Prof. dr. Francis Delmonico: Ştim țări unde singurul mod în care poţi face rost de un organ este să-l cumperi EXCLUSIV

Prof dr Francis Delmonico. Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Prof dr Francis Delmonico, expert mondial în transplant, invitat la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, a vorbit despre țările unde medicii sunt implicați în traficul de organe.

Francis Delmonico, unul dintre cei mai cunoscuți experți mondial în transplant, chirurg, profesor clinic, a vorbit și despre traficul de organe la emisiunea Academia de Sănătate, transmisă simultan pe canalele de Youtube și paginile de Facebook, ale DC News și DC Medical.

Delmonico are un CV impresionant: directorul medical al Băncii de Organe din New England (NEOB), profesor de Chirurgie la Facultatea de Medicină a Universității Harvard din Boston, Massachusetts, unde este directorul emerit al Transplantului Renal; deține titlul onorific de doctor în Medicină de la Institutul Karolinska din Suedia.

CV-ul acestuia poate fi consultat AICI.

Francis Delmonico, organe: "se întâmplă în toată lumea"

Expertul a explicat ce este traficul de organe, care sunt zonele lumii care sunt implicate în acest lucru, şi unde se sitează România în raport cu acest fenomen.

"Prin definiţie, (.n. r. traficul de organe) implică o practică frauduloasă sau înşelătoare pentru cineva să vândă un rinichi sau să îi fie luat un rinichi fără aprobarea lor totală, fără a şti în ce se implică. Ar putea fi o răpire. Mijloacele prin care se obțin aceste organe sunt ilegale. Iar Consiliul Europei a definit traficul de organe ca implicând şi o tranzacţie monetrară, vânzarea unui organ. Cumpărarea sau vânzarea unui organ devine prin definiţie trafic de organe", detaliază prof. dr. Francis Delmonico.

Acest fenomen este răspândit pe glob, din India, Orient până în Filipine.

"Se întâmplă în ţări ca India, Egipt, în Orientul Mijlociu. S-a întâmplat în China, Filipine, în Sri Lanka. Ştim de ţări în care singurul mod în care poţi face rost de un organ este să îl cumperi. Iar Consiliul Europei a făcut o declaraţie importantă, că vânzarea de organe trebuie să fie interzisă", afirmă specialistul.

Francis Delmonico, organe: în ce stat se pedepsește traficul de organe

Există o singură țară pe glob care are o legislație punitivă la adresa traficului de organe. Aceasta, spune prof. dr. Francis Delmonico, este Iranul.

"În ultimii ani, colegii noştri iranieni au respins această abordare și cresc acum rata de donare la cei aflați în moarte cerebrală, în principal în două oraşe, Shiraz şi Teheran. Asta a schimbat radical categoria de țară în care este încadrată astăzi Iranul", mărturisește expertul.

Francis Delmonico, organe: țările unde doctorii sunt complici

Expertul a vorbit și despre acele situații în care un om are o nevoie disperată de bani și alege să își vândă rinichiul, însă în unele cazuri se trezește păcălit, și cu organul dat, și cu banii neprimiți. Iar asta, afirmă specialistul, "ne duce până la urmă în atenţia guvernului":

"S-a întâmplat în India, Sri Lanka, în Egipt, unde doctorii erau şi ei implicaţi. În spitalele universitare din Cairo, doctorii erau implicaţi în vânzarea de organe. Imigranţii au fost victime, în timp ce încercau să ajungă în Europa îşi vindeau rinichii în Liban şi la graniţa cu Turcia și în Cairo".

Întrebat unde se situează România în toată această poveste, expertul afirmă:

"Pentru oamenii care ne ascultă acum, nu cunosc cazuri în care România să fi fost implicată în trafic de organe. În alte părţi din Balcani da, însă nu în România".

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel