Tânăr ars prin electrocutare, transferat în Viena. ”A apărut un colaps progresiv al plămânului”

Conf dr Victor Costache.  Foto:  DC Medical
Ministerul Sănătății Victor Costache a explicat, într-o conferință de presă, motivul pentru care că tânărul ars prin electrocutare nu a fost transferat în Belgia, ci în Viena.

Tânăr ars, plămân. Ministerul Sănătății, Victor Costache, a afirmat că un tânăr de 20 de ani, care a avut o arsură prin arc electric, urmată de o cădere de la aproximativ 5 metri, a suferit o arsură severă asociată unui politraumatism.

”Echipele Ministerului Sănătăţii s-au mobilizat exemplar, era vorba ca acest pacient să fie transferat în Belgia. Din păcate, din cauza politraumatismului existau fracturi costale care au înţepat pleura parietală şi a apărut un colaps progresiv al plămânului, apariţia de aer în cavitatea pleurală. Acest lucru s-a agravat de vineri pe sâmbătă, iar în acest context a fost imposibilă deplasarea pe căi aeriene a pacientului, deoarece diferenţa de presiune aeriană duce la colaps total pulmonar şi la decesul pacientului. Sâmbătă a avut loc o mini-intervenţie chirurgicală în care s-au montat un dren şi o valvă care au permis extragerea aerului. O să mă întrebaţi de ce nu se pune de la început: sunt nişte criterii în care se face această intervenţie, în unele cazuri plămânul se relipeşte de cavitatea toracică atunci când pacientul este ventilat şi intubat", a detaliat Costache.

Potrivit acestuia, tânărul trebuia să ajungă duminică dimineața în Belgia. ”Din păcate, secţia din Belgia este o secţie adaptată şi specializată în marii arşi, dar nu girează cazuri de politraumă complexe. Astfel, nu am putut realiza transferul în Belgia şi s-a transferat în Viena. Fiind vorba de o arsură de 70%, şi, din experienţa pe care o am în domeniul arşilor, aceste arsuri pot progresa, aţi văzut că a fost 50% în prima zi, după care s-a extins la 70%. Şocul a fost foarte puternic, s-a preferat să mergem pe această variantă de transfer în străinătate pentru a asigura toate şansele tânărului pacient", a mai precizat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel