Problema alarmantă de sănătate a adolescentelor. Dr. Ciprian Cristescu: Nici măcar buletin nu au

infectia cu hpv - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Această problemă este alarmantă în rândul adolescentelor. Medicii trag un semnal de alarmă despre afecțiunea cea mai frecventă în rândul minorelor. Consecințele pot fi semnificative.

O analiză exhaustivă realizată de cercetători și publicată în revista Jama Network Pediatrics a dezvăluit o tendință îngrijorătoare: vârsta de debut a pubertății la fete este în scădere constantă în ultimii 40 de ani. Studiul, care a examinat date din 30 de articole cuprinzând trei decenii (1997-2013), a utilizat vârsta de debut a dezvoltării inițiale a sânilor, cunoscută sub denumirea de telarhie, ca marker cheie pentru începutul pubertății.

Rezultatele au fost remarcabile: vârsta medie de telarhie a scăzut cu 3 luni pe deceniu în acest interval de timp, cu variații regionale semnificative. În Europa și SUA, debuturile pubertății au fost mai timpurii în comparație cu Africa și Asia, dar declinul general subliniază schimbări semnificative în timingul pubertar. 

Efectele asupra adolescentelor

Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL care sunt consecințelor acestei tendințe. El explică că o pubertate timpurie poate avea implicații grave pentru sănătatea reproductive ulterioară a femeilor.

"Depinde când încep viața sexuală. Înainte, fetele aveau prima menstruație la 13-14-15 ani. Acum au început să aibă prima menstruație la 8-9 ani. Avem fetițe care nasc la 12-13-14 ani. Nici măcar buletin nu au.

Dacă încep viața sexuală așa devreme, la 25 de ani e ca și cum ar fi contractat virusul HPV la 12-15 ani", a explicat dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-HPV. Dr. Ciprian Cristescu: E un ajutor! Previne infecția cu HPV și scade numărul cazurilor de cancer de col uterin

Virusul HPV, incidență ridicată în rândul adolescentelor

Infecțiile cu virusul papiloma uman (HPV) rămân cea mai comună infecție cu transmitere sexuală la adolescenții și tinerii adulți de sex feminin, fiind responsabile pentru dezvoltarea negilor anogenitali, cancerului de col uterin și majorității cancerelor anale și orofaringiene. HPV (Human Papillomavirus) este un virus care infectează pielea și mucoasele umane.

Există peste 100 de tipuri diferite de HPV, dintre care aproximativ 40 afectează zona genitală. HPV poate fi transmis prin contactul direct cu pielea sau mucoasele unei persoane infectate, în special în timpul actului sexual, potrivit studiului publicat în Jama Network.

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt asimptomatice și se rezolvă de la sine în câteva luni sau ani, fără a cauza probleme de sănătate. Cu toate acestea, anumite tulpini de HPV pot cauza veruci genitale și pot crește riscul de cancer cervical, precum și alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin, de anus, de penis, de vagin sau de gât.

Vaccinurile HPV sunt disponibile și sunt recomandate în special pentru prevenirea infecțiilor cu tulpinile de HPV care sunt asociate cu cancerul.

Vezi și: Cea mai frecventă afecțiune care trimite femeile la ginecolog. Dr. Ciprian Cristescu: Este foarte avantajos. Se vede. Nu trebuie analiză imagistică

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel