Cercetătorii israelieni au dezvoltat...
O proteină antimicrobiană găsită în sângele unei stridii australiene ar putea ajuta în lupta împotriva bacteriilor superbacteriene, sugerează o nouă cercetare.
Oamenii de știință australieni au descoperit că o proteină prezentă în hemolimfa - echivalentul sângelui - stridiei de stâncă din Sydney, Saccostrea glomerata, poate ucide bacteriile și crește eficiența unor antibiotice convenționale.
Rezistența la antimicrobiene a fost descrisă drept o „criză de sănătate globală iminentă” care - în lipsa unor măsuri urgente - ar putea face ineficiente medicamente esențiale și ar putea duce la scăderea duratei și a calității vieții până în 2050.
În testele de laborator, proteina hemolimfatică singură a fost eficientă în uciderea bacteriilor Streptococcus pneumoniae, care cauzează în principal pneumonia, și Streptococcus pyogenes, vinovată pentru streptococul faringian și scarlatină. Acesta nu a fost încă testat pe animale sau pe oameni.
Atunci când a fost utilizat în combinație cu antibiotice, inclusiv ampicilină și gentamicină, acesta a îmbunătățit eficacitatea lor de două până la 32 de ori împotriva bacteriilor precum Staphylococcus aureus (stafilococ auriu) și Pseudomonas aeruginosa, care infectează adesea persoanele imunocompromise.
Prof. Kirsten Benkendorff, coautor al studiului, de la Southern Cross University, a estimat că aproximativ două duzini de stridii ar conține suficientă hemolimfă pentru a furniza o doză activă de proteină pentru o persoană obișnuită, dar a subliniat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a purifica proteina și a înțelege modul în care funcționează.
„Am constatat că încălzirea [proteinei] reduce de fapt activitatea antimicrobiană, astfel încât gătitul ar reduce efectul”, a spus Benkendorff.
Cu toate acestea, nu este sigur dacă consumul de proteine ar fi eficient, deoarece, spre deosebire de multe antibiotice convenționale, proteinele antimicrobiene pot fi descompuse de sistemul digestiv înainte de a ajunge la locul țintă.
„Cu siguranță nu aș sugera ca oamenii să mănânce stridii în loc să ia antibiotice dacă au o infecție gravă”, a spus Benkendorff.
Ea a spus că „stridiile, în calitate de organisme care se hrănesc prin filtrare, aspiră bacterii prin corpul lor în permanență”, ceea ce le face candidați buni pentru căutarea de noi medicamente antimicrobiene - dar înseamnă, de asemenea, că în locuri cum ar fi în apropierea canalizării apelor pluviale, ele pot acumula substanțe care pot fi dăunătoare pentru oameni dacă sunt consumate.
Benkendorff a declarat că proteina ar putea ajuta la tratarea infecțiilor respiratorii care sunt rezistente la antibioticele obișnuite din cauza biofilmelor.
Pentru a se proteja, bacteriile infecțioase se agregă adesea în biofilme - comunități lipicioase care le permit să se sustragă mai bine antibioticelor și sistemului imunitar uman.
Oamenii de știință au constatat că proteina hemolimfei de stridie a fost eficientă împotriva biofilmelor de Streptococcus.
„Ne gândim adesea că bacteriile plutesc prin sânge. Dar, în realitate, multe dintre ele aderă de fapt la suprafețe. Avantajul de a avea ceva care întrerupe biofilmul este... că oprește toate aceste bacterii să se atașeze la suprafețe. Le eliberează înapoi în sânge, unde pot fi atacate de antibiotice”, a spus Benkendorff, potrivit The Guardian.
Profesorul Jonathan Iredell, medic de boli infecțioase și microbiolog clinic la Universitatea din Sydney, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că proteina stridiilor aparține unei clase de compuși numiți peptide antimicrobiene.
„Există o mulțime de entuziasm cu privire la descoperirea lor, deoarece acestea conțin adesea tipuri interesante de mecanisme pe care nu le-am văzut înainte”.
Studiul, a spus el, a adăugat „la un domeniu interesant în care ne uităm la antimicrobiene naturale de un tip diferit pentru a încerca să oferim noi perspective în fața adaptării avansate de către bacterii”.
Prof. Branwen Morgan, care conduce misiunea CSIRO de minimizare a rezistenței antimicrobiene, a descris proprietățile proteinei ca fiind „o descoperire foarte interesantă, având în vedere că biofilmele sunt atât de problematice”.
Morgan, care nu a fost implicată în cercetare, a declarat că orice tratament potențial care reduce dependența de antibioticele tradiționale merită urmărit, având în vedere creșterea infecțiilor rezistente la medicamente în întreaga lume.
„Având în vedere costurile semnificative ale dezvoltării de noi medicamente, ideea de a utiliza stridii în exces și/sau imperfecte pentru a genera o aprovizionare durabilă cu proteine antimicrobiene ... ar trebui investigată în continuare”, a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii israelieni au dezvoltat...
Oamenii de știință au descoperit că o proteină găsită în hemolimfa...
Tot ce știai despre uleiul de pește...
Mierea de Manuka, considerată un...
Țiuit în urechi, oboseală sau...
Cercetătorii italieni au descoperit o...
Te-ai întrebat vreodată de ce îți e...