Porți mască dacă faci rinoplastie? Dr Cristian Nițescu explică
11 aug 2020 / 21:58

Masca
Dr Cristian Nițescu, medic primar chirurgie estetică, spune că persoanele care vor să facă acum rinoplastie trebuie să știe din start câteva lucruri importante. 

În timpul stării de urgență operațiile estetice, ca multe alte proceduri medicale, nu s-au putut efectua. Și consultațiile au fost amânate timp de două luni, dar între timp s-au reluat.  Dr Cristian Nițescu, medic primar chirurgie estetică, spune că dacă se iau anumite măsuri de protecție, teoretic orice fel de intervenție poate fi acum făcută. În cazul rinoplastiei, însă, intervine o problemă: dacă te operezi la nas și ești bandajat, mai trebuie să porți și mască? 

„Există unele temeri, ca de exemplu, dacă îți faci rinoplastie, pe lângă pansamentul pe care îl ai, trebuie să porți și o mască. Într-adevăr, dacă ești în spații închise sau acolo unde legea este absolut indubitabilă, trebuie să porți și o mască. Însă, acest lucru se întâmplă extrem de rar, pentru că, în momentul în care ești operat la nas și ai un pansament, recomandarea este să urmezi perioada de recuperare acasă. Deci nu te urci în autobuz și nu te duci în spații închise să faci cumpărături și, în afară de casa în care locuiești, nu prea stai în spații închise. Acasă este clar că nu este nevoie să porți suplimentar o mască pe lângă pansamentul, atela și meșele care se pun, pentru a acoperi nasul operat. Deci, în cazul pacientului operat la nas, inconvenientul de a pune o mască peste nas, în aceste zile de pandemie, este minim și poate să dureze câteva minute, în cel mai nefericit caz”, a explicat Dr Cristian Nițescu.

Dar cum decurge o consultație pentru rinoplastie, dat fiind faptul că bura și nasul sunt principalele porți de intrare, dar și de ieșire, ale noului coronavirus în sau din organism. 

„În momentul în care consulți un pacient pentru rinoplastie, îi soliciți acestuia să își dea masca jos, pentru câteva minute, iar tu, ca și medic, rămâi cu masca pe față. În această perioadă, de câteva minute, pacientului i se recomandă să nu vorbească, timp în care nasul este examinat. Ulterior, discuția despre dorințele lui și desfășurarea operației de rinoplastie se poartă „mască la mască”. (...) Nu știe nimeni, cu atât mai puțin noi, cât va dura această pandemie; unii spun că anul viitor se va termina, alții spun că va dura mai mult. Părerea mea este că, la un moment dat, va fi o oarecare normalitate, pentru că vom învăța să trăim cu virusul. Toate rigorile impuse în vremea pandemiei, mă refer la cele în cazul operațiilor estetice, vor deveni cunoscute și implementate de toți medicii. Va fi un lucru foarte clar şi bine împământenit, cel puțin în această perioadă care nu știm cât va dura”, a punctat dr Cristian Nițescu.

G Ad:

Ştiri Recomandate

Ce se întâmplă dacă mănânci avocado în fiecare zi
13 pacienți cu Covid-19 din Iași, infectați cu varianta Delta: 4 dintre ei sunt la ATI
Carantină, verificată prin GPS în Israel
Cât de des se spală blugii
3 alimente care te scapă de stres
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri