Scleroza multiplă, diagnosticată greșit în 20% din cazuri. Simptomele care îi păcălesc pe medici

Modificări stranii în creierele diplomaților americani
Scleroza multiplă pare a fi una din cele mai înșelătoare boli, astfel că medicii americani au pus diagnosticul greșit în 20% din cazuri. Costurile, atât medicale, cât și financiare, sunt enorme.

Cercetătorii au descoperit că aproape una din cinci persoane care au primit un diagnostic de scleroză multiplă au prezentat și alte condiții care nu au legătură cu boala, potrivit medicalnewstoday.com.

Scleroza multiplă (MS) este o afecțiune neurologică răspândită care dezactivează sistemul imunitar, făcându-l să atace și să distrugă țesutul gras care înconjoară nervii. Aceasta duce la afectarea nervilor, care afectează comunicarea dintre nervi și creier.

Persoanele cu MS pot prezenta simptome, inclusiv amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor, tremor și lipsă de coordonare. Cu toate acestea, unele dintre simptome au similitudini cu alte condiții de debilitante, inclusiv accident vascular cerebral și migrenă.

MS și accident vascular cerebral sunt condiții foarte diferite, dar ambele deteriorează creierul. Unele dintre simptomele comune includ deficitul de atenție, amețeli, amorțeală în membre, dificultăți la vorbire, tulburări vizuale și dificultăți la mers.

MS și migrenele au, de asemenea, unele simptome în comun, inclusiv amețeli și tulburări de vedere. Un studiu recent a adunat date despre persoanele care au fost diagnosticate greșit cu SM și a constatat că 72 dintre cei 110 pacienți au avut alte afecțiuni, inclusiv migrenă.

Simptomele de scleroză multiplă, identificate greșit

O echipa de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) și de la Universitatea Vermont din Burlington au analizat cazurile a 241 de persoane care au primit un diagnostic MS. Alți medici au trimis anterior acești oameni la două centre medicale academice din Los Angeles. Dr. Marwa Kaisey și Dr. Nancy Sicotte, ambii de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, CA, au condus noua cercetare.

„Simptomele MS sunt atât de asemănătoare cu simptomele unor alte afecțiuni, încât poate fi dificil pentru medici să pună diagnosticul potrivit. Diagnosticul MS este complicat. Atât simptomele, cât și rezultatele testului MRI pot arăta ca și alte afecțiuni, cum ar fi accident vascular cerebral, migrene și deficit de vitamina B12 ", a spus Dr. Kaisey.

Studiul a vizat determinarea numărului de persoane care au primit un diagnostic greșit de SM și identificarea caracteristicilor comune la pacienții diagnosticați greșit.

Cercetătorii au descoperit că din persoanele diagnosticate greșit cu scleroză multiplă, mulți au primit tratament pentru această boală timp de patru ani, înainte de a primi diagnosticul corect.

Cercetătorii au descoperit că afecțiunea cel mai adesea corect diagnosticată a fost migrena, urmată de sindromul radiologic izolat - o condiție în care rezultatele scanărilor RMN au arătat că oamenii au avut scleroză multiplă, în ciuda faptului că nu au simptome specifice.

Riscurile diagnosticării incorecte

Printre persoanele care au primit un diagnostic greșit, 72% au primit tratament pentru scleroză multiplă, iar 48% au primit tratamente care pot duce la leucoencefalopatie multifocală progresivă (PML), o infecție virală rară care vizează celulele nervoase și dăunează în creier.

Cercetătorii au callculat costurile estimate ale tratamentelor inutile pe care le-au identificat în acest studiu și au ajuns la aproape 10 milioane de dolari. "Am văzut pacienții care au suferit efecte secundare din cauza medicamentelor pe care le luau pentru o boală pe care nu au avut-o. Între timp, ei nu primiseră nici un tratament pentru ceea ce aveau. Costul pentru pacient este imens - medical, psihologic, financiar", adaugă Dr. Kaisey.

Cercetătorii speră că aceste descoperiri, împreună cu cercetările recent finanțate, vor contribui la prevenirea diagnosticării greșite a sclerozei multiple în viitor și vor contribui la îmbunătățirea diagnosticului și tratamentelor pentru persoanele care chiar au această boală. "Primul pas, ceea ce am făcut aici, este identificarea problemei, așa că acum lucrăm la soluții potențiale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel