Picioare umflate? Cauze probabile

Picioare
Poate că ați stat prea mult în picioare, dar umflarea membrelor inferioare poate semnala și o posibilă afecțiune gravă.

Oricui i se pot umfla picioarele din când în când. Este ceva obișnuit - mai ales după mersul pe jos sau statul în picioare pentru perioade lungi de timp - și este deseori remediat prin odihnă și ridicarea picioarelor pe o pernă.

Câteodată, totuși, umflarea picioarelor - denumită și edem - este un semnal de alarmă pentru o problemă mai gravă.
„Abordarea mea este să iau în considerare problemele potențiale în fiecare dintre sistemele corpului, cum ar fi inima și vasele de sânge, oasele și pielea", explică dr. James Ioli, șef de Serviciului de podiatrie la Brigham and Women's Hospital și co-editor al Harvard Special Health Report Healthy Feet. 

Cauze cardiovasculare

Când stați foarte mult în picioare, gravitatea trage sânge în venele picioarelor și o parte din apa din sânge intră în țesuturile picioarelor, determinându-le să se umfle. Dar există, de asemenea, unele condiții care pot provoca o umflare similară deoarece acestea afectează mișcarea fluidelor din organism.

Insuficiența venoasă. Supapele din venele picioarelor noastre împiedică sângele să fie tras în jos de gravitație și să se acumuleze în venele piciorului. Pe măsură ce îmbătrânim, acele valve îmbătrânesc și funcționează mai puțin eficient. Aceasta este o cauză comună a picioarelor umflate.

Flebita. Această inflamație dureroasă a venelor poate provoca dureri și picioare umflate.

Tromboză venoasă profundă. În această afecțiune, se formează cheaguri de sânge în vasele profunde ale picioarelor. Cheagurile blochează întoarcerea sângelui de la picioare la inimă, determinând umflarea lor. Acest lucru poate fi foarte grav dacă nu este diagnosticat și tratat cu promptitudine: cheagurile de sânge se pot rupe și se pot deplasa în sânge către plămâni, provocând o afecțiune numită embolie pulmonară. Acest lucru poate provoca chiar și moartea. De obicei, cheagurile apar doar într-un singur picior, astfel încât doar un picior este neobișnuit de umflat. În timp ce o nouă umflare a picioarelor de multe ori nu este gravă, umflarea unui nou picior este întotdeauna ceva care să vă facă să mergeți urgent la medicul dumneavoastră.

Insuficiența cardiacă. O inimă cu probleme nu pompează așa de eficient sânge precum ar trebui. Ca rezultat, sângele se adună în venele piciorului în loc să fie pompat înapoi în inimă.

Alte boli

Boală de ficat. Unele boli hepatice pot duce la scăderea nivelului sanguin al unei proteine numite albumină, care se produce în ficat. Nivelurile scăzute de albumină determină trecerea fluidelor din sânge în țesuturi, producând umflarea nu numai a picioarelor, ci și a altor părți ale corpului, cum ar fi mâinile și fața.

Boală de rinichi. Fluidele se pot acumula în țesuturi dacă boala face dificil pentru rinichi să elimine excesul de lichid din organism (una dintre funcțiile lor principale).

Uneori, umflarea picioarelor este primul indiciu că aveți insuficiență cardiacă ori boală hepatică sau renală, iar medicul dumneavoastră trebuie să ia în considerare aceste posibilități. Medicul dvs. vă va face o examinare fizică detaliată, care include inima și plămânii. Poate cere să faceți teste de sânge și urină, o radiografie toracică, o electrocardiogramă sau alte teste.

Alte cauze

Uneori, picioarele umflate au cauze care nu sunt direct legate de fluxul de fluide din organism. De exemplu:

Afecțiuni osoase sau de tendon. Mai multe probleme cu oasele și tendoanele din picioare pot, de asemenea, să provoace umflături, deși (spre deosebire de cauzele vasculare) ele de obicei provoacă durere. Exemplele includ fracturi, artrite și tendinite.

Probleme cu pielea și unghiile. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea se subțiază. Acest lucru face ca pielea să fie mai vulnerabilă la tăieturi, care pot deveni infectate, cauzând umflarea zonei de lângă rană. O tăietură la picior poate determina umflarea întregului picior. Unghiile încărnate care sapă în piele pot duce, de asemenea, la răni și umflături.

Efecte secundare ale medicamentelor. Unele medicamente, cum ar fi blocanții canalelor de calciu utilizați pentru a trata hipertensiunea, pot fi, de asemenea, vinovați.

Ce ar trebui să faci

Dacă ocazional vi se umflă un pic picioarele probabil nu e nimic îngrijorător. Dacă vă așezați și vi le ridicați pe o pernă, umflarea ar trebui să dispară peste câteva ore.

Dar când trebuie să apelați la doctor? „Raportați simptomele medicului dumneavoastră picioarele vi se umflă așa tare încât atunci când apăsați cu degetul pe ele rămâne o adâncitură sau dacă umflarea s-a dezvoltat brusc, durează mai mult de câteva zile, afectează doar un picior sau este însoțită de durere sau decolorarea pielii", spune dr. Ioli.

Cel mai important este să nu vă „puneți" diagnosticul după cum vă taie capul. Cu atât de multe motive potențiale pentru umflături, este important să îi dați ocazia medicului să afle cauza, să prescrie tratamentul de care aveți nevoie și să vă ajute să vă întoarceți „pe propriile picioare" cât mai curând posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel