Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC

avc - FOTO: Freepik@angel.nt.111
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC.

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) sunt o problemă majoră de sănătate, dar multe dintre acestea pot fi prevenite dacă sunt recunoscute din timp. În fiecare an, 100.000 de persoane din Marea Britanie suferă un AVC, iar aproximativ 38.000 dintre acestea decedează. De asemenea, mai mult de 1.3 milioane de supraviețuitori ai AVC trăiesc în UK, iar cercetările sugerează că până la 90% dintre cazuri ar putea fi prevenite.

Ce este un accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral apare atunci când fluxul sanguin către o parte a creierului este oprit, ceea ce duce la moartea celulelor cerebrale. Acest lucru poate afecta modul în care corpul funcționează, dar și modul în care gândim și simțim. Consecințele unui AVC depind de zona creierului afectată și de mărimea acesteia, potrivit NHS.

Semnele de AVC pe care trebuie să le recunoști rapid

Cea mai cunoscută metodă de a recunoaște un AVC este testul FAST, care ajută la identificarea rapidă a celor mai frecvente semne ale unui AVC. Acesta include:

Față: Poți zâmbi? Sau gura sau ochiul sunt lăsate?

Braț: Poți ridica ambele brațe și să le ții ridicate?

Vorbit: Poți vorbi clar și să înțelegi ce spui? Este vorbirea fluentă sau bâlbâită?

Timp: Dacă observi oricare dintre aceste semne, sună imediat la 112.

Totuși, există și alte semne și simptome pe care nu trebuie să le ignori, cum ar fi:

- Slăbiciune sau amorțeală bruscă pe o parte a corpului (brațe, picioare, față)

- Dificultăți de vorbire

- Vedere încețoșată sau pierderea vederii

- Confuzie bruscă sau pierdere a memoriei

- Amețeli, instabilitate sau o cădere bruscă

- Durere de cap severă, bruscă

Semne care apar cu câteva zile înainte de un accident vascular cerebral

Unele simptome pot apărea cu câteva zile înainte de un AVC. Iată trei dintre cele mai comune:

"Un moment ciudat" – Mini-AVC (Atac Ischemic Tranzitoriu – TIA)

Un TIA este un mini-AVC cu simptome care durează mai puțin de 24 de ore și se pot confunda cu un "moment ciudat" sau cu simptomele unei migrene. Deși simptomele dispar rapid, nu trebuie ignorate. Aceste atacuri reprezintă un semnal de alarmă și pot crește riscul unui AVC în decurs de câteva zile.

Stroke Association subliniază că, dacă ai avut un TIA, este esențial să primești tratament imediat pentru a preveni un AVC complet.

Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC - FOTO: Freepik@monsterlabs

Durere de cap neobișnuită

Un anumit tip de durere de cap poate fi un semnal de avertizare pentru un AVC iminent. Studiile au arătat că o durere de cap bruscă, intensă și persistentă poate apărea cu până la câteva zile înainte de accidentul vascular cerebral.

Acest tip de durere este cunoscută sub numele de "durere de cap de avertizare" sau "durere de cap de tip sentinelă". De obicei, aceasta diferă semnificativ de durerile de cap obișnuite și poate dura până la apariția simptomelor unui AVC.

Un studiu publicat în Journal of Headache and Pain a constatat că aproximativ 15% dintre persoanele care au avut un AVC au avut o durere de cap severă în zilele sau chiar săptămânile anterioare. Aceste dureri nu trebuie ignorate, deoarece pot reprezenta un semnal că un AVC ar putea fi iminent.

Fibrilație atrială (AF)

Fibrilația atrială este o afecțiune a inimii care poate crește semnificativ riscul de AVC. Aceasta face ca inima să bată neregulat, iar sângele se poate acumula în interiorul inimii, formând un cheag care poate călători către creier. Fibrilația atrială poate crește riscul de AVC de până la cinci ori.

Simptomele include palpitații sau senzația că "inima îți sare din piept", oboseală, dificultăți de respirație, amețeli sau dureri în piept. Deși fibrilația atrială poate să nu aibă simptome evidente în unele cazuri, dacă observi simptomele de mai sus, este important să consulți medicul sau să apelezi la un control medical imediat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Ce mănâncă grecii pentru a avea o viață lungă și sănătoasă. Care este compusul cheie din Zonele Albastre

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel