Sinuzita, care sunt cauzele. E contagioasă?

Sinuzita poate fi cauzată de o bacterie sau de un virus FOTO: pixabay.com
Sinuzita apare ca urmare a unei infecții cu un virus sau cu o bacterie ori e cauzată de alergii.

Sinuzita, infecția sinusurilor, îngreunează respirația, duce la tuse și la o senzație de slăbiciune asupra frunții, feței, se arată pe platforma webmd.com.

Ce cauzează sinuzita

Primii pe listă sunt virușii deoarece multe infecții sinusale sunt cauzate de aceștia. În acest caz, poți răspândi virusului, dar nu infecția, adică ai putea îmbolnăvi o altă persoană care ar putea sau nu face o infecție a sinusurilor. Potrivit webmd.com, aceste tipuri de virusuri cauzează, de cele mai multe ori, răceli, care pot sau nu pot duce la sinuzită.

Apoi sunt bacteriile, care apar când sinusurile sunt blocate și umplute cu mucus. Astfel apare infecția. Dacă sinuzita durează mai mult de 10-14 zile, atunci, susțin specialiștii webmd.com, este probabil să aveți sinuzită bacteriană. Iar în acest caz nu paoet fi răspândită.

Mai sunt oameni care au sinuzită cronică, care durează cel puțin 12 săptămâni, și, de regulă, este cauzată de alergii, polipi (creșteri de țesut în nas) sau un perete strâmt între nări numit sept deviat. Sunt cazuri în care sinuzita poate fi declanșată de fumul de tutun, aerul uscat sau aerul poluat.

Este sinuzita contagioasă?

Dacă e cauzată de un virus atunci s-ar putea să fi fost contagioasă zile înainte de a fi infectate sinusurilor. Deși majoritatea virușilor pot fi răspândiți doar câteva zile, uneori pot fi transmiși o săptămână sau mai mult.

Sinuzita apare, asemeni răcelii și gripei, prin respirație sau trecerea de pe mâini la gură după ce ați atins ceva. Mai ales dacă în apropiere cineva a strănutat sau tușit. O altă cale de transmitere e prin atingere: a mâinilor cuiva care este bolnav, a unei uși sau oricărui alt obiect atins de o persoană bolnavă.

Ce e de făcut

Ca să nu vă infectați ar fi bine să vă spălați de multe ori mâinile cu apă și săpun, să nu atingeți ochii, nasul și gura, dar și să evitați persoanele cu simptome similare răcelii și gripei. Iar dacă aveți sinuzită, să vă acoperiți gura și nasul când tușiți sau strănutați și nu uitați să vă spălați pe mâini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel