Trei factori de risc majori duc la...
Prostatita este o boală care duce la inflamația glandei prostatei. Spre deosebire de alte afecțiuni din același spectru, prostatita afectează bărbații mai tineri fiind o afecțiune frecventă: e întânită la 1 din 12 bărbați, de-a lungul vieții acestora.
Prostatita poate fi de două feluri, acută sau cronică. Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie, a explicat la Digi 24 care sunt semnele care indică faptul că un bărbat poate suferi de afecțiuni ale prostatei.
”Afecțiunile inflamatorii ale prostatei sunt reprezentate de prostatite care pot fi acute sau cronice. Prostatita acută se caracterizează printr-un debut cu febră înaltă și simptomatologie urinară joasă, fiind cauzată de infecțiile urinare, cel mai frecvent. Prostatita cronică reprezintă o evoluție a unei prostatite acute netratate corespunzător sau insuficient. Se manifestă prin aceleași evoluții, precum durerea pelvină, urinarea joasă, dificilă”, a explicat medicul.
Vezi și: Prosoapele, mai murdare decât crezi. Ce infecții riști
- Arsuri sau dificultăți la urinare
- Dificultăți de a începe fluxul de urină sau incapacitate totală de a urina
-Urină tulbure sau sânge în urină
- Durere deasupra penisului, în sau sub scrot, în spate sau în rect
- Febră și frisoane
- Simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri musculare și slăbiciune generală
Bacteriile din prostată pot provoca inflamații și iritații ale acestei glande. Dacă se întâmplă acest lucru, bărbații cu o prostată infectată pot prezenta senzații de durere ușoare până la severe în glanda prostatei, explică Patient UK. Simptomele durerii pot radia din glanda prostatei în organul genital, anus, partea inferioară a spatelui sau testicule.
Presiunea pusă pe glanda prostatică în timpul unei mișcări intestinale poate agrava simptomele durerii de prostată la bărbații cu acest tip de infecție. Fără tratament, simptomele durerii datorate unei prostate infectate pot deveni din ce în ce mai grave.
”Cauzele prostatitelor acute sunt, în mare parte infecțiile tractului urinar. De obicei, infecțiile urinare sunt bacteriene sau infecțiile cu transmitere sexuală.
Factorii de risc care pot duce la apariția unei prostatite sunt reprezentați de vârstă, de activitatea sexuală, de malformații ale aparatului urogenital, de intervenții chirurgicale la nivelul aparatului urogenital, de afecțiuni ale aparatului genital, precum hipertrofia prostatită sau letiaza vezicală, de prezența unui cateter retrovezical sau de traumatisme locale la nivel pelvin, precum mersul pe bicicletă”, a mai explicat dr. Bogdan Pârlițeanu.
Medicii pot considera necesare efectuarea unor teste de specialitate sau recomandarea uneia sau mai multora dintre următoarele:
- Determinarea post-reziduală: măsoară câtă urină rămâne în vezică după urinare.
- Testul fluxului de urină: măsoară fluxul și forța urinei.
- Test de masaj prostatic: urina este testată înainte și după masajul prostatic de către urolog; testul cu patru sticle și testul cu două sticle sunt două tehnici comune.
- Screening pentru infecții cu transmitere sexuală.
- Test de sânge pentru antigenul specific al prostatei pentru a exclude cancerul.
- Uretrografia retrogradă: colorantul radioactiv este injectat în uretră.
- Cistoscopie: o procedură laparoscopică pentru a privi mucoasa vezicii urinare.
- Ecografie: renală, pelvină sau transrectală.
- Scanare RMN sau CT.
- Biopsia prostatică pentru a exclude cancerul, arată Mayo Clinic.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de struguri
Prostatita acută este tratată cu antibiotice. În cazurile severe, antibioticele vor fi administrate intravenos (într-o venă). În cazurile mai puțin severe, antibioticele pot fi administrate pe cale orală. Deoarece antibioticelor le este dificil să ajungă din sânge în prostată, aceste medicamente sunt deseori prescrise timp de trei sau mai multe săptămâni.
Dacă sunteți grav bolnav de prostatită, medicul dumneavoastră vă poate admite la spital pentru a vă administra antibiotice intravenoase și pentru a vă asigura că semnele vitale rămân stabile. De obicei, este nevoie de o ședere de doar câteva zile. Dacă prostata este foarte umflată, poate fi necesară introducerea unui cateter pentru a permite scurgerea urinei. Este posibil ca acest cateter să fie lăsat timp de până la o săptămână, dar, deoarece infecția intră sub control, ar trebui să puteți urina din nou normal.
Întârzierea tratamentului poate permite răspândirea infecției.
”Tratamentul prostatitei acute se face conform antibiogramei. Scopul este de a efectua un tratament țintit pe o perioadă de cel puțin 3-4 săptămâni. Se mai adaugă și un tratament pentru relaxarea musculatura prostatei și de a îmbunătăți simptomatologia urinară prezentă. Se utilizează și antiinflamatoarele nesteroidiene.
Pentru prostatita cronică tratamentul este mult mai complex. Este individualizat pe simptomele pacientului și de rezultatele investigațiilor. Pe lângă tratamentul cu antibiotic care poate avea o durată de până la 8 -12 săptămâni și tratamentul antiinflamator se pot adăuga tratamente precum dieta alimentară. Eliminarea alimentelor și a lichidelor care pot produce iritație la nivel vezical, utilizarea de fitoterapie, utilizarea antioxidanților, precum licopenul. Poate fi adăugată gimnastica pelvină, poate fi utilizată acupunctura, masajul prostatei sau psihoterapia”, a mai precizat medicul urolog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...