Probleme cu greutatea și grăsimea din zona burții? Atenție la ce oră mergi la culcare. Cercetătorii au descoperit o legătură

Insomnia, somn
Ora de culcare are legătură cu reutatea corporală și cu grăsimea acumulată înzona burții, susțin cercetătorii.

Dacă vă îngrijorează faptul că acumulați grăsime în zona burții și ați crescut n greutate, s-ar putea să vă regândiți ora la care vă culcați.

Potrivit unui mare studiu internațional realizat asupra adulților de vârstă mijlocie și în vârstă, culcatul la ore târzii este asociat cu obezitatea și burta mai mare.

Studiul, publicat online de JAMA Network Open, a inclus aproape 137.000 de persoane cu diferite niveluri de venit din 26 de țări. Participanții au răspuns la întrebări despre comportamentul lor de somn, aproximativ 14% spunând că s-au culcat la miezul nopții sau mai târziu. Comparativ cu ora de culcare între orele 20:00. și la 22:00, o oră de culcare mai târziu a fost asociată cu un risc cu 20% mai mare de a fi obez (un indice de masă corporală de 30 sau mai mare) sau de a avea o talie mare (35 sau mai mulți inci pentru femei, 40 sau mai mult pentru bărbați). Riscul a fost chiar mai mare (35% până la 38%) în rândul persoanelor care s-au culcat între 2 a.m. și 6 a.m.

Dormitul frecvent și îndelungat din timpul zilei a fost, de asemenea, legat de un risc crescut de grăsime pe burtă, în special în rândul femeilor. A merge la culcare mai devreme (înainte de 20 p.m.) nu a fost asociat cu obezitatea.

Studiul a fost observațional și nu dovedește că a dormi târziu va duce la creșterea în greutate. Dar este un motiv rezonabil să credem că este posibil: cercetătorii au speculat că întârzierea orei de culcare poate afecta ritmul circadian (ciclul somn-veghe), care crește nivelul cortizolului, hormonul stresului, și poate juca un rol în obezitatea abdominală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel