Robotul Da Vinci, cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume. Rubinsky: Să faci regenerare, fără să faci transplant

robotul da vinci - Foto: Pexels @zaid mohammed
EXCLUSIV
Boris Rubinsky, profesor la Universitatea Berkeley, California, a vorbit despre Robotul Da Vinci și altfe direcții de cercetare pe care le dezvoltă în cadrul UBC.

”Robotul Da Vinci are pe extremitatea lui și posibilitatea de Real Frequience și are tot felul de posibilități. Noi încercăm să adăugăm la robotul Da Vinci posibilitatea de electroporație pentru diferite aplicații care pot să fie și regenerative medicine, care pot să fie genetic engineering, pot să fie și ablație.

Dacă faci o rezecție la ficat și vrei să faci ablație la margini poți să te folosești de aceste extremități ale lui Da Vinci se face electroporație pentru margini a scăpa de cancerul rezidual.

Sunt tot felul de aplicații de care Da Vinci s-a folosit pentru electroporația ireversibilă”, a explicat Boris Rubinsky, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.

Care sunt reproșurile aduse robotului

Potrivit prof. dr. Irinel Popescu, acest robot este folosit în România de 14 ani și au fost efectuate multe operații în sfera chirurgiei generale, în sfera chirurgiei urologice.

”Iată că apar noi aplicații, prin încorporarea unor asemenea mecanisme în cadrul robotului. Până la urmă, unul dintre reproșurile aduse robotului Da Vinci era prețul foarte ridicat. Prețul nu a scăzut de atunci, dar din ce în ce mai multe spitale adoptă această tehnologie nouă, în mod curios în România, spitale din mediul privat, în primul rând, și care în final nu va fi doar un instrument chirurgical, un aparat cu care să operezi, ci și un aparat cu care să distrugi tumori, poate și un aparat cu care să faci și alte manevre și asta arată impactul tehnologiei în medicina viitorului”, a precizat prof. Irinel Popescu.

Chirurgia robotică, eficientă, dar prea costisitoare pentru România. Dr. Tănase: ”Motorul” este format din consumabile, care sunt foarte scumpe

”Despre Da Vinci, eu nu am niciun interes comercial și înțeleg că prețul este mare, foarte mare și nu știu dacă trebuie să fie așa de mare. Ei încearcă să adauge tot felul de opțiuni noi la Da Vinci pentru a-l face mai folositor pentru alte aplicații. Acum, Da Vinci se folosește numai pentru a tăia țesuturile, pentru operații.

De altfel, în ultimul timp cu Da Vinci, lucrăm la noi aplicații. Ni s-a spus, când am început, că noi vrem să ne folosim de noi aplicații care sunt posibile numai roboți, care nu pot fi făcute altfel. Cred că regenerative medicine este una dintre aplicații. De exemplu, s-ar putea face laparoscopic cu un braț robotic și ai nevoie de precizie. 

O altă aplicație, tot pentru ficat, țesutul cicatricial și ficatul nou după hepatită”, a mai spus Rubinsky, subliniind că nu are niciun interes în privința acestui robot, dar menționând în același timp că producătorii lui Da Vinci au deschis un centru nou, care în acest are un buget de 100 de milioane de dolari și pentru care scopul principal este dezvoltarea de noi aplicații pentru chirurgia robotică.

Care sunt direcțiile de cercetare

În opinia prof. Boris Rubinsky, direcția de cercetare a regenerative medicine, ”poate nu este cea mai importantă, dar mai valabilă. Dacă s-ar putea să faci regenerare, fără să faci transplantul unui ficat sau fără să transplanți un pancreas.

Cred că acesta este un câmp foarte important. Am văzut că metodele noi, minim invazive de ablație a țesuturilor, care încearcă cu electroporația ireversibilă sau cu electrolitică, tot felul de metode care să permită sistemului imunitar să opereze împreună cu ablația ca metodă de tratament a cancerului metastazic”, a mai spus prof. Rubinsky cu privire la direcțiile de dezvoltare.

De altfel, a mai adăugat acesta, se fac analize neurologice cu unde electromagnetice, dar și alte combinații între electronică și corpul omenesc.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel