează, simțindu-se din nou viu.
Dar nu trebuie să pleci într-o călătorie de mii de kilometri pentru a experimenta această libertate.
Fie că este vorba de o plimbare într-un parc, o excursie pe munte sau chiar privirea la cer, aceste momente de conectare cu spațiile largi ar putea vindeca sufletul.
Deci, dacă simți nevoia să evadezi din rutină și să scapi de stres, tot ce trebuie să faci este să te uiți în zare, în orizont, într-un spațiu larg. Asta va fi exact ceea ce ai nevoie pentru a-ți restabili echilibrul interior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acestea sunt cele mai importante...