Ceasurile inteligente și celelalte...
Endometrioza afectează una din zece femei de vârstă reproductivă. Această afecțiune face ca mucoasa uterină (endometrul) să crească în afara uterului - cel mai frecvent în pelvis, vezică și intestin. Acest lucru cauzează simptome ample și variate, inclusiv menstruații abundente și dureroase, dureri pelvine între menstruații, dureri la toaletă, sex dureros, oboseală și dificultăți în a rămâne însărcinată. Până la jumătate dintre femeile diagnosticate cu endometrioză suferă de infertilitate ca urmare a acestei afecțiuni, potrivit Reuters.
În prezent, endometrioza nu are leac. Tratamentele disponibile includ utilizarea de analgezice, contraceptive hormonale și intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea leziunilor. Cu toate acestea, aceste opțiuni de tratament sunt adesea inadecvate și, în multe cazuri, nu sunt potrivite pentru paciente din mai multe motive - inclusiv afecțiuni medicale existente, sarcină sau din cauza riscului de efecte secundare sau complicații.
Creșterea endometrului (atât în interiorul, cât și în exteriorul uterului) este determinată de estrogenul, un hormon reproductiv. Ca atare, blocarea estrogenului poate ajuta la prevenirea sau încetinirea creșterii țesutului endometrial anormal și la ameliorarea simptomelor la persoanele cu endometrioză.
Acesta este scopul linzagolix. Linzagolix este un antagonist al hormonului eliberator de gonadotrofină (GnRH), care acționează prin suprimarea estrogenului - inducând o „menopauză medicală”. Menopauza medicală se referă la încetarea menstruației ca urmare a unui tratament medical prescris. Simptomele menopauzei sunt de obicei inversate imediat ce medicamentul nu mai este utilizat.
Odată disponibil, linzagolix va oferi o nouă opțiune de tratament pentru cei care nu au putut gestiona afecțiunea folosind alte tratamente standard.
Axa hipotalamo-pituitară-ovariană este vitală la femei. Aceasta reglează hormonii implicați în ciclul menstrual (inclusiv eliberarea de estrogen). GnRH este produs de o regiune a creierului numită hipotalamus. De obicei, GnRH se leagă de receptorii din glanda pituitară (o glandă mică, de mărimea unui bob de mazăre, situată la baza creierului, în linie cu vârful nasului), ducând la eliberarea hormonului foliculostimulant (FSH) și a hormonului luteinizant (LH). FSH și LH stimulează apoi ovarele să producă estrogen și progesteron.
Dar linzagolix acționează prin atașarea la receptorii GnRH ai glandei pituitare și prin împiedicarea atașării GnRH. Fără GnRH, FSH și LH sunt rapid suprimate. Acest lucru duce, la rândul său, la o scădere a producției de estrogen din ovar.
S-a demonstrat că Linzagolix determină o reducere semnificativă din punct de vedere statistic a perioadelor dureroase și a durerilor pelvine generale în cadrul mai multor studii. Pacienții au observat cele mai mari beneficii atunci când au luat o doză de 75 mg sau mai mult. O ameliorare semnificativă a durerii pelvine a fost observată până în săptămâna 12 și menținută sau chiar îmbunătățită până în săptămânile 24 și 52.
Efectul secundar al linzagolix care este cel mai îngrijorător este pierderea densității minerale osoase din cauza suprimării estrogenului. Cu toate acestea, acest lucru a fost cu adevărat o preocupare numai atunci când pacienții au luat doze de 200 mg. În acest caz, pacienților ar trebui să li se prescrie o terapie de substituție hormonală (HRT) add-back - doze mici de estrogen și progesteron care ajută la prevenirea pierderii densității minerale osoase în timpul unui tratament care induce menopauza medicală. Terapia de substituție hormonală poate ajuta, de asemenea, la tratarea simptomelor paralizante ale menopauzei de care suferă femeile de vârstă reproductivă în timpul menopauzei medicale.
Din păcate, HRT add-back nu este potrivit pentru toate pacientele - în special pentru cele care au alte afecțiuni medicale.
Linzagolix va fi prescris celor care au eșuat tratamentele hormonale obișnuite (cum ar fi pilula combinată, pilula cu progesteron singur sau seringa hormonală) sau intervenția chirurgicală.
Linzagolix va fi a doua pastilă de luat acasă disponibilă pe NHS pentru tratarea endometriozei la persoanele care au eșuat cu alte tratamente.
În martie, Nisa a aprobat, de asemenea, relugolix. Acest medicament funcționează în mod similar cu linzagolix, dar este prevăzut în rețetă cu un supliment de THS. Din moment ce THS suplimentară nu este potrivită pentru toată lumea, linzagolix are avantajul de a fi o opțiune de tratament mai personalizată pentru femeile cu endometrioză.
Linzagolix oferă, de asemenea, multiple avantaje față de agoniștii GnRH, care sunt, de asemenea, utilizați pentru gestionarea endometriozei. Agoniștii GnRH suprimă complet eliberarea de estrogen. Acest lucru poate duce la multe efecte secundare, inclusiv bufeuri, pierderea libidoului, uscăciune vaginală și pierderea densității minerale osoase. Dar, deoarece linzagolix este un antagonist GnRH, aceasta înseamnă că poate fi adaptat pentru a suprima doar parțial estrogenul, ceea ce duce la mai puține efecte secundare.
Linzagolix se administrează pe cale orală, în timp ce agoniștii GnRH necesită o injecție la fiecare lună sau trei luni pentru a funcționa.
Linzagolix este, de asemenea, rapid reversibil, în timp ce agoniștii GnRH au o reversibilitate imprevizibilă, poate dura luni pentru ca funcția ovariană să revină la normal atunci când se utilizează agoniști GnRH. Aceasta este în mod clar o problemă pentru cei care doresc să conceapă sau să întrerupă tratamentul din cauza efectelor secundare. Linzagolix are un timp de înjumătățire scurt, ceea ce înseamnă că nu rămâne foarte mult timp în organismul unei persoane.
Cel mai frecvent raportat efect secundar al linzagolix sunt bufeurile - deși acestea apar, de obicei, numai atunci când un pacient ia o doză mai mare de medicament. Pierderea densității minerale osoase poate apărea, de asemenea, la doze mai mari, motiv pentru care, în aceste cazuri, va fi nevoie de o HRT suplimentară.
Endometrioza afectează milioane de femei. Opțiunile actuale de tratament sunt limitate - și cu nici o vindecare în vedere, orice tratamente suplimentare oferă o nouă speranță pentru cei afectați. Linzagolix ar putea oferi în curând un colac de salvare celor care suferă de endometrioză și care nu au reușit să se amelioreze cu ajutorul altor tratamente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ceasurile inteligente și celelalte...
O moleculă care blochează moartea...
O pastilă zilnică pentru tratarea...
Kate Middleton face mărturisiri...
Peste 60% dintre români prezintă...
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată...
Medicamentul care îți poate schimba...
Vârsta la care apar primele semne ale...