Reconstrucție vaginală după exenterație. Dr Gabriel Mitulescu: am fost primul care a făcut așa ceva

Dr Gabriel Mitulescu. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Medicul Gabriel Mitulescu a declarat la Interviurile DC News și DC Medical că a efectuat peste 3.000 de exenterații, intervenții chirurgicale extrem de complexe.

O exenterație constituie o intervenție chirurgicală extrem de complexă în care sunt ”sacrificate multe organe”. Exenterație înseamnă de fapt extirparea tuturor organelor dintr-o cavitate. Indicația principală a intervenției este cancerul local avansat, adică tumorile care invadează structurile și organele din jur, până le cuprind pe toate, și atunci singura soluție rămâne extirparea lor să se extirpe și organele respective”, afirmă medicul Gabriel Mitulescu la Interviurile DC News și DC Medical.

Sanador

O astfel de operație poate să fie făcută în două ore jumătate, dar și în 13 ore, depinde de la caz la caz. 

Acesta este Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică, cu competențe în: chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic, de la Spitalului Clinic Sanador. 

”Am făcut prima exenterație în anul 2000. Am fost primul care a făcut așa ceva. Și la peste 3.000 de operații sunt vreo 300 de reconstrucții de vagin. Reconstrucția de vagin o fac în colaborare cu un chirurg plastician, doctorul Stânga Cătălin. Și dacă putem, facem întotdeauna reconstrucție. Reconstrucția este fie cea a pelvisului - să nu uităm că în urma operației rămâne un mare spațiu mort, mărginit de niște oase. Acolo rămâne un hău care are nevoie de un timp foarte îndelungat pentru a se umple de țesut cicatricial. Dacă acolo se poate transfera un mușchi cu grăsime, să se mai umple măcar jumătate, atunci foarte multe din complicațiile pe care le poate genera acest spațiu”, afirmă medicul Gabriel Mitulescu.

 Potrivit acestuia, e foarte important ca spațiul pelvin, golit în urma exenterației, să fie umplut.

”Deci, important e să umplem spațiul pelvin, dacă putem face o reconstrucție totală de vagin ca femeia respectivă să aibă aceeași raportare corporală pe care a avut-o și înainte de operație, cu atât mai bine. Aceste reconstrucții vaginale permit și o viață sexuală, în destul de bune condițiuni. Am paciente care au satisfacție în aceste neovagin chiar dacă se fac din muchi de pe abdomen sau de pe coapsă. Nu toate au - cam jumătate au relații - , dar au raportarea corporală. 

(...) Depinde de vârsta pacientei, de comorbiditățile care le are. Exenterația e o operație foarte agresivă. (...) După 7-8 ore de operație mai stai încă trei ore ca să faci reconstrucție. De multe ori trebuie să ai grijă ca bolnavul să supraviețuiască și să nu facă complicații. (...) În general, reconstrucția se face odată cu intervenția pentru că astfel se cicatrizează, se lipesc intestine, spațiul mort pelvin nu rămâne așa o gaură, e ocupat locul de intestin subțire, de intestin gros, organe care încearcă să se reorienteze în cavitatea abdomino-pelvină și atunci sigur se produc aderențe și mai greu să faci reconstrucție ulterioară”, explică specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel