RAD52, noua țintă în lupta cu cancerele greu de tratat

cancer - FOTO: Freepik
Această proteină alimentează celulele canceroase. Nu are niciun efect asupra celulelor sănătoase.

Vezi și: Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare

Cercetătorii au descoperit o proteină numită RAD52, care joacă un rol esențial în supraviețuirea celulelor canceroase, dar nu este necesară în celulele sănătoase. Această descoperire ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente pentru cancerele care nu răspund la terapiile existente. Inhibarea RAD52 ar putea distruge celulele canceroase, fără a afecta țesuturile sănătoase ale corpului.

Cercetătorii de la Universitatea din Iowa, în colaborare cu specialiști din Italia, au făcut un pas semnificativ în înțelegerea unei proteine-cheie implicate în supraviețuirea celulelor canceroase. Studiul, publicat în data de 2 aprilie în prestigioasa revistă Nature, dezvăluie structura neobișnuită a proteinei RAD52, implicată în protejarea ADN-ului în timpul diviziunii celulare.

Folosind microscopia crio-electronică (CryoEM), echipa coordonată de Maria Spies, doctor în biochimie și biologie moleculară, a observat că RAD52 formează o structură asemănătoare unei bobine, alcătuită din două inele, fiecare conținând 11 copii ale proteinei.

Această arhitectură complexă permite RAD52 să se prindă de toate cele trei brațe ale furcii de replicare a ADN-ului, să le reorganizeze și să le protejeze împotriva degradării excesive.

Vezi și: Studiu: Doar 10 zile de inactivitate pot afecta sănătatea creierului

RAD52 – o verigă esențială pentru celulele canceroase

"RAD52 este o țintă terapeutică râvnită pentru tratarea cancerelor care prezintă deficiențe în repararea ADN-ului, inclusiv cancerul de sân, ovarian și unele forme de glioblastom.

Această proteină este o țintă atractivă pentru noi medicamente anticancer, deoarece este dispensabilă în celulele sănătoase, dar devine esențială pentru supraviețuirea celulelor canceroase, mai ales cele care prezintă mutații în genele BRCA1 și BRCA2", explică Maria Spies.

În absența mecanismelor normale de reparare a ADN-ului, celulele canceroase se bazează pe proteine alternative, precum RAD52, pentru a face față daunelor genetice. Blocarea acestei "căi de rezervă" ar putea reprezenta o strategie eficientă pentru a le opri creșterea și supraviețuirea.

Spre o nouă generație de terapii: inhibitori RAD52

Echipa condusă de Spies a demonstrat anterior că inhibarea RAD52 duce la distrugerea selectivă a celulelor canceroase, reducând totodată toxicitatea asociată cu radioterapia și chimioterapia.

Această abordare amintește de succesul inhibitorilor PARP, care vizează același tip de tumori BRCA1/2-deficiente. Totuși, în timp ce aproximativ 15% dintre pacienții tratați cu inhibitorul PARP olaparib rămân fără boală mai mult de cinci ani, mulți dezvoltă rezistență încă din primul an.

"Țintirea RAD52 – fie independent, fie în combinație cu inhibitorii PARP – va extinde repertoriul terapiilor disponibile. Totuși, pentru a dezvolta medicamente eficiente împotriva RAD52, trebuie mai întâi să înțelegem cum funcționează această proteină la nivel molecular, structural și celular", susține Spies.

Vezi și: Exerciții simple de făcut în avion pentru prevenirea cheagurilor de sânge

RAD52, noua țintă în lupta cu cancerele greu de tratat- FOTO: Freepik

Microscopie de înaltă precizie și simulări moleculare

Pentru a obține imaginea detaliată a structurii RAD52 legate de ADN, cercetătorii au creat un substrat care imită o furcă de replicare blocată. Acesta fixează complexul RAD52, permițând observarea interacțiunilor sale cu fragmentele de ADN atât monocatenar, cât și bicatenar. Cu ajutorul microscoapelor special construite în laboratorul Spies, au monitorizat în timp real modul în care RAD52 protejează furca de replicare.

"Deși structura cu un singur inel fusese observată anterior, aceasta este prima imagine care arată cele două inele împreună, în acțiune, pe ADN. Această nouă structură oferă indicii despre regiunile critice ale proteinei care pot fi țintite în viitorul proces de descoperire a medicamentelor", precizează Maria Spies.

Vezi și: Combinația de statine și antibiotice nu previne complicațiile severe în ciroza decompensată

Spre medicamente cu acțiune precisă

Studiul este rezultatul unei colaborări interdisciplinare între laboratoarele Universității din Iowa și echipa condusă de Pietro Pichierri, profesor de medicină moleculară la Istituto Superiore di Sanità din Roma.

Modelările computaționale realizate de M. Ashley Spies, expert în descoperirea de medicamente, au completat rezultatele structurale și experimentale.

"Această cercetare și cunoștințele acumulate despre activitatea proteinei ne deschid calea pentru dezvoltarea de noi inhibitori RAD52. Sperăm ca aceste informații să ne permită să valorificăm pe deplin potențialul acestei proteine ca țintă terapeutică anticancer", conchide Spies.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

RAD52, noua țintă în lupta cu cancerele greu de tratat

Crossuri externe

pixel