Peste 50% dintre locuitorii județului Tulcea n-au medici de familie

Medic
Peste 50% dintre unităţile administrativ-teritoriale din Delta Dunării nu au un medic de familie, iar conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Tulcea speră ca legea prin care medicii de familie sunt angajaţi de primării să fie pusă în practică, astfel încât problema să se rezolve.

Medici, familie, Tulcea. Deficitul de medici din Delta Dunării este o problemă veche de mai mulţi ani pentru care autorităţile tulcene au încercat diferite soluţii, printre care acordarea unui spor de 200% care face ca indemnizaţia de instalare de care beneficiază un medic în primele şase luni de activitate în Deltă să ajungă la 30.000 de lei lunar, brut.

"Un medic şi-a exprimat dorinţa de a veni la Sfântu Gheorghe şi sperăm să depună toată documentaţia necesară, astfel încât de la 1 februarie populaţia din această comună să aibă propriul medic. De aproape trei ani, în această localitate nu există un medic, populaţia fiind asistată de unul din medicii din Sulina. Mai avem patru comune fără medici, Crişan, Maliuc, Ceatalchioi şi Pardina", a declarat, pentru Agerpres, directorul CJAS, Eugenia Vasile.

Ea a explicat că lipsa medicilor din comunele din Deltă este cauzată de depopularea satelor. "Populaţia este foarte redusă şi probabil că din acest motiv medicii nu rămân în Deltă. Mai mult, este dispersată în satele componente, iar deplasarea pe Dunăre se face greoi şi cu cheltuieli foarte mari. Aici primarii trebuie să se ocupe şi să încerce să-i atragă pe medici", a mai spus directorul CJAS. Eugenia Vasile a amintit că, acum doi ani, a fost promulgată o lege privind angajarea medicilor de familie de către primării, astfel încât aceştia să facă parte din echipe de asistenţă comunitară şi să primească un salariu fix, la care să se adauge un venit în baza unui contract cu CJAS.

"Legea trebuie transpusă probabil într-un ordin al ministrului Sănătăţii pentru a crea atribuţiile acestei echipe comunitare şi modalitatea prin care aceşti medici vor fi finanţaţi. Salariul unui medic ar fi egal cu cel din sistemul public. Cu o capitaţie de maximum 300 de persoane, un medic de familie nu poate rezista în Deltă", a precizat Eugenia Vasile.

Potrivit sursei citate, populaţia din localităţile în care nu există medici de familie au doctori fie la Tulcea, fie în celelalte comunităţi în care se asigură asistenţa medicală. De asemenea, cazurile de urgenţă sunt rezolvate de serviciile de ambulanţă sau de elicopterele SMURD din Constanţa. În satele izolate din Delta Dunării există circa 10.000 de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel