A început sezonul accidentelor pe...
Diabetul afectează tăcut mai multe organe, dacă nu chiar pe toate, iar simptomele diabetului și complicațiilor aduse de această boală sunt de cele mai multe ori ignorate.
Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an pe data de 14 noiembrie.
"Diabetul afectează toate organele, pentru că glucoza se găsește în sânge și sângele circulă peste tot și vom avea o afectare multi organ a sistemului vascular și a organului, în special în zona țesutului nervos", spune medicul Mihai Comșa.
Diabetul este o boală cronică caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge sau de glucoză în sânge, cauzate fie de producția insuficientă de insulină, fie de incapacitatea corpului de a utiliza eficient insulina produsă.
Dr. Mihai Comșa, medic specialist în diabet zaharat, explică faptul că, în fazele inițiale ale diabetului, simptomele nervoase, precum furnicăturile, amorțelile sau senzația de agitație în picioare, sunt discrete și diferă de durerile severe asociate cu alte afecțiuni precum discopatia lombară.
Pacienții observă frecventaceste simptome noaptea, când dorm, mai degrabă decât în timpul efortului. Acesta poate fi un semnal de alarmă pentru afectare anervilor periferici, dar necesită o evoluție prelungită a diabetului pentru a deveni evidentă.
"În fază inițială apar niște simptome pe care le numim parestezii, adică furnicături, amorțeli, senzație de agitație în picioare, dar nu sunt atât de severe și dureroase precum o discopatie lombară în care nu mai poți să miști. Atunci te duci la neurochirurgie sau radiologie, la imagistică de coloană. În diabet sunt niște simptome așa ciudate pe care medicul ți le scoate în evidență.
Tu, ca pacient, îi atragi atenția că simți amorțeli în picioare, mai mult noaptea când dormi, nu la efort sau că te strânge pantoful.
Atunci avem un semnal de alarmă.
Dar această afectare a nervilor avem nevoie de o evoluția a diabetului. Nu pleacă așa din prima.
Singurele dăți când găsim diabetul, o lovitură puternică, sunt mai ales cele din zona cardiovasculară, pentru că diabetul nu doare.
Semnele și simptomele unui diabet grav apar pe valori foarte mari și asta înseamnă că pacienții aceștia merg ani de zile cu valori un pic mai mari sau cât să nu impacteze clinic, dar în spate, glicozilarea lipidelor circulante în sânge se depun pe perete, pe cervicale, pe coronare și apoi apar evenimentele neplăcute", a declarat dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet zaharat la SANAMED, este invitatul zilei la interviurile DC Medical și DC News.
Alte simptome ale diabetului includ:
- sete excesivă
- urinare frecventă
- foame excesivă
- oboseală
- pierdere inexplicabilă în greutate (simptom mai frecvent la diabetul de tip 1)
- vedere încețoșată
- vindecarea lentă a rănilor
- infecții frecvente precum infecții urinare sau infecții cutanate.
Consumul de alimente bogate în fibre, proteine slabe și grăsimi sănătoase, limitarea carbohidraților rafinați, zahărului și alimentelor procesate pot contribui la prevenția diabetului.
Mai mult, exercițiile regulate ajută la scăderea glicemiei și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină.
Verificarea regulată a glicemiei este necesară pentru prevenirea diabetului.
De asemenea, pierderea a 5 - 10% din greutatea corporală poate îmbunătăți semnificativ controlul diabetului.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...