Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Radiochirurgia cerebrală, ce tumori pot fi rezolvate cu acest tratament non-invaziv
30 iun, 21:25
Dr Matei Bâră, medic specialist Radioterapie, a vorbit, la Interviurile DC News și  DC Medical, despre Radiochirurgia cerebrală, un tratament non-invaziv care rezolvă anumite tipuri de tumori.  
Materie cenușie
EXCLUSIV

Dr Matei Bâră, medic specialist Radioterapie, șef al Departamentului de Radioterapie de la Centrul Oncologic Sanador, a explicat ce înseamnă radiochirurgia cerebrală și în ce patologii este ea indicată. 

Sanador

„Radiochirurgia cerebrală a fost introdusă acum mulți ani de neurochirurgul suedez Lars Leksell de la Karolinska Institutet. Această denumire a fost dată pentru a defini un tratament care utilizează doze mari de radioterapie într-o singură ședință. Ideea era ca, ca în loc să meargă pe chirurgie, să se găsească o altă variantă non-chirurgicală și atunci să fie un tratament non-invaziv pentru pacient”, a explicat Dr Matei Bâră. 

Această metodă terapeutică se adresează tumorilor, în general, având însă rezultate notabile în anumite tipuri. 

„Radiochirurgia cerebrală are indicații și pentru tumorile benigne și pentru tumorile maligne. Cele mai frecvente localizări unde putem administra radioterapie stereotaxică sunt metastazele cerebrale. Adică poate să fie vorba de metastaze cerebrale unice sau multiple sau când vorbim de radiochirurgie postoperatorie, după ce neurochirurgul excizează una sau mai multe formațiuni tumorale cerebrale metastatice. Dacă ne gândim la alte localizări cerebrale, atunci putem să vorbim de meningioame, de neurinom de acustic sau de adenoame hipofizare. Se mai poate face și pentru malformații arterio-venoase și pentru multe alte localizări. (...) Se poate merge în anumite situații și pe anevrisme, dar sunt destul de limitate, datorită poziționării lor sau dimensiunii lor. De cele mai multe ori se merge pe parte chirurgicală, dar la ora actuală sunt anumite situații în care putem să facem radioterapie și pe anevrisme”, a declarat medicul Matei Bâră, într-un interviu acordat în EXCLUSIVITATE DC News și DC Medical.

Cum se desfășoară ședinețele de Radiochirurgie cerebrală, aflați din video:

 

sunt


Ştiri Recomandate

Deficiența de fier. Legătura cu îngrașarea
STUDIU: Boala care ne poate apăra de COVID-19
Colesterol: 11 alimente care îl pot reduce
Artrita, alimente care ameliorează durerea
Dr Mihaela Bilic: Fructul-desert care te ajută să slăbești!
Depresie: participarea la slujbe religioase ar putea fi o strategie de abordare a unor perioade dificile
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri