Injecția care îți protejează inima și...
Un nou studiu clinic realizat în Germania aduce vești promițătoare pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2: administrarea unei tablete speciale cu vitamina B3, care eliberează nicotinamida direct în intestin, a dus la o recuperare fizică mai rapidă în doar două săptămâni. Rezultatele au fost publicate recent în revista Nature Metabolism și marchează un moment important în cercetarea clinică axată pe nutriția moleculară.
Tableta CICR-NAM (Controlled-Ileocolonic-Release Nicotinamide), brevetată și dezvoltată la Spitalul Universitar Schleswig-Holstein (UKSH), Campus Kiel, a fost testată în cadrul studiului COVit-2, pe un eșantion de 900 de pacienți proaspăt diagnosticați cu COVID-19.
"Un progres remarcabil a fost atins cu aceste rezultate. O intervenție bazată exclusiv pe nutriția moleculară poate influența cu adevărat evoluția unei boli infecțioase severe, precum COVID-19", a declarat profesorul Stefan Schreiber, director al Departamentului de Medicină Internă I și al Institutului de Biologie Moleculară Clinică (IKMB) din cadrul UKSH.
În timpul infecțiilor virale, metabolismul organismului are nevoie de mai multă energie. Nicotinamida, o formă a vitaminei B3, este un precursor esențial în lanțurile energetice celulare. Totodată, studiile anterioare au arătat că infecția cu COVID-19 afectează negativ microbiomul intestinal, contribuind la o stare generală de slăbiciune și inflamație.
"Nicotinamida din tabletele convenționale este absorbită de organism încă din stomac și intestinul subțire, înainte de a putea ajunge la microbiomul intestinal. Prin acest studiu, am testat cu succes o abordare în care vitamina B3 este protejată și eliberată abia în intestin", explică dr. Georg Wätzig, coordonator al cercetării translaționale la IKMB și responsabil de dezvoltarea CICR-NAM și de coordonarea studiului COVit-2.
Studiul, desfășurat la nivel național în Germania, a fost dublu-orb: nici pacienții, nici echipele medicale nu au știut cine primește tratamentul și cine primește placebo. Pacienții au fost monitorizați telefonic periodic, iar mulți au trimis probe de scaun pentru analiza microbiomului.
Rezultatele au fost clare: pacienții cu factori de risc (fumători sau cu afecțiuni pulmonare preexistente) care au primit nicotinamidă și-au recăpătat mai repede capacitatea fizică normală decât cei din grupul placebo. Efectul a fost vizibil după doar două săptămâni de la începerea tratamentului.
"Aceasta înseamnă că a fost stabilit un nou principiu antiinflamator prin influențarea specifică a microbiomului", a subliniat profesorul Schreiber.
Vitamina B3 țintită în intestin accelerează recuperarea după COVID-19, arată un studiu clinic de amploare - FOTO: Freepik
Microbiomul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 prezintă semne de "metabolism de urgență" chiar și la două săptămâni de la debutul bolii, potrivit profesorului Philip Rosenstiel, directorul IKMB.
"În grupul tratat cu nicotinamidă, nu am observat aceste modificări, probabil pentru că deficiențele au fost compensate prin suplimentare. În același timp, recuperarea fizică a fost mai rapidă. Influența pozitivă asupra microbiomului este aparent legată de această recuperare mai rapidă.
Este pentru prima dată când demonstrăm că influențarea microbiomului, în acest caz prin suplimentarea cu un nutrient, poate avea un efect pozitiv asupra unei infecții virale. Este un pas important în cercetarea clinică", a precizat Rosenstiel.
Deși studiul nu s-a concentrat pe efectele pe termen lung, cum ar fi long COVID, cercetătorii au observat o tendință încurajatoare: pacienții cu risc crescut de simptome post-COVID care au răspuns la nicotinamidă au avut mai puține simptome la evaluarea de la șase luni.
Succesul actual are la bază mai bine de un deceniu de cercetare. În 2012, o echipă condusă de profesorii Rosenstiel și Josef Penninger a arătat, tot în Nature, că lipsa nicotinamidei în intestin favorizează inflamația și alterează microbiomul la șoareci.
"Eficiența vitaminei B3 special formulate împotriva COVID-19 deschide perspective complet noi în controlul inflamației", a declarat profesorul Joachim Thiery, decan al Facultății de Medicină din Kiel și membru în consiliul de conducere al UKSH.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Injecția care îți protejează inima și...
Un fost președinte este suspect de...
Vitamina care te vindecă de COVID și...
Ceasurile inteligente și celelalte...
O moleculă care blochează moartea...
O pastilă zilnică pentru tratarea...