România continuă să se afle pe lista...
Microroboți de dimensiunea unui bob de orez ar putea revoluționa neurochirurgia de precizie. O companie franceză dezvoltă un robot neurochirurgical capabil să navigheze prin creier pentru biopsii și terapii țintite
Startup-ul francez Robeauté a obținut o finanțare de 27 de milioane de euro (29 milioane dolari) pentru a continua dezvoltarea unui microrobot neurochirurgical revoluționar, de dimensiunea unui bob de orez. Dispozitivul este conceput pentru a naviga prin creier evitând zonele cu risc ridicat, primul său studiu clinic fiind programat pentru 2026 și vizând efectuarea de microbiopsii ale tumorilor cerebrale.
"Microrobotul minimizează trauma și crește precizia în timpul intervențiilor neurochirurgicale", a declarat dr. Arthur André, neurochirurg la Hôpital Pitié-Salpêtrière, AP-HP, Paris, care a participat la testele preclinice pe animale, într-un interviu pentru ediția franceză a publicației Medscape.
Spre deosebire de instrumentele rigide utilizate în neurochirurgia tradițională – precum ace sau suporturi de electrozi – acest microrobot poate urma căi curbe, evitând zonele funcționale sensibile ale creierului.
"Alegem trasee cât mai puțin traumatice, dar evitarea completă a zonelor funcționale rămâne dificilă", explică dr. André.
În unele cazuri, tumorile cerebrale sunt considerate inoperabile tocmai din cauza riscului de afectare a funcțiilor motorii sau cognitive ale pacientului.
Microrobotul este introdus printr-un orificiu de câțiva milimetri în craniu și navighează prin matricea extracelulară și rețeaua vasculară cerebrală. Inelele sale din silicon se rotesc la vârfuri, împingând ușor țesuturile și ghidându-se cu ajutorul forțelor de aderență specifice la această scară. Navigarea este realizată în timp real, cu ajutorul senzorilor de imagistică și ultrasunete montați pe craniul pacientului.
Dr. André descrie mișcarea inelelor ca fiind similară cu "o mică elice care creează o cale fără a deteriora celulele". Robotul avansează lin cu 3 mm pe minut și urmează același traseu și la ieșire.
Sub motorul robotului se află un compartiment care găzduiește instrumente flexibile, manevrate printr-un cablu extern. Biopsia este realizată cu un ac flexibil, iar o pensetă prelevează țesutul, care este apoi fie stocat în interior, fie extras prin cablu.
O caracteristică inedită este traiectoria către țintă, planificată cu ajutorul AI și RMN pentru a evita zonele de risc.
"Precizia este de până la o jumătate de milimetru", a subliniat dr. André.
Imagistica și localizarea cu ultrasunete permit robotului să navigheze în timp real și să ajungă la locul dorit. Pentru biopsiile oncologice, se pot preleva mostre din tumoare, dar și din zona peri-tumorală, pentru a analiza răspunsul imun și progresia cancerului.
Robotul de dimensiunea unui bob de orez care poate schimba neurochirurgia. Poate fi folosit pentru biopsii cerebrale sau Parkinson - FOTO: Freepik@keetazalay
Testele preclinice desfășurate, în principal pe oi, au urmărit siguranța și eficiența dispozitivului, demonstrând lipsa efectelor secundare, precum hematoamele. Aceste rezultate încurajatoare permit trecerea la studiile clinice pe oameni.
Pentru extinderea proiectului, Robeauté plănuiește să deschidă o filială în SUA și să obțină aprobarea FDA, cu obiectivul lansării internaționale până în 2030. Primul studiu clinic, programat pentru începutul lui 2026, va fi unul internațional, implicând Statele Unite, Germania și posibil Franța, prin rețeaua AP-HP.
"Inițial, vom evalua capacitatea robotului de a efectua biopsii multiple în oncologie. Ulterior, se va putea folosi pentru a livra terapii țintite direct la tumori, ocolind bariera hematoencefalică", a explicat dr. André.
Dincolo de domeniul oncologic, microrobotul ar putea avea un rol și în tratarea bolilor neurodegenerative, precum boala Parkinson. Acesta poate facilita plasarea cu precizie a electrozilor pentru stimularea profundă a creierului.
"În implantarea clasică a electrozilor, este dificil uneori să identifici exact punctul de stimulare al nucleului subtalamic. Robotul ar putea eficientiza acest proces", a precizat André.
"Tehnicile actuale de neurochirurgie sunt invazive și pot fi fatale. De asemenea, tratamentele nu trec ușor de bariera hematoencefalică. Creăm microroboți care oferă un acces fără precedent la creier și aduc medicina de precizie personalizată mai aproape de realitate", a precizat Bertrand Duplat, cofondator și CEO al Robeauté, într-un comunicat de presă.
Microroboții integrați de Robeauté includ un motor minuscul, o elice și un sistem de direcție, toate permițând chirurgilor să urmărească mișcările în timp real și să atingă zone altfel inaccesibile cu metodele tradiționale.
Cu ajutorul inteligenței artificiale, a ingineriei de precizie și a unei viziuni îndrăznețe asupra medicinei personalizate, microrobotul dezvoltat de Robeauté promite să transforme fundamental modul în care sunt diagnosticate și tratate bolile cerebrale. De la tumori inoperabile, la terapii țintite și tratamente pentru Parkinson, acest bob de orez cu inimă tehnologică ar putea fi cheia unei noi ere în neurochirurgie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
România continuă să se afle pe lista...
Acest semn banal îți arată dacă ești...
Războiul declarațiilor...
Prețurile medicamentelor vor crește....
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci...