Sindromul de izoimunizare Rh și efectele sale asupra fătului. EXCLUSIV

Tăierea cu întârziere a cordonului ombilical are beneficii asupra sănătății bebelușului
Sindromul de izoimunizare Rh și efectele sale asupra fătului detaliate de dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată / FIV, exclusiv pentru DC MEDICAL.

Sindromul de izoimunizare Rh și efectele sale asupra fătului. „Sarcina este exemplu fiziologic de allotransplant (50% din conținutul antigenic al fătului și al placentei este de origine paternă), dar de obicei sarcina nu determină apariția fenomenelor clasice de reacție imună tisulară", arată dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată / FIV, exclusiv pentru DC MEDICAL.

Potrivit medicului, izoimunizarea este reacție imună a unei persoane îndreptată împotriva unor antigeni străini. Dacă unei persoane Rh (-) i se face o transfuzie cu Rh (+) are o șansă de 50% de a formă anticorpi anti-D, care vor distruge alte hematii Rh (+) ajunse în circulație.

Pasajul hematiilor Rh (+) de la făt Rh pozitiv la mama cu Rh negativ poate avea loc în timpul sarcinii, dar mai ales în timpul nașterii. Foarte rar o cantitate de hematii fetale poate ajunge precoce în circulația maternă cu titru de Ac identificabili în cursul primei sarcini, dar în timpul nașterii însă, transfuzia feto-maternă determină în 10% din cazuri izoimunizarea, iar dacă această s-a produs o sarcina ulterioară cu făt Rh pozitiv va determina o reacție imunitară precoce.

Efectele asupra fătului în izoimunizarea Rh

Efectele fetale sunt direct proporționale cu precocitatea și intensitatea izoimunizarii: de la anemie ușoară la anemie severă, hepatosplenomegalie, anasarcă feto-placentară cu moartea fătului în utero sau imediat după naștere. Bilirubină este eliminată în cea mai mare parte prin placentă și în parte prin tegumente, plămâni și membrane în lichidul amniotic, iar după naștere, bilirubină se acumulează în sânge ducând la apariția icterului (bilirubină > 25 mg/dl indică o posibilă afectare cerebrală gravă).

Menținerea bilirubinei < 20 mg/dl prin fototerapie și /sau exsanguinotransfuzie este foarte importantă și evita riscul neurologic.
Prin exsanguinotransfuzie se poate corecta anemia, se îndepărtează bilirubina în exces și Ac anti-D, punctează dr. Erna Stoian.

Fătul este capabil să mențină oxigenarea tisulară normală până când Hb scade sub 70%, dar o scădere mai accentuată determină apariția insuficienței metabolice cu edem generalizat, hepatosplenomegalie, alterarea funcției hepatice. Atunci când se identifică ecografic efecte ale izoimunizării, transfuzia fetală intrauterină este necesară și poate duce la rezoluția rapidă a simptomatologiei.

Prevenția este posibilă prin vaccinare

Vaccinarea la femeile Rh (-) este indicată întotdeauna în următoarele cazuri: avort, sarcină extrauterină, sarcina molară, biopsie de vilozități coriale, cerclaj, amniocenteză, la nașterea unui copil.

Dr. Erna Stoian spune că administrarea unei doze de vaccin în timpul sarcinii la 28-34 săptămâni de amenoree scade riscul imunizării primare decelabile serologic în cursul primei sarcini.

Trebuie testate toate gravidele

Este necesară determinarea grupului și Rh la toate gravidele, dozarea anticorpilor anti-Rh pe tot parcursul sarcinii la gravidele Rh- la intervale de 4 săptămâni, iar la naștere determinarea grupului și Rh-ului nou născutului și vaccinarea mamelor cu nou născut Rh pozitiv.

În timpul sarcinii pe lângă dozarea anticorpilor este necesară și monitorizarea ecografică săptămânală sau bilunară cu identificarea semnelor de hemoliză sau anemie fetală. În cazul apariției izoimunizării poate fi indicată amniocenteza sau cordocenteza pentru măsurarea hemoglobinei și a hematocritului.

Declanșarea nașterii premature poate fi o opțiune în cazurile de izoimunizare gravă după sapt 34 de sarcină. Plasmafereza cu scăderea titrului de anticorpi este indicată în cazuri de izoimunizare gravă apărute înainte de săpătămână 20 de sarcină.

Transfuzia fetală în utero este metodă de elecție în cazurile grave de anemie și hidrops, arată dr. Erna Stoian.

Cum și când se produce nașterea

Nașterea la femeile cu izoimunizare și cu afectare fetală se produce în funcție de gravitatea anemiei fetale, dar oricum când permite maturitatea pulmonară. Este necesară monitorizarea continuă a travaliului (făt hipoxic, cu risc de acidoză) și este de preferat operația cezariană.

La naștere se recoltează sânge din cordonul ombilical grup, Rh, hemograma, bilirubinemia. Tratamentul este în funcție de afectarea nou născutului. Se indică vaccinarea mamei în primele 72 de ore după naștere, recomandă dr. Erna Stoian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel