Sindromul de joncțiune pielo-ureterală. Semnul pe care-l poți primi atunci când bei apă: Apare asta, dar mulți o ignoră. Pacienții vin cu această afecțiune de care n-au știut niciodată

Sindromul de joncțiune pielo-ureterală - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Ce este sindromul de joncțiune pielo-ureterală și când apare. Medicul urolog ne-a spus totul despre tratamentul acestui defect tot mai des diagnosticat.

Sindromul de joncțiune pielo-ureterală (PUJS), cunoscut și sub denumirea de hidronefroză primară, este o cauză frecventă de malformație urinară în tractul urinar superior.

Se caracterizează printr-o îngustare a joncțiunii dintre pelvis și ureter.

PUJS poate rezulta dintr-o anomalie intrinsecă, funcțională, congenitală, a peretelui ureteral sau dintr-o compresie extrinsecă, mai frecvent de către un vas polar inferior.

Ureterul este o structură tubulară lungă și subțire, lungă de 10-12 centimetri, care transportă urina produsă în rinichi către vezica urinară. Urina este transportată printr-un proces numit peristaltism. Ureterul propulsează în mod activ urina din rinichi în jos, în vezica urinară.

Obstrucția joncțiunii ureteropelvine este o afecțiune în care apare un blocaj la joncțiunea în care ureterul se atașează de rinichi. Acest lucru are ca rezultat scăderea fluxului de urină în josul ureterului și o creștere a presiunii lichidului în interiorul rinichiului. Presiunea crescută în interiorul rinichiului poate provoca, în timp, deteriorarea funcției renale.

Obstrucția poate fi fie congenitală (pacientul se naște cu ea), fie se poate dezvolta în timp, secundar unui traumatism sau modificării formei corpului odată cu vârsta. Blocajul se poate datora țesutului cicatricial, unei încovoieri, unui vas de sânge sau, mai rar, unei tumori, potrivit Hopkins Medicine.

În țările dezvoltate, diagnosticul apare din ce în ce mai des în perioada prenatală.

Se poate interveni pentru corectarea acestor defecte?

"Sigur și probabil că una dintre cele mai bune metode de a interveni este cea laparoscopică.

Afecțiunea în speță se numește sindrom de joncțiune piloureterală, adică este vorba de o îngustare a trecerii la ieșirea din rinichi spre ureter, ureterul fiind canalul care conduce urina de la rinichi la vezica urinară. E o îngustare la acest nivel de cele mai multe ori care este din naștere, se poate trata chirurgical", a declarat Mihai Dumitrache, medic urolog la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ce vârstă ar trebui intervenit și care sunt semnele de avertizare

"Aceasta este o afecțiune care se poate depista inclusiv din viața intrauterină prin ecografie trans, prin ecografiile care se realizează în timpul sarcinii și e bine să se rezolve cât mai devreme în cursul vieții, chiar în perioada copilăriei.

Din păcate, simptomatologia poate să fie foarte redusă. Minime dureri atunci când ingerăm foarte multe lichide, de exemplu sau când consumăm lichide cu efect diuretic. Atunci poate să apară un grad de durere în zona lombară, dar nu este de o intensitate mare și de cele mai multe ori este trecută cu vederea de pacient", ne-a mai spus medicul urolog.

Un consult urologic sau un consult ecografic ar putea să pună diagnosticul?

"Pacienții care ajung la noi au peste 18 ani de obicei, dar există, avem cazuri de pacienți la 50-60 de ani care vin cu această afecțiune de care n-au știut niciodată, care vin cu complicații din cauza acestei afecțiuni cum este litiază renală, calculii renali și intervenim laparoscopic.

Se extrage acea porțiune, se disecă acea porțiune care este afectată și apoi se suturează la loc, se lipește la loc porțiunea bună în restul uretelului. E o operație laborioasă, una dintre preferatele mele, din cauză că e o operație migăloasă, necesită foarte multă atenție și delicatețe cu țesuturile pentru a nu le deteriora mai mult decât sunt deteriorate. Și asta face ca în speță chirurgia laparoscopică să fie cea mai potrivită, sau chiar cea robotică", a mai spus medicul.

"Cu robotul, delicatețea actului medical este mult crescută", a conchis medicul urolog.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel