Mănânci aceste 5 alimente? Îți...
Sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW) este o afecțiune congenitală rară, ceea ce înseamnă că este prezentă de la naștere, dar simptomele pot apărea abia la vârsta adultă sau chiar la bătrânețe. Persoanele afectate de această afecțiune au o conexiune electrică suplimentară în inimă, care creează o formă de "scurtcircuit" și poate influența ritmul cardiac.
Deși WPW poate cauza episoade de tahicardie – un ritm cardiac accelerat – nu toate persoanele cu această afecțiune dezvoltă simptome. Dacă prezența căii electrice suplimentare nu este însoțită de tahicardie, condiția este denumită "model Wolff-Parkinson-White" și nu necesită tratament.
Pentru cei care manifestă simptome, acestea pot varia de la episoade scurte și rare până la manifestări frecvente și prelungite. Printre simptomele asociate se numără:
- Palpitații (senzația de bătaie puternică sau fluturare în piept)
- Amețeli, senzație de leșin
- Lipsă de aer
- Anxietate și transpirație excesivă
- Durere sau disconfort toracic, potrivit Mayo Clinic.
Simptomele pot fi declanșate de factori precum efortul fizic, stresul, consumul de cofeină sau alcool.
Sindromul Wolff-Parkinson-White, afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe - FOTO: Freepik
Fundația Britanică a Inimii (BHF) estimează că sindromul WPW afectează aproximativ trei persoane din 1.000, fiind uneori diagnosticat la adulți tineri perfect sănătoși. Cei care prezintă un ritm cardiac accelerat sau alte simptome ar trebui să consulte un medic pentru investigații suplimentare.
În cazul în care simptomele devin severe și tehnicile sau medicamentele administrate nu funcționează, este necesară apelarea serviciilor de urgență.
Tratamentul variază în funcție de severitatea simptomelor. Unele persoane nu necesită nicio intervenție, în timp ce altele pot avea nevoie de proceduri pentru distrugerea căii electrice suplimentare din inimă. În unele cazuri, simptomele pot dispărea de la sine odată cu înaintarea în vârstă.
Deși WPW nu este, de obicei, o afecțiune gravă, poate fi asociat cu fibrilația atrială – o tulburare a ritmului cardiac care crește riscul unui puls extrem de rapid, cu potențial fatal dacă nu este tratată. Aceste cazuri sunt rare, dar persoanele cu locuri de muncă cu risc ridicat, precum piloții sau sportivii de performanță, pot fi supuse unor tratamente pentru reducerea riscurilor.
În concluzie, deși sindromul Wolff-Parkinson-White poate părea alarmant, majoritatea pacienților duc o viață normală, iar riscurile pot fi gestionate cu un diagnostic corect și monitorizare adecvată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Mănânci aceste 5 alimente? Îți...
Poți ridica degetul inelar fără să...
Un studiu arată că dieta asociată cu...
Chef Sorin Bontea a transformat pasca...
Spitalul Judeţean Braşov face pasul...
Danemarca vrea să scape de cancerul...
Boala Alzheimer este legată de...
Acest compus natural previne...